Albert Herring premiär på DKT Gamle Scene

Albert Herring premiär på DKT Gamle Scene

Albert Herring premiär på DKT Gamle Scene

Premiär på Gamle Scene 20 maj

Musik: Benjamin Britten|Libretto: Eric Crozier efter Guy de Maupassants novel Le Rosier de madame Husson

Albert Herring en komisk opera inleder sommaren på DKT i Köpenhamn

Säsongens sista operapremiär på Den Kongelie Opera i Köpenhamn blev  Benjamin Brittens komiska opera ”Albert Herring”. Operan bygger på en novell av Guy de Maupassant, men med en handling som librettisten och kompositören har förlagt till England, närmare bestämt Suffolk.

Keith Warner, den tidigare operachefen på DKT´s, version av Benjamin Britten´s ”Albert Herring”, blev trots den något förbryllande, men ändå praktiska scenografi en angenäm operaupplevelse.

Musikaliskt tycker jag inte att denna, en tidig Britten opera, är speciellt märkvärdig och trots att det är Det Kongelige Kapel, som spelar består orkestern endast av tolv musiker och dirigent. På scenen är det tio solister och tre barn plus en icke sjungande yngling.

Det som ändå gör föreställningen till en fin operaupplevelse är det utmärkta ensemblespelet med ett sceniskt agerande som bara det är värt ett besök på Gamle Scene.

Operan handlar i grunden om den engelska dubbelmoralen, som enligt uppgift tycks ha varit ovanligt väl utbredd i just Suffolk den del av England som Benjamin Britten älskade mest över allting. Närheten till havet lär ha inspirerat honom till att komponera till exempel ”Billy Budd”, men framförallt ”Peter Grimes”.

I centrum för handlingen står grönsakshandlarens pojke, Albert Herring, som trots att han är några år över tjugo år hålls i strama tyglar av sin moder och han kommer in i handlingens centrum när han på grund av brist på lämpliga kandidater till titeln årets majdrottning blir utsedd till majkung. Titeln firas med en fest för vinnaren, med lemonad och tårta, men vad Albert inte känner till är att hans jämnåriga kamrater, Nancy och Sid har preparerat lemonaden med sprit och det får sina konsekvenser eftersom det är första gången Albert smakar starka drycker.

Prissumman bestod av 25£ och en del nödvändiga böcker, som bör finnas i varje anständigt hem åtminstone enligt prästen och skollärarens uppfattning.

Albert snor en cykel och med hjälp av den beger han sig ut på en krogrunda i omgivningarna. Han blir kraftigt berusad för att inte utrycka sig ännu starkare och morgonen efter festen är Albert Herring spårlöst försvunnit och alla i  byn och särskilt ledamöterna i kommittén tror att Albert har dött på ett mystiskt vis när man hittar hans fördärvade majkrans.

”Albert Herring” är en alltså en komisk opera sjungen på engelska och med en tiomanna-orkester. Musiken är ganska omväxlande, men egetligen inte särskilt intressant även om några i publiken ansåg att musiken var hel fantastiskt vacker. Möjligen skulle jag kalla musiken för ändamålsenlig och lämplig till en teaterpjäs framförd på operascenen. Ensemblen uppgår till ett tiotal solister och tre barn. Solisterna består av två sångare från England, fyra sångare från Sverige och alltså fyra från Danmark och åtta av sångarna ingår i solistgruppen på DKT.

Det var en ganska trevlig operaupplevelse, men naturligtvis inte i klass med den senaste sedda föreställningen, ”Parsifal” även om Keith Warner regisserade båda uppsättningarna. Det är inte möjligt att framhålla någon särskild sångare för alla var som klippt och skurna för sina partier, men om jag skulle framhålla två av dem så får det bli Ylva Kihlberg som Lady Billows och Gert Henning-Jensen som Albert Herring, men som sagt alla var utmärkta och det är ingen tvekan om att stor vikt hade lagts vid ensemblespelet.

Recensioner

Carlhåkan Larsén i Sydsvenskan

Produktionsteam

Dirigent: Roland Böer

Regi:Keith Warner

Scenografi och kostymer: Julia Müer

Ljusdesign:Davy Cunningham

Medverkande:

Albert Herring: Gert Henning-Jensen

Lady Billows: Ylva Kihlberg

Florence Pike: Johanne Bock

Sid:Philip Smith

Nancy:Elisabeth Jansson

Mrs Herring: Hanne Fischer

 

Prästen: Eric Roberts

Polischefen: Sten Byriel

Borgmästaren: Bengt-Ola Morgny

Miss Wordsworth: Gisela Stille

Emmie: Ulla Christensen

Cis: Iben Aagaard Skaarup

Harry: Oscar la Cour Bödtcher-Jensen

Outsidern: Jesper Tönnes

 

Related posts

Kommentera