Bara Britten – kammarkonsert på Malmö Opera

Bara Britten – kammarkonsert på Malmö Opera

Bara Britten – kammarkonsert på Malmö Opera

BARA BRITTEN – 100 ÅR! – Årets första kammarkonsert i övre foajén på Malmö Opera

Just nu spelas Benjamn Brittens VI GÖR EN OPERA!/DEN LILLE SOTARPOJKEN på Malmö Operas stora scen. I årets första kammarkonsert BARA BRITTEN – 100 ÅR! tar sångare och musiker upp andra aspekter av den engelske kompositörens verk, bland annat Cabaret Songs och delar ur operan Billy Budd.

BARA BRITTEN – 100 ÅR spelas lördag 5 januari klockan 14 i foajén på Malmö Opera.

I år är det 100 år sedan den engelske kompositören Benjamin Britten föddes. Den produktive Britten verkade i en rad genrer, bland mycket annat kyrkomusik och filmmusik, men det är för sina operor som han blivit mest känd. Mellan 1945 och 1954 skrev han åtta (11) operor och etablerade sig därmed internationellt som 1900-talets mest framgångsrika kompositörer. BILLY BUDD var en av dem.

Operan, som bygger på en oavslutad novell av Herman Melville, handlar om en rättrådig matros på ett krigsskepp, dit han tvångsrekryteras, som blir orättvist anklagad för att planera ett myteri och avrättas.Under kammarkonserten framförs utdrag ur operan.

Handling/synopsis i Billy Budd

Läs mer om handlingen/synopsis i Billy Budd här

Bakgrund

Benjamin Britten hade en inte alldeles okomplicerad vänskapsrelation med den engelskfödde poeten W.H. Auden. Tillsammans skrev de Cabaret Songs för den experimentella teatergruppen The Group Theatre i mitten på 30-talet. Det är lättsamma sånger, pastischer på tyska cabaretsånger, med ett undantag. Funeral blues var en reflektion över en framtid som såg allt mörkare ut.

Läs mer om Benjamin Britten här

Om kammarkonserterna

Kammarkonserterna är Malmö Operas kärleksbarn. De föds när musiker och sångare på Malmö Opera får välja fritt bland sina favoriter ur musikhistorien.

PROGRAM

Serenad för tenor, horn och piano op. 31 (1943)

Johan Palmqvist, tenor; Hans Svensson, horn; Bo Ericsson, piano ca 15 min

Cabaret Songs, text W. H. Auden

1. Tell me the truth about love

2. Funeral Blues

3. Johnny

4. Calypso

Laine Quist, sopran; Annika Bjelk Wahlberg, piano ca 15 min

Canticle 2, Abraham and Isak för alt, tenor och piano, op 51 (1952)

Yvonne Helander, alt; Johan Palmqvist, tenor; Bo Ericsson, piano ca 10 min

Paus 15 min

Billy Budd – valda delar ur operan

Jonas Samuelsson, baryton; Johan Tötterström, tenor; Magnus Loftsson, tenor; Bengt Krantz, baryton: David Hornwall, baryton; Elena Jordan, piano; Magnus Loftsson, berättare ca 50 min

Related posts

Kommentera