Biljettsläpp på Kungliga Operan

Biljettsläpp på Kungliga Operan
Nina Stemme – sopran- Turandot

Biljettsläpp på Kungliga Operan

För våren 2013 – nu på måndag (5.11.2012)

På måndag i nästa vecka, alltså den 5 november, från klockan 12.00 släpper Kungliga Operan biljetter till vårens föreställningar. Världssopranen Nina Stemme återvänder till Kungliga Operan som den grymma prinsessan Turandot.

Kungliga Operans nya uppsättning av Puccinis Turandot har premiär 16 februari. Den blodiga sagan om Turandot och hennes friare med Puccinis skimrande vackra, dramatiska och djupt rörande musik. Vid premiären hör vi Nina Stemme i titelrollen. Nina blev nyligen utnämnd till årets sångerska av den ansedda tidskriften Opernwelt.

Under våren ges det också tillfällen till olika balettföreställningar,och bland annat skapar den internationellt hyllade Mats Ek ett nytt helaftonsverk för Kungliga Baletten,men om detta och andra baletter får du läsa mer på Kungliga operans hemsida.

För egen del ser jag mest fram till nypremiären på Richard Wagners första dagen i tetralogin ”Nibelungens ring” nämligen Valkyrian, med nypremiär den 19 januari 2013 och med Emma Vetter, Michael Weinius, Johan Edholm och AnnLouice Lögdlund i de ledande rollerna.

Nästa år firas det tre jubileér nämligen i alfabetisk ordning Benjamin Britten, Giuseppe Verdi och Richard Wagner och det kommer naturligtvis att avspegla sig i vårens program och först ut då får man väl räkna nypremiären på ”Valkyrian”. Verdifirandet kan ju sägas ha påbörjats redan under hösten 2012 genom premiären på ”Maskeradbalen” i november.

Enligt min almanacka skulle det våren 2013 också bli nypremiär på Verdi´s ”Otello”, vilket skulle inträffa närmare bestämt den 23 mars 2013.Enligt som det heter uppgifter från vanligtvis välunderrättat håll så utgår dock nypremiären på Otello. Om det blir ”Trubaduren” som ersätter ”Otello” kan jag tyvärr inte svara på i dag eftersom den uppgiften saknas på kungliga operans hemsida. Jubileeumsåret är ju inte slut genom att säsongen 2012-13 tar slut utan vi kan säkerligen förvänta oss ett fortsatt firande även under den kommande säsongen.

100-årsminnet av Benjamin Brittens födelse firas med en uppsättning av hans ”Peter Grimes” med premiär den 4 maj 2013. Senare samma månad ges Det gyllene skeppet med elever från Adolf Fredriks musikklasser. Det är egentligen att betrakta som en skolföreställning, man som också kan ses med behållning av en vuxen publik. Uppsättningen kommer ursprungligen från operahuset La Monnaie i Bryssel och bygger på aktuella frågor om gruppdynamik, tillhörighet och uteslutning. Premiär blir det 18 maj 2013.

Det dominerade firandet av dessa tre jubilarer så verkar det som det är Richard Wagners ande som svävar över vårens program. Utöver nypremiären på ”Valkyrian” blir det flera tillfällen till olika aktiviteter typ samtal i Guldfoajén till ett Wagnersymposium med Kungliga Vitterhetsakademien och en lunchkonsert i Gustav III:s kafé, men också Siegfriedidyll och Wesendoncksånger i Guldfoajén tillsammans med några musiker ur Kungliga hovkapellet under ledning av den nye chefsdirigenten Lawrence Renes.

Höjdpunkten på Wagnerfirandet kommer naturligtvis att bli Wagnergalan den 28 april på stora scenen med Kungliga hovkapellet och solister under ledning av Lawrence Renes, men personligen ser jag också framemot ”The Very Ring”, med Charlotte Engelkes, Lindy Larsson med flera. Det blir tredje delen med titeln ”All is divine!. Det blir en föreställning den 1 mars 2013 klockan 18:00 på operans stora scen.

Related posts

Kommentera