Billy Elliot musikal om engelsk arbetarklass

Billy Elliot musikal om engelsk arbetarklass Oliver Lohk med dansare -foto: Malin Arnesson
80 / 100

Först kom filmen, som jag inte har sett och sedan gjordes det musikal av filmen som jag har upplevt, ett par gånger under den sk askmolns-veckan i London dvs när alla flyg till och från England var stoppadepå grund av vulkanutbrottet på Island.

Billy Elliot musikal om engelsk arbetarklass

Billy Elliot handlar om den unge Billy Elliot dröm att bli balettdansör, inget, enkelt val i den typiskt manliga miljön i det brittiska gruvsamhället i synnerhet inte som arbetet i gruvan går från far till son och har gjorts så i  generationer.

Billy Elliots dröm förverkligas av att han får hjälp av till exempel danslärarinnan och småningom insamlingen bland gruvarbetarna   som möjliggjorde resan till London, men också hans fars insatser efter det att han hade mindre positiv från början.

Musikaliskt, är det i stort sett, inte någon större upplevelse, men det hänger antagligen samman med att jag inte är så van vid musikalens ljudnivå, orkestern spelar starkt, vilket kanske ligger i sakens natur?

Första akten är inte heller någon stor upplevelse vilket förmodligen hänger samman med den scenografiska lösningen där allt skall hända och gärna samtidigt, men det ger ett rörigt intryck även om det är skickligt genomfört.

Sättet att föra oss in i tiden för själva handlingen är i stort bra, men kanske borde man ha vidgat det historiska begreppet på ett annat sätt, till exempel genom att beskriva tiden före Thatcher?

Det känns dock inte riktigt som det konstnärliga teamet fullt ut lyckas visa vem Billy Elliot är och framförallt upplever jag inte hur hans dröm ser ut eller hur den kom till.

Det finns dock ett par fina scener  i första akten och då tänker jag på när Billy frågar sin kompis hur han skall göra med dansen. Här upplever jag att föreställningen för första gången griper tag i mig. Kanske är det också här som förståelsen och sympati för Billys situation växer och som gör att jag känslomässigt lever mig in i hans situation.

Billy Elliot kan antagligen tacka Thatcher för att han fick förverkliga sin dröm för utan den årslånga strejken  hade han förmodligen precis som sin äldre bror fullföljt familjetraditionen och blivit gruvarbetare.

Efter paus växer föreställningen som helhet och det börjar starkt med scenen när gruvarbetarna håller sin traditionella julfest med den alltid närvarande Thatcher. Det blir en teaterföreställning mitt i dansmusikalen med utmärkta prestationer av pappan som gestaltas av Lars Väringer, men också storebror som gestaltas av Rasmus Mononen och  Åsa Fång som danslärarinnan.

Intrycket förstärks av den vackra balettmusiken och inte minst dansen både av Oliver  Lohk och ensemblen som bidrar till det förbättrade intrycket. Billys vän, Michael, som gestaltas av Carl Sjögren sätter pricken över i:et och fullföljer sin fina insats från första akten.

Det är en fin dansupplevelse och med kostymer och ljussättning som sätter pricken över i:eet!

Billy Elliot sjöngs och dansas av tre olika artister precis som partiet som Billys bäste vän Michael Caffrey, och partierna som liten pojke, stor pojke och överklasspojke, medan övriga medverkande utgörs av samma solister och ensemblemedlemmar med undantag för den vuxne Billy Elliot.

Det blev en fin upplevelse inte minst på grund av andra akten och där budskapet “bara spräng din egen gräns och gläns”! blev fullt synligt och tydligt.

Om föreställningen

Sett föreställningen på Malmö Opera 11.3.2016

Upphovspersoner

Musik: Elton John|Sångtexter: Lee Hall|Svensk översättning: Calle Norlén

Kreativt team

Scenografi: Julia Przedmojska
Kostymdesign: Annsofi Nyberg
Ljusdesign: Ellen Ruge
Ljuddesign: Peter Dahlström
Koreografi: Roine Söderlundh
Regi: Ronny Danielsson
Dirigent: Joakim Hallin

Medverkande

Billy Elliot: Oliver Lohk
Michael Caffrey: Carl Sjögren
Danslärarinnan: Åsa Fång
Pappan: Lars Väringer
Storebror: Rasmus Mononen
Mormor: Marianne Mörck
Boxningstränare: Erik Gullbransson
Balettpianist: Michael Jansson
Billys döda mamma: Nina Norblad
Fackföreningsledare: Johan Wikström
Vuxne Billy Elliot: Paul James Rooney

I andra roller

Lisa Löfqvist, Joel Zerpe, Paul James Rooney, Magnus Lundgren, Victor Molino Sanchez, Jacob Walleberg, Frank Sehlstedt, Tommy Englund, Fredrik Wentzel, Nikola Stankovic, Sara Lehmann, Christian Brage, Lars-Gunnar Dahl, Lotte Ohlander, Anne-Karin Mikonaho.

Stor pojke: Casper Maga, Max Ivarsson, Bill Hallberg
Överklasspojke: André Persson-Gintner, Karl Elofsson, Felix Dahlgren
Liten pojke: Bruno Sten Heuman, Simon Isgar, Oliver Palm

Balettflickor: Märtha Bogren, Sally Zetterström, Molly Johansson, Sophie Binder, Viktoria Palm, Isabella Olasson, Freja Pennsäter, Nora Silverberg Johansson, Izabella Maga, Amanda Ortega Simonsson, Tara Edmonds, Lena Olszewska, Katarina von Lingelsheim, Sophia Brommann, Klara Eriksson, Malin Widman, Emy Liljegren, Hanna Flygare, Alessia Corvo, Ofelia Frejd

Läs mer