Cosi fan tutte på Opera Hedeland 2015

Cosi fan tutte på Opera Hedeland 2015 Cosi fan tutte på Opera Hedeland
81 / 100

Det sägs att det ligger en verklig historia, som cirkulerade vid hovet i Wien, bakom operan och det var kejsar Josef II som själv hade uppmanat sin hovpoet Lorenzo da Ponte att utarbeta ett libretto åt Mozart byggd på denna historia. Men allt tyder på att det bara är en anekdot. Under alla förhållanden fick Mozart beställningen på operan och skrev den på endast två månader vintern 1789-90.

Cosi fan tutte på Opera Hedeland 2015

I år var jag tillbaka på Opera Hedeland efter några års frånvaro. Att det inte har blivit så många besök beror först och främst på att det är ett rätt omständligt företag att ta sig dit och hem med allmänna kommunikationer. Åtminstone om man inte kör bil dit.

Egentligen skall ett besök på Opera Hedeland börja med en picnic i det gröna, åtminstone om vädret så tillåter och man kan komma dit redan från klockan 17.00. Det är säkert också en rolig utflykt att göra tillsammans med några vänner.

I år observerade jag att det var möjligt att åka buss direkt ut till teatern via Hovedbanegården i Köpenhamn. Tidigare år har jag fått åka till Höje Tåstrup med tåg från Hovedbanegården och sedan har det funnits en shuttlebuss för vidare transport till Opera Hedeland.

Enligt Opera Hedelands hemsida skulle bussen gå från teatern 22.50, men den gick inte förrän närmare 23.30 och den planerade hemkomsten till midnatt försköts till 1.30. Dessutom var Öresundståget försenat till Malmö, vilket innebar ytterligare tjugo minuters extra väntetid.

På väg med bussen till teatern levererade, Lars Halby, operaförmedlare från DKT en kort och intressant genomgång av kvällens föreställning dels om handlingen dels uppsättningshistorian. Bl a fick vi veta att Cosi fan tutte är på plats 11 av världens mest spelade operor och att det är Verdi´s La Traviata som innehar förstaplatsen.

Även om det mesta var känt för mig var det ändå en uppskattad introduktion som inledde kvällen!

Teatern är byggd som en amfibie-teater och man utnyttjar omgivingen som en kuliss där så är möjligt.

Cosi fan tutte är ett av Mozart´s mästerverk och jag anser att det är fullt möjligt att bortse från den knasiga handlingen och koncentrera sig på en musikalisk och sånglig högtidsstund, men frågan är om Opera Hedeland är rätt spelplats för ett verk som består av sex sångare?

I denna uppsättning signerad den svenske regissören Tobias Theorell med benäget bistånd av assistenten, Dan Turdén, hade man förlagt handlingen på en campingplats och det valet har jag intet att invända mot, men jag har fortfarande svårt att förstå, dagen efter, vad en grupp folkdansare och sex höns skulle symbolisera?    Det finns säkert en högst rimlig förklaring till dessa inslag, men jag kan bara delvis förstå detta.

Övriga kända medlemmar av det konstnärliga teamet var Magdalena Åberg, som svarade för kostymer och scenografi och Torben Lendorf som ansvarade för ljuset.

Orkestern Collegium Musicum dirigerades av en erkänd Mozart-specialist nämligen Henrik Shaeffer som till vardags är musikchef på GöteborgsOperan, tidigare på Wermland Opera.

Sångarlaget bestod av idel ädel adel dvs kända danska, delvis unga sångare även om både Maria Kontra och Adam Frandsen får betecknas som nästan helt nya sångare för mig.

Cosi fan tutte blev en blandad upplevelse och där jag ibland imponerades av sångkonsten och orkesterklangen eller kanske mer korrekt av nyanser i musiken och där Maria Kontra´s första stora aria i andra akten imponerade mest.

Tenoren Adam Frandsen levererade en fin tolkning av Ferrandos stora aria Un´aura amorosa och Simon Duus gör mig aldrig besviken!

Dénis Beck, som Fiordiligi, Ditte Höjgaard Andersen, som Despina och Lars Möller som Gugielmo gjorde fina ansatser, men både musiken och sångarna lät “burkigt” vilket troligtvis berodde på fel på ljudanläggningen eller också är det som jag antydde tidigare inte ett lämpligt verk att ge på en stor öppen friluftsscen, som när det är fullsatt rymmer 3 500 personer.

Det blev alltså en blandad upplevelse trots att vädret var fint även om det blev aningen kylslaget efter paus. Vädret kan man ju inte göra så mycket åt. Annat än att klä sig i flera lager.

Om föreställningen

Upphovspersoner

Musik: W A Mozart
Libretto: Lorenzo da Ponte
Översättning av libretto: Kamilla Pontoppidan Haderup

Kreativt team

Regi: Tobias Theorell Assistent: Dan Turdén
Dirigent: Henrik Shaeffer
Scenografi och kostym: Magdalena Åberg
Ljusdesign: Torben Lendorf
Mask och peruk: Maria Holm
Koreograf: Christine Meldal
Ljuddesign: Claus Pedersen

Medverkande

Fiordiligi: Denise Beck
Dorabella: Maria Kontra
Guglielmo: Lars Möller
Ferrando: Adam Frandsen
Despina: Ditte Höjgaard Andersen
Don Alfonso: Simon Duus
Cembalo: Marcus Mohlin

Läs mer