Döden säger nej – kammaropera på Operaverkstan – synopsis

Döden säger nej - kammaropera på Operaverkstan - synopsis 

Döden säger nej – kammaropera på Operaverkstan – synopsis

Prologen framförs i foajén, gestalterna presenteras: Kejsaren, som stängt in sig i sitt palats; Trumslagaren, kejsarens budbärare; Högtalaren, kejsarens kontakt med yttervärlden; Pojkflickan, soldat som drömmer om en bättre värld; Döden, vars arbete inte respekteras, och Harlekin, skämtets mästare som ser att människornas glömt bort hur man skrattar.

Bild 1

Harlekin och Döden beklagar sig över de svåra tiderna. Harlekin vill dö, Döden tänker tillbaka på tiden då man respekterade hans arbete. Trumslagaren, kejsarens sändebud, meddelar att kejsaren bestämt att alla ska kriga mot alla och att Döden är hans trogna medhjälpare. Detta retar upp Döden som bestämmer sig för att strejka.

Bild 2

Kejsaren är ensam i sitt palats. Via Högtalaren får han veta att en avrättning är utförd, men att den avrättade lever. Det visar sig också att tusentals soldater på slagfälten är dödligt skadade, men ingen kan dö.

Bild 3

Harlekin och Pojkflickan möts på slagfältet. De känner igen varandra, lägger ner vapnen och drömmer om en bättre värld.

Bild 4

Kejsaren inser att människorna inte kan leva utan döden. Döden går med på att återinträda i tjänst om Kejsaren blir hans första offer. Kejsaren accepterar. Kriget tar slut.

Läs mer

Malmö Opera

Related posts

Kommentera