Dvoraks Stabat mater succé 2012 – Malmö Konserthus

Antonin Dvorák, tjeckisk kompositör som jag bäst känner till för två verk nämligen sagooperan ”Rusalka” och hans nionde symfoni även känd under namnet Nya världen”, men precis som många andra stora och kända kompositörer har han även komponerat en del religiösa verk och då tänker jag närmast på hans ”Stabat mater”. Allhelgonafrid på Konserthuset i Malmö 2012
76 / 100

Antonin Dvorák, tjeckisk kompositör som jag bäst känner till för två verk nämligen sagooperan ”Rusalka” och hans nionde symfoni även känd under namnet Nya världen”, men precis som många andra stora och kända kompositörer har han även komponerat en del religiösa verk och då tänker jag närmast på hans ”Stabat mater”.

Dvoraks Stabat mater succé 2012 – Malmö Konserthus

Det är för övrigt ett verk som bygger på en text av Jacopone da Todi (1200-talet), som många kompositörer har känt sig kallade att sätta musik till exempel: Palestrina, Vivaldi,Boccherini, Scarlatti,Pergolesi,Haydn,Mayr,Schubert,Rossini, Verdi, Poulenc, Szymanowski, Pärt och Penderecki.

I det katolska kyrkoåret är Stabat mater förknippat med Jungfru Marie smärtor. Och handlar alltså i grunden om Jesus lidande och väg till korsfästelsen.

Dvorák komponerade verket efter det att familjen hade förlorat sina tre barn vid tidig ålder enligt uppgifter som framgår av ett inlägg i programbladet. Verket är indelat i tio satser och sjöngs av fyra solister,sopran,alt,tenor och bas samt en dam- och herrkör.

Jag har inte så stor vana vid den här genren av religiös musik, men jag har under det senaste året upplevt både Bach´s “Johannes-passionen”, Händels “Messias” och Brahms “Ein deutsches requiem” och även om musiken är ny för mig så har jag inga svårigheter att bedöma och uppskatta sånginsatserna i dessa verk.

På solistinsatserna finns det inte mycket att anmärka på även om jag nog uppfattade att den danske tenoren David Danholt kanske inte var i sin absolut bästa form, men det kan ju naturligtvis också beror på att jag trots allt är lite ovan att lyssna på denna speciella genre. Samtidigt så var jag mycket imponerad av övriga solistinsatser mest av den tyske basen Yourck Felix Speer, men också Elisabeth Jansson och Yana Kleyn imponerade.

Mest imponerad blev jag dock av de båda körerna nämligen Helsingborgs Konserthuskör och Musikhögskolans Kammarkör, men självfallet bygger musikupplevelsen på helheten där inte minst orkesterns insatser betyder mycket för upplevelsen Det är ju alltid roligt att notera att dirigenten är entusiastisk och engagerad och det är ju det minsta som man kan påstå om kvällens konsert.

Det var på alla sätt och vis en mycket fin musikupplevelse som jag gärna gör om i framtiden och de långa stående applåderna var mycket välförtjänta.

Om föreställningen

Medverkande

Malmö Symfoniorkester
Joana Carneiro, dirigent
Yana Kleyn, sopran
Elisabeth Jansson
David Danholt, tenor
Yorck Felix Speer, bas
Helsingborgs Konserthuskör
Musikhögskolans Kammarkör
Mats Paulsson, körinstudering
Malin Nyström, konsertmästare

Mer att läsa