Göthe och Karl Gerhard på Lunds stadsteater 2017

Göthe och Karl Gerhard på Lunds stadsteater 2017 Göthe och Karl Gerhard faktabaserad kärlekssaga på Lunds stadsteater
74 / 100

Göthe och Karl Gerhard 2017: Berättelsen om Karl Gerhards kärlekssaga med Göthe Ericsson är ett av säsongens två beställningsverk som hade premiär i Jarl Kulle salen i Ängelholm i slutet av februari

Göthe och Karl Gerhard på Lunds stadsteater 2017

I musikalen Jag blir nog aldrig bjuden dit igen minns Göthe Ericsson sitt liv med Karl Gerhard medan han sliter med att renskriva den store revykungens dagböcker.

Göthe

Göthe var 16 år när han första gången mötte sin stora idol Karl Gerhard. Han blev snart engagerad som Karl Gerhards sekreterare och allt i allo. Det blev början på en komplicerad kärlekshistoria som fick pågå i det fördolda; homosexuella relationer var olagligt. Efter att de glidit isär var Göthe fortsatt djupt engagerad i Karl Gerhards artistliv och som förälder till deras adoptivdotter Fatima.

Karl Gerhard

Karl Gerhard var berömd för sina elaka men eleganta och litterära kupletter. Han var en politiskt modig estradartist, han kritiserade kraftigt nazismen och den svenska eftergiftspolitiken. Han var en storartad artist men också en ömtålig människa som var rädd att bli bortglömd, vännen Göthe förväntades alltid ställa upp.

Tonsättaren Jan-Erik Sääf och textförfattaren Erik Fägerborn har skapat en faktabaserad fantasi om Göthe Ericsson och Karl Gerhard. I regi av Stina Ancker levandegörs revykungen av sång- och dansmannen Lars Humble medan Göthe gestaltas av tre artister i olika åldrar för decenniernas olika minnesbilder. Damorkestern leds av Annika Bjelk.

Det har blivit en fin liten uppsättning av Göthe och Karl Gerhard och egentligen borde föreställningen ges i en större lokal för att komma till sin fulla rättvisa, men det ryms tyvärr inte som det heter i konceptet. Det kommer dock att ges en extraföreställning på Stora scenen på Malmö Opera på Valborgsmässoafton alltså 30 april.

På scenen möts vi av Damorkestern och fyra herrar, varav tre gestaltar Göthe, den äldre, Göthe den unge och Göthe. Göthe gestaltas perfekt av Niklas Riesbeck, som Karl Gerhard uttryckte det, tror jag, mamman i hushållet.

Den unge Göthe – Den äldre göthe

Den unge Göthe gestaltas ungdomligt och med sann beundran, och med med ungdomligt kärleksrus av Sonny Enell och den äldre Göthe gestaltas av den sjungande skådespelaren Hans-Peter Edh, som jag vanligtvis ser på Malmö Stadsteater.

Lars Humble

Det blir en lyckad kompakt musikalupplevelse där stjärnan själv gestaltad av Lars Humble tillsammans med sin tidigare älskare, Victor lyser föreställningen genom och där de själva lyckas sätta sig i centrum. Precis som det ju skall vara i en faktabaserad kärlekssaga.

Damorkestern, som just är en damorkester sätter det pricken över i:eet på den musikaliska hanteringen.

1964

Karl Gerhard dog 1964 och tänk att det fortfarande var så att homosexuella män fick smyga med vem de älskade och i hans fall fick dölja sin läggning genom adoption av Fatima. Det skulle dessutom dröja ytterligare några år efter Karl Gerhards död innan sjukdomsstämpeln som gavs homosexuella upphävdes.

Föreställningen ges på turné och avslutas med några föreställningar på Operaverkstan, scenen som är belägen på baksidan av Malmö Opera och med ingång från parkeringsplatsen

Om föreställningen

Sett föreställningen 26.3.2017 på Lunds Stadsteater

Upphovspersoner

Musik: Jan-Erik Sääf|Sångtexter & manus: Erik Fägerborn

Konstnärligt team

Scenografi Fredrik Glahns och Kajsa Larsson
Kostym Kajsa Larsson
Ljus Fredrik Glahns
Koreografi Johanna Hybinette
Regi Stina Ancker

Roller

Karl Gerhard Lars Humble
Äldre Göthe Hans-Peter Edh
Göthe Niklas Riesbeck
Unge Göthe Sonny Enell
Victor / Bo / Chris Oscar Pierrou Lindén
Lena Inga Zeppezauer

Orkester

Kapellmästare vid pianot Annika Bjelk
Violin Inga Zeppezauer
Multiblås Pernille Bévort
Kontrabas Magdalena Entell

Läs mer