Jenufa – på Malmö Opera – synopsis

jenufagittamariasjoberg

 Jenufa – på Malmö Opera – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Leos Janácek. Text: Janácek efter en berättelse av Gabriela Preissová

Libretto

Här kan du hämta librettot till Jenufa på tjeckiska ESPANOL

Premiär

Uruppförande: Brno, Deutsches Nationaltheater 21 januari 1904. Svensk premiär: Stockholm Operan 21 januari 1941 Sett föreställningen på Malmö Opera 19 november 2011

Recensioner

Här kan du läsa mina och andras tankar om föreställningen

Produktionsteam

|Dirigent:Marko Ivanovic |Regissör:Orpha Phelan|Scenografi,kostymdesign :Leslie Travers|Ljusdesign:Thomas C Hase|Koreografi och rörelseinstruktion: Lynne Hockney|

Roller rösttyper och sångare

Roll Rösttyp Sångare
Farmor Buryja mezzosopran Ingrid Tobiasson
Kostelnicka sopran Gitta-Maria Sjöberg
Jenufa sopran Erika Sunnergårdh
Laca tenor Daniel Frank
Steva Buryia tenor Joachim Bäckström
Förmannen baryton Per Höyer
Jana sopran Malin Liljefors Parkler
Barena sopran Laine Quist
Bydomaren Thomas Hildebrandt
Bydomarens fru sopran Ellika Ström Meijling
Karolka sopran Suzanne Flink
En vallpiga  mezzosopran Danka Milacic
Statister
Jonas Gram
Sebastian Orre
Barn
Ryan Page/Moltas Björk
Rebecka Öhman/Anne-Marie Ödbrant
Malmö Operakör

Akt I Sensommar

Jenufa är förälskad i den snygga, spännande Steva. Hennes stränga styvmor Klockerskan tycker att han är en riktig slarver och vill inte ge dem tillåtelse att gifta sig förrän han hållit sig nykter i ett år. Stevas bror Laca är också förälskad i Jenufa och han är besviken på sin låga position i familjen. I ett anfall av svartsjuka skär han Jenufa i ansiktet för att ingen ska vilja ha henne, och mycket riktigt blir hon lämnad av den självupptagne Steva. Jenufa blir förtvivlad – hon väntar Stevas barn.

Akt II Vinter

Klockerskan har gömt undan Jenufa som har fött en son. Hon är fast besluten att rädda sin styvdotters heder och försöker övertala Steva att gifta sig med Jenufa, men han vägrar. Hon vänder sig då till Laca, men han tvekar när han hör att Jenufa har barn med Steva. Klockerskan får panik och säger att barnet dött. När Jenufa sover tar hon barnet och dränker det i en vak i den frusna floden. Till Jenufa säger hon att barnet dog av sjukdom. Laca återvänder och friar till Jenufa. Trots sin stora sorg svarar hon ja.

Akt III Tidig vår

Under festligheterna vid Jenufas och Lacas bröllop hittar en av gästerna det döda barnet. Jenufa erkänner genast att det är hennes barn och alla tror att det är hon som dödat det. Klockerskan berättar sanningen. Jenufa förlåter hennes missriktade försök att rädda styvdotterns heder. Hon erbjuder Laca frihet, men han förklarar henne sin kärlek och de går för att möta framtiden tillsammans.

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts

Kommentera