Kärleksförbudet på Årsta Teater 2015

Kärleksförbudet Kärleksförbudet på Årsta Teater 2015
83 / 100

Kärleksförbudet: Skandinavienpremiären på Richard Wagners andra opera, men först uppförda – Das Liebesverbot eller Kärleksförbudet på Årsta Teater blev en inspirerande om än inte särskild wagnersk musikaliskt. Själv upplevde jag föreställningen som en Dareo Fo inspirerad fars med musik dock inte signerad Richard Wagner! Men när ensemblen har roligt så stora möjligheter att även publiken känner sig road. Musikaliskt fanns det alltså inte några referenspunkter till Wagners kommande musikaliska gärning.

Kärleksförbudet på Årsta Teater 2015

Regissören, Dan Turdén hade valt att förlägga den ursprungliga handlingen från Sicilien till en avfolkningsbygd i Sverige – hålan Palermeå.

I programbladet skriver Dan Turdén att: Vi (Kamraterna) har mutat in en nisch i operasverige: att spela udda operor som är både underhållande och innehållande

Ja, udda är kanske ett felaktigt ordval, då det för mig, handlar mera om att Kamraterna har satsat på verk som inte spelas särskilt ofta, men också att de framförs  annorlunda.

Underhållande och innehållande, men inte alltid helt lätta att ta sig till direkt, men med tiden fungerar det som en tankeställare åtminstone för min egen del.

Det stora med denna uppsättning är det utmärkande ensemblespelet som också kombineras med utmärkta sångliga prestationer och scenisk påhittighet, men som ibland blir övertydligt och aningen påfrestande.

Sångligt finns det inget att erinra  och  för övrigt har jag upplevt nästan alla sångare vid flera olika tillfällen och alla gjorde utmärkta gestaltningar och framföranden.

Det känns inte riktigt bra att särskilt framhålla någon särskild sångare och egentligen är det inte heller nödvändigt, men visst gladde jag särskilt att få lyssna på den unge tenoren Mikael Onelius, som i sina bästa stunder  påminde mig om en annan svensk berömd och känd tenor.

Även om jag inte om sanningen skall fram fullt ut kunde njuta och uppskatta musiken så imponerade det musikaliska framförandet utan tvekan och greppet att involvera orkestern i handlingen var lyckat.

Den svenska översättningen signerad Martin Virin imponerade med sin språkliga form.

Det var på det hela taget ytterligare en operaupplevelse av dimension och mått och väl värd en lång och besvärlig resa och där nästan vid målet det såg ut som jag skulle missa premiären:  Lokaltrafikens informationsinsatser  “vi upplever nu störningar i trafiken på grund av vagnskada på Tvärbanan”, men ingen information om hur länge stoppet varar eller upplysningar om alternativa resvägar lämnar mycket i övrigt att önska.

Om föreställningen

Premiär på Årsta Teater 22 juni 2015.

Upphovspersoner

Musik och text: Richard Wagner

Kreativt team

Dan Turdén – regissör
Nina Fransson . scenograf och kostymdesign
Sara Selander – attributmakare, målare och scenograf
Anna Christensson – musikaliskt ansvarig
William Wenner och Lisa Benneth – ljusdesign
Angelica Ekeberg – mask

Solister

Isabella – Natalie Hernborg
Friedrich – Anton Ljungquist
Claudio – Mikael Onelius
Luzio – Daniel Ralphsson
Forells – Elsa Ridderstedt
Brighella – Anders Nyström
Mariana – Heddie Färdig
Pontio Pilato – Daniel Svensson
Daniel – Jens Persson
Antonio – Anna-Sara Åberg
Mona – Maja Frydén
Ines – Ingrid Rådholm
Pietro – Petter Reingardt
Silvio – Ulrik De Geer
Giovanni – Johan Hultman
Michaeli – Mikael Thörngren
Musiker
Violin – Ylva Larsdotter
Viola – Kim Hellgren
Cello – Natalia Goldmann
Kontrabas – Ulla Ryman
Flöjt – Anna Melander
Valthorn – Andreas Lundmark
Slagverk – Per Sjögren

Läs mer