Karolina Blixt mezzosopran

Bernadette Colomine
75 / 100

Karolina Blixt har studerat vid operahögskolan i Stockholm och fick sitt genombrott med titelrollen i Xerxes på Drottningholms Slottsteater våren 2007.Hon har sedan sjungit roller som Orfeus i Orfeus och Eurydike och Johannes Döparen i Stradellas Salome på Confidencen; Orlofsky i Läderlappen på Göteborgs-Operan; Fenena i en konsertant Nabucco på Göteborgs Konserthus samt Pauline i Spader dam, Maddalena i Rigoletto och Xerxes på Kungliga Operan. Vid Vadstena-Akademien har hon framträtt som Nadja i nyskrivna operan Ärret och Timante i Ödets lotter.

Karolina Blixt svensk mezzosopran

Sommaren 2010 sjöng och dansade Karolina i rollen som Phedra i Hippolyte et Aricie och Cephise i Pygmalion av Rameau vid festivalen i Aix-en-Provence – korograferad av the Trisha Brown Dance Company under ledning av William Christie och Les Arts Florissants. Hon har framträtt vid romans- och kyrkokonserter i Sverige och övriga Norden som uruppförandet av Jan Sandströms Rekviem , Bachs juloratorie och Johannespassion, Händels Messias, Durflés Rekviem, Mozarts Rekviem oh Mässa i c-moll samt Brahms Altrapsodi.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Salome Johannes döparen Confidencen 23.7.2008
Spader Dam Pauline Kungliga Operan Stockholm 22.5.2009
Rigoletto Maddalena Kungliga Operan Stockholm 27.9.2010
Hemligheter Karl Malmö Opera 12.2.2011
Julius Caesar Cornelia Folkoperan 8.2.2012
Häxorna Carolina Kamraterna 20.5.2016
La Traviata Annina Folkoperan 17.9.2016
Tolvskillingsoperan Folkoperan 8.10.2019

läs mer

Intervju med Karolina Blixt i OV-Revyn, medlemstidning för Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm September 2010

De flesta av oss som är intresserade av opera har säkert kommit i kontakt med någon av de operor som behandlar temat Orfeus och Eurydike, ett välkänt och ofta använt motiv ur den grekiska mytologin. Enligt myten var Orfeus en tragisk hjälte och make till nymfen Eurydike. Orfeus sjöng och spelade så vackert på sin lyra att till och med naturen och de vilda djuren stannade upp för att lyssna.

När Eurydike dog av ett ormbett vandrade Orfeus omkring i bergen intill nedgången till dödsriket Hades och spelade ut sin sorg. Orfeus lyckades med sin sköna och sorgsna sång beveka underjordens härskare och göra Eurydike till den enda människa som någonsin tillåtits återvända från dödsriket. Det enda villkoret var att han skulle leda henne upp till de levandes värld utan att se hennes ansikte. Detta misslyckades, men Amor träder in och ställer allt till rätta!

Bland dem som inspirerats av sagan om Orfeus och Eurydike hör barockkompositörerna Christoph Willibald Gluck och Claudio Monteverdi samt operettkungen Jacques Offenbach. I Confidencens uppsättning av Glucks Orfeus och Eurydike, som hade premiär förra året och som nu getts i ytterligare tio föreställningar, har Arnold Östman, som står för den musikaliska ledningen, valt att sätta in Eurydike i samma röstläge som den store altkastraten Guadagni hade vid urpremiären 1762.

Mezzosopranen Karolina Blixt har fått lysande kritik för sin tolkning av rollen. “Confidencen kan skatta sig lycklig att ha ställt en idealisk Orfeus på scenen i Karolina Blixt”, skrev Svenska Dagbladet efter premiären och menade att “det är få kvinnor förunnat att äga både den mörka röstfärg och den maskulina utstrålning som den store Guadagni”. – Det är ju roligt att folk tycker om föreställningen, säger Karolina lite blygsamt, när vi träffar henne strax före en abonnerad föreställning i Confidencens trädgård. Alla föreställningarna har varit mer eller mindre utsålda. Karolina har gått snabbt framåt i sin karriär sedan hon gick ut Operahögskolan 2007 och har hunnit med en blandad repertoar.

– Min röst spänner över ett ganska stort register, från höga mezzoroller till alt. Jag har sjungit mycket barock, helt enkelt därför att det passat min röst och de härliga roller som står till buds, men jag sjunger annat också – i höst blir det bland annat rollen som Maddalena i Verdis Rigoletto, berättar hon. Att sjunga på Confidencen är en stor upplevelse och den vackra 1700-talsmiljön är en stor inspirationskälla, menar Karolina. Även Drottningholmsteaterns scen, där hon gjorde titelrollen i Händels Xerxes sommaren 2007 och som var hennes slutproduktion vid Operahögskolan, är ju en otroligt inspirerande miljö för en sångare.

Även, ska tilläggas, om de moderna operahusen kanske har bekvämare biutrymmen för sångarna! Karolina gör nu Xerxes igen i höst, den här gången på Stockholmsoperan i den tuffa version av Daniel Slater som gavs också förra säsongen och där handlingen utspelar sig i ett Spa-hotell. – Ett ganska stort hopp från Drottningholmsteaterns klassiska uppsättning! Men jag är själv öppen för olika regilösningar och jag tycker verkligen mycket om rollen som perserkonungen Xerxes, säger Karolina.

Hon har haft en bråd sommar för hon har även medverkat i ett antal föreställningar på festivalen i Aix-en-Provence. Här har hon gjort rollen som Phèdre i Hippolyte et Aricie och som Cephise i Pygmalion, båda två operor av barockkompositören Rameau, under ledning av William Christie och Les Arts Florissants.

Produktionerna har regisserats av amerikanska Trisha Brown Dance Company. Tidigare har Karolina Blixt också sjungit i Vadstena samt på Östersjö-festivalen och har gjort rollen som Johannes Döparen i Stradellas opera Salome på Confidencen. Vidare ger hon regelbundet romans- och kyrkokonserter. Svenska romanser slår hon gärna ett slag för och hon tycker mycket om att sjunga Stenhammar och Rangström.

– Jag vill gärna fortsätta i en bred repertoar och har inget emot att fortsätta med byxroller, det är ju ofta rollfigurer som passar mitt röstfack. Och sen är de kul att gestalta, förklarar hon. Andra “manliga” framtida tolkningar kan t.ex. bli Octavian i Rosenkavaljeren och Kompositören i Ariadne på Naxos. Brangäne i Tristan och Isolde och så titelrollen i Carmen är även roller som skulle passa Karolina som handsken! – Jag har ingen familj och därför känner jag mig öppen för olika former av arbete och resande.

Tids nog kanske jag vill ha en lite lugnare tillvaro, men nu passar det mig ganska bra att resa mellan olika scener. Jag kommer att tillbringa en hel del tid i Malmö framöver eftersom jag medverkar i den nyskrivna operan Hemligheter av Jonas Forssell. Där gör hon rollen som Karl XII, vilket borde passa den långa och resliga Karolina.

Karolina Blixt var inte alls fokuserad på att syssla med opera som ung. Hon ville i stället bli konstnär och spelade också altsaxofon i en jazzorkester. Men efter att ha gått Vadstena Folkhögskolas sånglinje tog musiken och sången över och hon upptäckte den klassiska repertoaren. – Men jag tycker fortfarande mycket om jazzmusik och lyssnar gärna på och sjunger Kurt Weill.

Ur OV-Revyn (2010) – Operavännerna vid Kungliga Operan © Artikelförfattarna Ann Löfberg, Leif Nilsson och OperaVännerna vid Kungliga Operan
Om du efter att läst denna intressanta artikel önskar bli medlem hos Operavännerna vid Kungliga operan i Stockholm har du här en direktlänk till föreningens hemsida