Kristina från Duvemåla på GöteborgsOperan 2014

Kristina från Duvemåla Kristina från Duvemåla på GöteborgsOperan
89 / 100

Kristina från Duvemåla är en uppsättning som jag misslyckades med att få uppleva både när den gick i Malmö, Göteborg och Stockholm. I samband med en resa till Helsingfors lyckades jag som ett under att få tag på ett par biljetter till en förmiddagsföreställning. Det var tydligen upplagt på det viset att det gick att köpa ett teaterpaket med kvällsbåt från Stockholm och tillbaka sent på eftermiddagen föreställningsdagen och just den dagen låg det ett par återbuds biljetter och väntade på oss.

Kristina från Duvemåla på GöteborgsOperan 2014

Mina tankar om min upplevelse har jag inte tidigare skrivit något förmodligen på grund av att det inte var möjligt att få recensionsbiljetter.

Mitt intryck av föreställningen var i stort sett positivt och särskilt minns jag de utmärkta sånginsatserna som inte bara de ledande sångarna svarade för utan det var överlag utmärkta sånginsatser.

Det som förvånade mig mest var  föreställningens längd. Det är ju nästan Wagner-mått och där första akten tar mer än två timmar.

Det scenografiska upplägget var jag inte särskilt förtjust i  utan att för den sakens skull tycka att det var dåligt, men första scenen, “stenstenen” och båtfärden till Amerika hade säkert kunnat gjorts mer trovärdigt och innehållsrikt.

Föreställningen har, vad jag kan förstå, direkt överflyttats till GöteborgsOperans scen och huvudrollsinnehavarna har fått följa med i paketet, men här förstärkts med husets egna förmågor  bestående av körmedlemmar och solister.

Orkesterklangen låter mycket bättre i Göteborg, men det kanske beror på att uppsättningen på Svenska Teatern mer hade karaktär av en kammar-musikalisk upplevelse?

Det blev en mycket stark musikalisk upplevelse och till denna upplevelse bidrog framförallt GöteborgsOperans orkester under ledning av dirigenten Hans Ek eminenta ledning.

De sångliga insatserna av framförallt Kristina, Karl-Oskar, Ulrika i Västergöhl och Robert lämnade inget i övrigt att önska, men jag noterade också andra goda insatser till exempel av Ole Forsberg som sjöng och gestaltade Danjels parti på ett utmärkt sätt.

Det blev en härlig blandning av musikal- och operaröster som på ett fantastiskt sätt efterlämnade en fin klang och där den sceniska gestaltningen inte lämnade något i övrigt att önska.

Till föreställningens absoluta höjdpunkter räknar jag särskilt enskilda sångnummer av  Karl-Oskar, Kristina och Robert. Duetten i första akten med Karl-Oskar och Kristina som sedan sjungs växelvis av Kristina i andra akten tillhör mina absoluta favoritnummer. Roberts version av när Guldet blev till sand är en annan av höjdpunkterna.

Till detta skall också läggas att föreställningen delvis också är rolig och det finns flera tillfällen där jag fick möjlighet att dra på smilbandet till exempel när resenärerna skulle få sina resehandlingar, när Robert skulle förklara för drängen Aron vad som hände med skeppet på havet och friarscenen med Ulrika.

Det finns också ett försök att sätta in handlingen i ett både aktuellt och historiskt sammanhang till exempel när pälsjägaren Samuel Nööjd skulle förklara vem som egentligen hade rätt till marken; de som sålde marken eller naturinnevånarna- indianerna.

I programbladet skriver Björn Ulvaeus om och drar paralleller till dagens flyktingsituation och drar paralleller till Vilhelm Mobergs utvandrarepos, men det är tveksamt om detta ges en större spridning även om det är att betrakta som ett bra initiativ och trots det mycket glädjande att också sångarna bidrar med sitt avståndstagande till dagens flyktingsyn.

Avslutningsvis är det en fin musikalisk upplevelse som du kan uppleva större delen av nuvarande säsong på GöteborgsOperan – GO!

Om föreställningen

Kreativt team

SCENOGRAFI – Robin Wagner
KOSTYM-, MASK- & PERUKDESIGN – Kersti Vitali Rudolfsson
LJUSDESIGN – Linus Fellbom
LJUDDESIGN – Andreas Lönnquist, Andreas Renhorn
KOREOGRAFI – Lena Josefsson
REGISSÖR – Lars Rudolvsson
BITRÄDANDE REGISSÖR – Maria Sid
BITRÄDANDE SCENOGRAF- David Peterson
ORKESTRERING – Anders Eljas
MUSIKALISK LEDARE – Hans Ek

ROLLER

i den ordning de uppträda
Märta: Gunvor Nilsson
Nils: Lars Hjertner
Karl Oskar: Robert Noack
Robert: Oskar Nilsson
Kristina: Maria Ylipää
Arvid:Tobias Ahlsell
Aron: Björn Thudén
Danjel: Ole Forsberg
Inga-Lena: Kinga Szabadvary
Fina:
Ulrika i Västergöhl: Birthe Wingren
Elin: Kristin Lidström
Jesus: Petter Snive
Brusander: Sven Törnell
Lönnegren: Ingemar Anderson
Per Nilsson: Kaj Hagstrand
Fina-Kajsa: Ingahlill Wagelin
Styrmannen: Jacob Andréas
Kapten Lorentz: Anders Wängdahl
Henry O Jackson: Glenn Edell
Samuel Nööjd: Timo Nieminen
Abbot: Marcus Liljedahl
Thomassen: Andreas Konvicka
Doktor Farnley: Anders Wängdahl

Dansare

Celia Berndtzén, Johanna Byström,Rebeccka Karlsson Linnea Isaksson

Barnroller

Kör i två alternerande lag
Anna Blylods, Charlie T Borg, Anne Eriksson, Maria Drmecic Hagwall, Jonas Landström, Anna Lilja, Roma Loukes, Anna-Karin Simlund, Mikael Simlund, Thomas Sonefors och Thorild Strandell
GöteborgsOperans Orkester

Läs mer