Kvartett på Malmö Opera 2015

Kvartett 2011 Kvartett på Malmö Opera - Kirstin Chávez och Christian Miedl scenbild från Kvartett på Malmö Opera Bild Malin Arnesson
85 / 100

Kvartett: Den nordiska premiären på Luca Francesconis Kvartett skedde i lördags på Malmö Opera och sändes samtidigt i P2 Opera och det kan ju ha varit förklaringen till den inte alltför talrika premiärpubliken.

Kvartett på Malmö Opera 2015

Före säsongspresentationen förra året får jag erkänna att jag varken hade hört talas om någon av de tidigare nämnda herrarna, men jag känner naturligtvis till två av filmerna dels den franska  Farliga förbindelser i regi av Roger Vadim och med Jeanne Moreau dels Farligt begär med Glenn Close och John Malkovich, men jag är osäker på om jag faktiskt har sett någon av dem.

Det hade kanske underlättat förståelsen för orsak och verkan till vad jag upplevde i lördags kväll, men å andra sidan så handlar det ju ändå om helt olika upplevelser där film är film och opera är opera.

Till grund för operan ligger Heiner Müllers pjäs Kvartett från 1980/81 som i sin tur fritt bygger på Chaderlos de Laclos brevroman Farliga förbindelser från 1782.

Operan handlar om markisinnan de Merteuil och vicomte de Valmont som roar sig med ett dödligt spel med andras och varandras hjärtan. Under det bittra könskrigets turer går de två ut och in i varandras roller. Vem är vem? Och var befinner vi oss? I en salong före den franska revolutionen eller i en bunker efter tredje världskriget?

Scenografiskt består scenen av två stålkonstruktioner, den ena större än den andra och en soffa som bärs fram och tillbaka under de tretton scenerna i verket av fyra assistenter. Det blir tid för många klädbyten och det känns till en början svårt att förstå varför, men det klarnar småningom om inte annat när man tänker på operans titel.

Inför föreställningen hade jag läst in mig  på handling/synopsis och det tror jag underlättade förståelsen av vad jag såg framför mig. Åtminstone framtill slutscenen som jag fortfarande funderar på, men Kirstin Chavez hade kanske hunnit börja bli hungrig och skulle snedda över till gatuköket och få lite falafel till livs? På vägen dit passerade hon paradiset eftersom föreställningens statister gick omkring där som Gud en gång skapade dem?

Produktionsteamet med Stefan Johansson i spetsen har tillsammans skapat ett väl sammanhållet verk och som jag uppfattar det ett teaterstück mit musik där kombinationen scenografi, kostym, ljus fungerade väl.

I något sammanhang har jag läst att musiken skulle vara både vacker och klangfull, men mitt intryck landar nog närmast i att musiken var plågsam. Den inspelade elektroniska musiken som kunde höras då och då från olika håll i salongen bidrog inte heller till att stärka min upplevelse.

Musiken kändes inte alls berörande utan efterlämnade närmast en känsla av tomhet och det intrycket kvarstår även efter att jag har lyssnat på verket ytterligare ett par gånger via P 2 Opera.

Musiken skulle jag vilja beteckna som ultramodern och i alla fall så långt ifrån den musik som jag dagligen njuter av som det är möjligt att komma, till exempel musik av Mozart, Puccini, Strauss,Verdi och Wagner.

Det är självfallet inte ett negativt konstaterande; all tid har sin musik och all musik har en gång varit ny, men jag gillade inte musiken  eller  kanske rättare sagt kunde inte ta till mig den. Trots detta är det ju viktigt, åtminstone för min egen del, att jag lyssnar på all musik med särskild betoning på nyskriven operamusik. Och det gör jag!

Till föreställningens höjdpunkter räknar jag sånginsatserna och särskilt gäller det Kirstin Chávez utan att för den sakens skull påstå att den tyske barytonisten Christian Miedl gjorde en sämre insats.

Med några dagars distans till upplevelsen blir det en föreställning som har fått mig att reflektera och tänka på då och nu och detta oavsett om jag tänker mig handlingen förlagt i aktuell tid eller efter det tredje världskriget.

Fast egentligen uppfattar jag att verket mycket väl kan handla om dagens värld där 1% av de allra rikaste äger lika mycket som övriga 99% gör tillsammans. Att ekonomisk makt korrumperar människan och där några individer tror att de kan göra vad de vill bara de betalar priset, men där  de inte en sekund reflekterar på vad deras prioriteringar och val innebär för de 99%.

Musiken finns för efterlyssning på P2 Opera här

Om föreställningen

Premiär på Malmö Opera 25.4.2015

Upphovspersoner

Musik och libretto: Luca Francesconi baserad på Heiner Müllers pjäs Kvartett (1980/1981) fritt efter Choderlos de Laclos brevroman Farliga förbindelser (1782)

Kreativt team

Scenografi: Jan Lundberg
Kostym: Ann-Margret Fyregård
Ljus: Torben Lendorph
Rörelseinstruktion: Ola Hörling
Regi Stefan Johansson
Dirigent: Ralf Kircher

Medverkande

Markisinnan de Merteuil: Kirstin Chávez
Vicomte de Valmont: Christian Miedl
Assistenter: Henrik Anderson, Harriet Cronström, Tim Rosell, Josefin Tell
Statister: Maja Bergström, Simon Binder, Mattias Thernström Florin, Marcus Thernström Florin, Rolf Hepp, Jeanette Hultner, Lena Kronberg, Sofi Meijling, Andreas Paulsson, Anders Söderberg

mer att läsa