La Boheme på Opera Hedeland 2018

La Boheme på Opera Hedeland 2018 La Bohème på Opera Hedeland mycket bra operaupplevelse
77 / 100

La Boheme: Att uppleva sommaropera utomhus kräver sin kvinna och man. Det är väder och vind som man måste ta särskild hänsyn till och det gäller inte minst gentemot sångarna. Det innebär bl a att sångarna sjunger sina arior mikrofonförstärkt.

La Boheme på Opera Hedeland 2018

Det är inte heller någon enkel uppgift att vara scenograf här, särskilt inte om man vill använda sig fullt ut av den underbara naturen. Vilket görs på ett naturligt sätt till exempel med Mimis entré eller duetten med Mimi och Rodolfo på väg upp i “salongen”!

Orkestern är placerad i ett hus framför scenen, vilket innebär att dirigenten står med ryggen vänt mot scenen och kontakten med sångarna sker via två tv-monitorer placerade  på scenens sidor.

Trots dessa uppenbara hinder och svårigheter så lyckas det konstnärliga teamet ännu en gång skapa en utmärkt föreställning!

Julen i Paris

La Bohème utspelas i huvudsak  kring några juldagar i Paris. För att skapa en illusion av tiden är hela scenen tänkt av snö. Med några enkla medel återskapar regissören/scenografen konstnärernas vindsvåning som används både i första och fjärde akten. Restaurang Momus åstadkoms genom att kören sätts i arbete som restaurangmedarbetare och ett par bord och några stolar löser resten. Tredje aktens scenerier åstadkommas genom att man dels använder huset där orkestern, Collegium Musicum sitter och en enkel konstruktion får föreställa en av Paris stadsteater. Det är enkelt men upplevs som en genialisk lösning.

Handling/synopsis

Visst, det förutsätter att du har läst in handlingen före föreställningen, men det är väl ändå inte för mycket begärt? Det är ju i dessa dagar enkelt att Googla fram länkar som leder till handling/synopsis. Det gör ju dessutom att du som åskådare får en mycket bättre musikalisk upplevelse med dig hem och som du dessutom enkelt kan återuppleva.

Vokala insatser

Den vokala upplevelsen levererades av ett ungdomligt nordisk sångarlag från Danmark Norge och Sverige. Det är ett väl samsjunget gäng som kännetecknades av ett utmärkt ensemblespel både sceniskt och vokalt. Alla sångarna har jag upplevt tidigare med undantag av den norska sopranen Hamida Kristoffersen, som gestaltade Mimi. Hon ägde en vacker mörk stämma som jag personligen inte tyckte passade för partiet, men jag är säker på att hon har alla möjligheter att nå långt under de närmaste åren.

Rodolfo sjöngs av den unge danske tenoren Adam Frandsen och det lät mycket bra om honom både när han sjöng själv och tillsammans med övriga sångare, men särskilt tillsammans med Mimi.

Marcello sjöngs av den norske barytonisten Aleksander Nohr med all önskvärd kraft och pondus.

Jacob Vad

Aftonens helt stora och oväntade insats svarade de två danska sångarna Jacob Vad och Jakob Bloch Jespersen för!  Det gäller särskilt  Jacob Vads insatser. De två svenska sångarna Andreas Franzén och Elisabeth Meyer gjorde som vanligt utmärkta insatser och här uppskattade jag särskilt sopranen Elisabeth Meyer, som gjorde en elegant och precis Musetta; just i min smak..

Avslutningsvis blev det ännu en utmärkt operaupplevelse ute vid Hedehusene, säkert en av de bästa upplevelserna där ute. Det blev inte sämre av att det inte började regna lite försiktigt förrän efter applådtacket!

Föreställningen ges också 18 och 19 augusti. Läs mer på  Opera Hedelands hemsida här

Om föreställningen

Premiär på Opera Hedeland 11.8.2017

Upphovspersoner

Musik: Giacomo Puccini|Libretto: Giuseppe Giacosa & Luigi Illica|

Konstnärligt team

Regissör och scenograf: Lars Rudolfsson
Dirigent: Henrik Schaefer
Kostymdesign: Kersti Vitali Rudolfsson
Ljusdesign: Linus Fellbom
Ljuddesign: Claus Pedersen

Medverkande solister:

Hamida Kristoffersen, Adam Frandsen, Jakob Vad, Aleksander Nohr, Andreas Franzén, Elisabeth Meyer, Jakob Bloch Jespersen, Lars Köhler och Johan Gudman

Övriga medverkande

Collegium Musicum
Lille MUKO
Roskilde Domkirkes Drengekor
Roskilde Garden

Mer att läsa