Macbeth på Det Kongelige Teater Operaen – synopsis

Macbeth på Det Kongelige Teater Operaen - synopsis

Macbeth på Det Kongelige Teater Operaen – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Francesco Maria Piave efter Shakespeares drama

Premiär

Premiär på Teatro alla Pergola i Florens den 14 mars 1847.Sett föreställningen: 14.10.2013 Den Kongelige Opera Köpenhamn

Libretto

Här har du en länk till librettot till Macbeth på italienska IN ENGLISH ESPANOL

1. akt

Mørk nat. I udkanten af en blodig slagmark samles en gruppe hekse for at holde råd. De er kommet for at overbringe vigtige budskaber til den skotske hærs øverste generaler – Macbeth og Banquo: I et syn har de set en prægtig fremtid for Macbeth som ”Than af Cawdor” og konge af Skotland. Til Banquo har de budskabet om, at hans sønner en gang skal herske over det skotske rige. Da heksene forsvinder igen, står Macbeth og Banquo forundrede tilbage, og forundringen bliver kun større, da der kort efter kommer bud fra kongen: Macbeth er udnævnt til Than af Cawdor. Heksenes første spådom er gået i opfyldelse.

Et par dage senere på Macbeths borg modtager Lady Macbeth et brev fra sin mand med nyheden om hans adling og om heksenes spådomme. Da et bud i det samme melder at Macbeth og kongen er på vej til borgen, beslutter hun sig for at hjælpe skæbnen på vej. Da Macbeth vender hjem fortæller hun ham om sin plan: Kong Duncan af Skotland skal dø for Macbeths egen hånd. Macbeth billiger ikke planen, men lader sig overtale, og samme nat myrder han den sovende konge. Han nægter dog at smøre kongens blod ud over de sovende vagter, for at de få skylden. Da træder Lady Macbeth til og gør det for ham. Kort efter kommer Banquo og adelsmanden Macduff til og opdager mordet. Macbeth og Lady Macbeth stemmer med i forfærdelsen over kongens død, mens de ulykkelige vagter føres bort som kongemordere.

2. akt

Macbeth er blevet udråbt til Konge af Skotland. Heksenes spådom er gået i opfyldelse, og den retmæssige arving – den myrdede Kong Duncans søn, Malcolm – er flygtet fra Skotland og beskyldninger om, at være sin fars morder. Men for Lady Macbeth er målet endnu ikke nået: Heksenes spådom om, at Banquos sønner skal herske over Skotland, gør hende urolig. I hendes øjne er der kun én udvej: Banquo og hans søn Fleance må dø. Kun dét kan give hende ro i sindet om, at kronen er sikret. Macbeth er ikke meget for at sige ja, men overtales endnu engang, og sammen lægger de planer for mordet.

Kort efter ankommer Banquo og hans søn til fest på Macbeths borg. Fleance har bange anelser, men Banquo stoler på Macbeth og går lige i de ventende snigmorderes fælde, mens det lykkes Fleance at flygte med livet i behold. Indenfor på borgen er festen i fuld gang. Upåvirket af sine morderiske planer, byder Lady Macbeth sine gæster velkommen. Kort efter får Macbeth bud om, at mordet har fundet sted. Han ånder lettet op, men da han vil sætte sig til bords, lammes han af et frygteligt syn: På tronstolen ser han Banquos blodige genfærd! Rædselsslagent trygler Macbeth genfærdet om at forsvinde, mens Lady Macbeth og gæsterne ser undrende til. Det lykkes Lady Macbeth at distrahere gæsterne, mens Macbeth forfærdet flygter fra genfærdet.

3. akt

Ude af sig selv efter mordet på Banquo og usikker på, hvad fremtiden vil bringe, opsøger Macbeth heksene. De maner en række åndesyn frem med nye spådomme: Det første byder ham tage vare på Macduff. Det anden forudsiger, at ingen, der er født af en kvinde, kan skade Macbeth. Det tredje forsikrer ham om, at ingen vil besejre ham, før den mægtige Birnamskov vandrer mod hans borg Dunsinan.

Beroliget af åndesynene spørger han ind til Banquos efterkommere og straks står endnu et åndesyn foran ham: Otte konger på rad vandrer forbi med Banquo bagerst. Synet af de mange fremtidskonger af Banquos slægt, får Macbeth til at falde forfærdet til jorden. Heksene forsvinder igen, og Lady Macbeth finder sin mand livløs på jorden. Hun får ham vækket, og sammen planlægger de mordet på Macduff og hele hans familie.

4. akt

På grænsen mellem Skotland og England samler Macduff en hær af flygtninge fra Macbeths tyranni. Selv er han fyldt af vrede og sorg over sin hustru og børn, som Macbeth har ladet myrde. Den flygtede kongesøn Malcolm støder til Macduffs flygtningehær med engelske styrker. Han vil nedkæmpe Macbeth og genvinde sin ret til den skotske trone. De søger dækning blandt Birnamskovens træer, mens de planlægger Macbeths fald.

Hjemme på borgen Dunsinan er Lady Macbeth blevet indhentet af samvittighedskvaler. Hjemsøgt i drømme af de forfærdelige mord, hun har stået bag, går hun hver nat i søvne, mens hun forsøger at vaske det usynlige blod af sine hænder. I et andet rum, sidder også Macbeth vågen i natten. Heller ikke han kan finde ro, for hvert øjeblik venter han sine fjenders ankomst, mens han med bitterhed indser, at han kun vil blive mindet med foragt af eftertiden. Hans tjener bringer ham nyheden om, at Lady Macbeth har taget sit eget liv, og at det til vagtmandskabets forundring ser ud, som om Birnamskovens træer er begyndt at bevæge sig tættere på borgen.

Macbeth kaster sig hovedkulds mod Malcolms ventende hær, der har kamufleret sin fremrykning med grene fra skovens træer. Macduff og Macbeth mødes i en kamp til døden, og Macbeth håner Macduff med at ingen mand født af kvinde, kan skade ham. Men Macbeths kampgejst svinder, da Macduff bekendtgør, at han blev skåret ud af sin mors liv og altså ikke født på almindelig vis. Med disse ord, slår Macduff Macbeth ihjel og udråber Malcolm som Skotlands retmæssige konge.

Related posts

Kommentera