Maskarade nypremiär på Operaen 2015

Maskarade Maskarade nypremiär på Operaen med Simon Duus och Gert Henning-Jensen på Operaen i Köpenhamn 2015 Bild: Per Morten Abrahamsen
83 / 100

Nypremiär på Carl Nielsens Maskarade och det är samtidigt inledningen på firandet av Carl Nielsen jubileet på DKT. Om några veckor är det premiär på hans Saul och David under ledning av en av Danmarks främsta Carl Nielsen – kännare nämligen den tidigare musikchefen på Den Kongelige Opera Michael Schönwandt

Maskarade nypremiär på Operaen 2015

I går leddes orkester kör och solister av den svenske dirigenten Per Otto Johansson och den musikaliska ledningen tillsammans med musiken  och operakörens insatser räknar jag som en av  föreställningens höjdpunkter.

Maskarade består av tre akter och om jag minns rätt så är första och tredje akten att betrakta som helt nya eller hur jag nu kall uttrycka det. I vilket fall som helst så kände jag inte igen scenografin i de två nämnda akterna, medan andra akten i stort sett var som jag minns den från tidigare.

Scenografin i första akten var anordnat på ett rätt enkelt men fiffigt sätt och de första scenerna upplevdes som moderna och up to date.  Det fanns en del naket-scener i de två inledande scenbilderna. Även om de  var   naturliga i sitt sammanhang så behövs de egentligen inte för att man skall förstå eller kunna följa med i  handlingen, men det kanske finns andra aspekter att ta hänsyn till?

Maskarade sjöngs på  danska och med som det heter med engelska övertexter, men texterna var inte till någon hjälp att förstå det sjungna och jag hade mycket svårt att då och då uppfatta vad sångarna sjöng om och då hade det ju varit en viss hjälp om övertexterna hade fungerat bättre.

Invävd i historian finns ju också berättelsen om kärleksparet som till slut får varandra trots familjeöverhuvudet Jeronimus har bestämt annorlunda eller kanske är det detta som är huvudhistorian i Maskarade? Eller sens – moralen att det alltid är kärleken som vinner trots fädernas krav och önskemål?

Carl Nielsens titel kan ju tolkas som det handlar om en maskerad, dock inte som Verdi´s Maskeradbalen, men verket kan också förstås som delar av livets maskerad dvs om våra drömmar om vem vi är eller kanske mer om vilka vi egentligen är eller kanske vill vara i vardagslivet.

Om vi inte uppnår våra drömmål i det verkliga livet så kan vi alltid drömma om oss till dem genom att gå på maskerad och uppleva att andra utför det som vi drömmer om att göra. Alltså vi går på Maskerade eller rättare sagt en hisnande varité eller Cabaréshow.

På sånginsatserna kan jag inte klaga och särskilt inte på herrarnas insatser och där var det speciellt roligt att lyssna på Simon Duus som Henrik, men också Jens Christian Tvilum som Arv visar att båda två  dessutom har en välutvecklad komisk ådra, vilket ju också Gert  Henning-Jensen besitter.Tillsammans med Petri Lindroos utmärkta Jeronimus och hans klagosång om tidens gång.

Musikaliskt blev de en hyfsad upplevelse även om föreställningen mer är uppbyggd som ett  folklustspel än en opera, men tredje akten hade man med fördel ha kunnat kortat rent sceniskt. Varité-inslaget, om än skickligt genomfört, blev ganska tröttande i längden.

Om föreställningen

Nypremiär på DKT Operaen i Köpenhamn den 28 mars 2015

Upphovspersoner

Musik: Carl Nielsen|Libretto: Wilhelm Andersen efter Ludvig Holbergs komedi Mascarade

Kreativt team

Musikalisk ledning: Per Otto Johansson
Regi: Kasper Holten och Morgan Alling
Scenografi och kostymdesign: Marie i Dali
Ljusdesign:Jesper Kongshaug

Medverkande

Jeroniumus: Petri Lindroos
Magdelone: Randi Stene
Leander: Gert Henning-Jensen
Henrik: Simon Duus
Arv: Jens Christian Tvilum
Leonard: Bengt -Ola Morgny
Leonora: Ylva Kihlberg
Pernille:  Tuva Semmingsen
En väktare: Sten Byriel
En magister: Palle Knudsen
Maskarademester: Simon Schelling
En blomsterdreng: Gustaf Henriksen
En officer: Lasse Christian Bach
En student: Peter Steen Andersen
1. student: Sören Hossy
2. student: Peter Arnoldsson
3. student:Carl Rahmqvist
4. student:Michael B Schou
5. student: Lars Bo Ravnbak
1. pige: Cille Ebling
2. pige: Cecilia Hjortsberg
3. pige Tine Bye Sandorff
Ane: Mette Grosböl
Förfader fra 1860´erne: Imre György
Förfader fra 1880´erne: Lasse Christian Bach
Förfader fra 1910´erne: Peter Steen Andersen
Förfader fra 1940´erne: Peter Arnoldsson
Förfader fra 1970´erne: Lars Bo Ravnbak
Artister: Joel Degerfeldt, Manda Rydman, Manu Tiger och Jacob Westin

Läs mer