Mitridate på Rikssalen 2014

Mitridate Robert Fux som drottning Mitridate - berättare i Mitridate re di Ponto
82 / 100

Mitridate ett ungdomsverk av W A Mozart var huvudanledningen till mitt besök denna gång i kungliga huvudstaden. En Mozart-opera som jag inte tidigare har upplevt, annat än på CD blev för lockande för att jag skulle kunna avstå från denna resa som jag dessutom kunde kombinera med premiären av Orfeus och Eurydike på GöteborgsOperan.

Mitridate på Rikssalen 2014

Första opera seria

Mitridate, rè di Ponto hade premiär i Milano vid juletid 1770. Det blev en stor framgång för den unge Mozart detta hans första opera seria. Verket gavs i 21 föreställningar, vilket visar att operan var en succé. Det skulle dröja 200 år eller mer innan verket gavs igen.

Barack Obama besök

Denna konsertanta uppsättning som egentligen skulle ha haft premiär redan i september förra året fick ställas in på grund av Barack Obamas besök i Stockholm.Nu gavs föreställningen lördag och söndag   och vid gårdagens föreställning i Rikssalen deltog även kungaparet med uppvaktning.Det innebar att publiken,  stämde upp i Kungssången men bara första versen. Det är andra gången, tror jag, som jag har medverkat med min sånginsats, trots att andra gör det mycket bättre.
Det var första gången jag var i denna del av det kungliga slottet och det kändes som jag delvis var utomhus trots att jag var inomhus, men det blev ju lite lättare när vi småningom fick lämna trappan och komma in på själva konsertsalen – Rikssalen. Nu var ju inte lokalen särskilt obekant för mig, riksdagens högtidliga årliga  invigning med kungen på silvertronen,  har jag ju kunnat följa i TV vid flera tillfällen under  60-och 70-talen. Det var dock en besvärlig sittmiljö, men i övrigt   en lämplig scen för själva handlingen. Ståndsmässigt om man får uttrycka det på det sättet.

Konsertant

Föreställningen som gavs konsertant, men i full tidsenlig klädprakt bestod av soloarior, med ett undantag, en duett och finalen. Föreställningen presenterades av en av de närvarande drottningarna nämligen Robert Fux, som till vardags är dragshow-artist och skådespelare. Det gjorde han med den äran, med elegans och gestiken under full kontroll och hans introduktion till gestikens värld var bara det en rolig upplevelse.

Inga uttryck av uppskattning tillåtna

Det var en fin operaupplevelse, som hade kunnat bli ännu starkare om vi hade tillåtits att ge uttryck för vår uppskattning mellan ariorna. Nu fick vi vänta med att göra detta till första pausen och efter föreställningens slut och för min del kändes det lite snopet, men väluppfostrade som vi var så gjorde vi som vi blev tillsagda.

Skönsång

Det blev en solistuppvisning i skönsång där alla medverkande svarade för mycket goda prestationer. Egentligen känns det inte rätt att framhålla någon särskild sångare, men jag har svårt att avstå och då får blir det Paulina Pfeiffer. Paulina svarade för det största avtrycket och det gäller då särskilt i hen´s entréaria, men tillsammans med Anna Eklund-Tarantino blev deras duett också en av de absoluta höjdpunkterna.

Rebaroque

Till höjdpunkterna räknar jag också orkestern Rebaroque under ledning av Maria Lindahl och med arrangemang Jonas Dominique. Det måste betraktas som en mycket stor prestation att genomföra det musikaliska där nästan alla musikerna stod upp. Men jag undrar vad Sten Broman skulle ha sagt om han hade kunnat uppleva ett mozartstämt dragspel i en orkester. Själv trodde jag att jag plötsligt hade fått fel på glasögonen, men när vår presentatör introducerade orkestern förstod jag att jag hade sett rätt även om instrumentet kallades accordeon.

Det var sammanvägt en fin operaupplevelse och väl värt alla kostnader som detta innebar samtidigt som det ju också ökar aptiten att få uppleva verket på Drottningholms slotts i sommar med den danske tenoren Peter Lodahl i huvudrollen.

Om föreställningen

Upphovspersoner

Musik: W A Mozart

Medverkande

Berättare: Robert Fux
Mitridate: Mats Carlsson
Aspasia: Anna Eklund- Tarantino
Sifare: Paulina Pfeiffer
Farnace: Paula Hoffman
Ismene: Daniel Carlsson
Rebaroque med Maria Lindahl

Läs mer