Music Around – Malmö Opera ger Elias

eliasmalmoopera2012
Elias i S:t Johanneskyrka med Malmö Operaorkester och kör

Music Around – Malmö Opera ger Elias

Music Around – Malmö Opera presenterar Elias- the oratorium i S:t Johannes-kyrkan, ett stenkast från Malmö Opera

Konstmusikfestivalen Music Around är i gång. Naturligtvis är Malmö Operaorkester med, men den här gången inte där vi är vana att se den, inte heller där det var tänkt från början. Hör Malmö Operaorkester, Malmö Operakör och solister som Karl-Magnus Fredriksson och Gisela Stille framföra Mendelssohns ELIAS i St Johanneskyrkan i Malmö tisdag 9 oktober kl 19.30.ELIAS (Elijah) op 70, av Felix Mendelssohn, libretto av Karl Klingemann.

Bakgrund

Felix Mendelssohn skrev 1846 sitt Bach- och Händelinfluerade oratorium ELIAS med Jenny Linds röst i tankarna. Kompositören och den unga svenska sopranen var nära vänner och, säger bland andra musikprofessorn Curtis Price, mycket mer än så. Den då 37-årige och mentalt inte alldeles stabile kompositören var enligt Price huvudlöst förälskad i den svenska sopranen och ska i ett brev ha bett henne rymma med honom.

När Lind två år senare sjöng ELIAS för första gången var Mendelssohn redan död. Den förkrossade Lind arrangerade senare en välgörenhetskonsert som inbringade 1000 pund till ett stipendium i kompositörens namn.

Den (melo)dramatiska historien motsvaras av verkets intensitet. Det är känslo samt, omedelbart och storslaget. Berättelsen om den gammaltestamentliga profeten Elias, som förnekade avguden Baal, väckte de döda och slutligen fördes upp till himlen i en eldvagn, togs väl emot av samtidens victorianska publik.

ELIAS är sedan premiären vid Birminghamfestivalen 1846 mycket populär i engelsktalande länder, även om den ursprungligen skrevs till en tysk text.

Malmö Operas ELIAS skulle ursprungligen ha spelats i Malmö Konserthus, men de många konserterna under Music Around har gjort att det är ont om repetitionsmöjligheter. Därför har konserten flyttats till en annan och mycket passande sakral plats, nämligen S:t Johannes-kyrkan centralt belägen i Malmö och ett stenkast från från Malmö Opera.

Tyvärr missar jag Elias men jag har ett fullt legitimt skäl därtill, eftersom jag just denna afton ser andra föreställningen av Trollflöjten i regi av Ole Anders Tandberg på Kungliga operan i Stockholm.

Eftersom ELIAS spelas in av Sveriges Radio så har jag ju möjlighet att lyssna på konserten i efterskott

Läs mer programmet på Music Around på deras hemsida

Medverkande

Dirigent: Michael Güttler

Malmö Operaorkester

Solister

Karl-Magnus Fredriksson, baryton (Elias)

Rickard Söderberg, tenor (Obadja)

Emma Lyrén, mezzosopran (Ängeln)

Gisela Stille, sopran (Änkan)

Maria Streijffert, alt (Drottningen)

Johan Palmqvist, tenor (Ahab)

Kristina W Svensson, sopran

Erik Arnelöf, bas

Nils Weibull, gossopran (Pojken)

Malmö Operakör (folket, Baals präster, änglar)

Related posts

Kommentera