My Fair Lady på Helsingborgs stadsteater 2016

My Fair Lady på Helsingborgs stadsteater Fru Pearce - Suzanne Flink, Freddy - Jonas Schlyter, Henry Higgins - Lindy Larsson, Eliza Doolittle - Annica Edstam Fotograf: Malin Arnesson
82 / 100

Mitt enda minne från My Fair Lady är filmen från 1964 med Rex Harrison och Audrey Hepburn, men möjligen har jag upplevt ytterligare en föreställning antingen på någon scen eller i TV. För några år sedan satte Kasper Holten upp My Fair Lady på Gamle Scene i Köpenhamn, men den uppsättningen missade jag tyvärr helt.

My Fair Lady på Helsingborgs stadsteater 2016

I går var det premiär på samarbetsprojektet mellan Helsingborgs stadsteater och Malmö Opera´s turnéversion. För regi och manusbearbetning svarar Anna Novovic, tidigare chef för Helsingborgs stadsteater.

Andra håll och kanter

I föreställningen medverkar sångare och skådespelare från båda teatrarna, men förstärkt med sångare och skådespelare också från andra håll och kanter.

Som fonetikprofessorn Higgins får vi uppleva Lindy Larsson och innan föreställningen har jag svårt att förstå valet av honom, men det klarnar under föreställningens gång.

Annan uppsättning

Det är med förlov sagt en helt annan uppsättning än den jag tidigare har upplevt. Det är dock alltid roligt med nya upplevelser, men denna version av My Fair Lady har jag svårt att ta till mig och i huvudsak beror det troligtvis på Lindy Larssons gestaltning av professor Higgins.

Jag har inga anmärkningar på hans gestaltning eller rollinlevelse, men jag gillar inte regissörens upplägg, som jag menar i stort sett helt bortser från författarens idéer och tankar möjligen dock delvis med undantag för slutet.

Musikaliskt sceniskt scenografiskt

Musikaliskt är det mycket bra och de två pianisterna gör en gedigen insats som känns både levande och äkta och det är lätt att stampa med i takten på de kända melodierna.

Sceniskt är det en utmärkt uppsättning, men textöversättningen lämnar något i övrigt att önska och det känns som man har gjort en direktöversättning från Londonmiljöerna och översatt detta till att gälla motsvarande i Stockholm.

Scenografiskt är det en utmärkt uppsättning där jag anser att man lyckas särskilt bra med Ascot- och ambassad-scenerna.  I övrigt är ensemblen fullt sysselsatt med att flytta möbler och annan rekvisita fram och tillbaka.

Vokala insatser

Sångligt är det utmärkt med ett gediget ensembleframförande och med plats för utmärkta sångliga prestationer där Annika Edstam utmärker sig, men också Bengt Krantz gör det bästa av sitt parti som Alfred P Doolittle. Bästa sångliga upplevelsen svarar Jonas Schlyter för i andra akten.

Även om jag har ett par randanmärkningar på upplägget så är det en musikaliskt trevlig upplevelse och jag rekommenderar dig gärna att se uppsättningen antingen i Helsingborg eller nästa vecka på Malmö Opera eller när föreställningen beger sig ut på turné.

Om föreställningen

Premiär 18.2.2016 på Helsingborgs stadsteater

Upphovspersoner

Musik: Frederick Loewe|Musikaliskt arrangemang: Trude Rittmann|Sångtexter & manus Alan JayLerner baserad på G B Shaws pjäs Pygmalion (1912)|Översättning: Monika “Pling” Forsman|

Kreativt team

Elisabeth Boström – kapellmästare & piano
Anna Novovic – manusbearbetning & regi
Bill Holmberg – koreografi
Helle Damgård – scenografi & kostym
Johan Bergman – ljus
Jakob Lindbirk – musikalisk bearbetning & instudering
Ingela “Pling” Forsman – översättning

Medverkande

Dardan Bakraqi – Zoltan Karpathy
Tomas Bergström – Charles
Jörgen Düberg – Pickering
Annica Edstam – Eliza
Frida Engström – Lady Tarrington
Suzanne Flink –  Fru Pearce
Bengt Krantz – Alfred P Doolittle
Lindy Larsson – Henry Higgins
Håkan Mohede – Jamie
Jonas Schlyter – Freddy
Nils Närman Svensson – Harry
Maria Streijffert – Fru Higgins
Melker Sörensson – Swing
Annika Bjelk – piano

Läs mer