Rusalka – operapremiär på GöteborgsOperan

IMG_0147

Rusalka – operapremiär på GöteborgsOperan

Rusalka – tjeckisk nationalopera blir säsongens operapremiär på GöteborgsOperan

Antonín Dvořáks tjeckiska nationalopera Rusalka är en saga för vuxna fylld av vacker musik och naturmystik och bygger på HC Andersens Den lilla sjöjungfrun. Nu ges den för första gången i Göteborg med sopranen Elisabet Strid – som har tolkat rollen på flera av världens operascener – i titelrollen.

Vattennymfen Rusalka längtar till ett liv ovan ytan. Till priset av sin talförmåga lämnar hon sin övernaturliga värld och träder in i människornas för att där få förenas med den prins som hon åtrår.

Den nya verkligheten visar sig vara grym och snart drabbar människans svekfullhet Rusalka. Hennes inträde i världen ovan ytan slutar i tragedi.

Rusalka har blivit alltmer spelad på världens scener. Vid sidan av Bedřich Smetanas Brudköpet och Leoš Janáceks Jenufa har den blivit den mest populära tjeckiska operan överhuvudtaget.

Själv upplevde jag ”Rusalka” på Danmarkspremiären på Den Kongelige Opera i Köpenhamn för några år sedan bl.a med Susanne Resmark, som häxan och prinsen sjöngs av Johnny van Hal. I denna version sjöngs prinsen av Nikolai Schukoff, som jag tidigare har upplevt på Den Kongelige Opera som Don Carlos och som Hoffmann i Hoffmanns äventyr

Det konstnärliga teamet med GöteborgsOperans 1: regissör David Radok i spetsen som bjuder på en visuellt svindlande resa ner i de mänskliga, bråddjupen.

Orkestern leds av dirigent Olof Henzold, scenograf är Lars-Åke Thessman och Ann-Mari Anttila har designat kostymerna.

Malmö-baserade sopranen Elisabet Strid gör med Rusalka sin första roll på GöteborgsOperan samtidigt som hon är på väg in i en internationell karriär. Hennes prins är den österrikiske tenoren Nikolai Schukoff. Den främmande prinsessan görs av Annalena Persson, Vattenanden av Anders Lorentzson och de tre vattennymferna av Mia Karlsson, Eva-Lotta Ohlsson och Erika Sax. Som häxan ser och hör vi Susanne Resmark.

Läs mer om uppsättningen på GöteborgsOperans hemsida

Related posts

Kommentera