Siegfried på Kungliga Operan – synopsis

IMG_0038

Siegfried på Kungliga Operan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik och text: Richard Wagner

Libretto

Här kan du hämta hem librettot till Siegfried eller/or ESPANOL eller/or IN ENGLISH eller/or RUSSKIJ

Premiär

Premiär på Festspielhaus i Bayreuth den 16 augusti 1876.

Sett föreställningen: 12.3.2009 Kungliga Operan Stockholm

Recensioner

Mina tankar om föreställningen

Produktionsteam

|Dirigent: Gregor Bühl |Regissör: Staffan Valdemar Holm |Scenografi och kostym: Bente Lykke Möller | Ljusdesign: Torben Lendorph|

Operaroll, rösttyp och sångare

Roll Rösttyp Sångare
Siegfried tenor Lars Cleveman
Mime tenor Niklas Björling-Rygert
Vandraren baryton Terje Stensvold
Alberich basbaryton Ketil Hugaas
Fafner bas Lennart Forsén
Erda alt Anna Larsson
Brünnhilde sopran Katarina Dalayman
Skogsfåglens stämma sopran Marianne Hellgren Staykov

Detta har hänt före Siegfried

Alberich har rövat guldet ur floden Rhen och hans bror Mime har smitt en ring av det som ger ägaren herravälde över världen. Wotan lurar ringen av Alberich. han vill behålla den men Erda varnar honom för ringens förbannelse. Wotan lämnar den motvilligt till jättarna fasolt och Fafner som betalning för att de har byggt Valhall. Fafner dödar Fasolt och försvinner med ringen in i skogen. Där ruvar han som en drake över guldet.

Wotan beger sig som vandrare ner till jorden för att skapa en hjälte som kan röva tillbaka ringen åt honom- Han kommer till Hundings hus och lämnar där ett svärd, Nothung, som ska hjälpa hjälten i strid. En tid senare kommer Siegmund till huset, jagad av förföljare. Mötet med Sieglinde, Hundings hustru, blir omvälvande. Hon är hans förlorade tvillingsyter men också den kvinna som väcker hans kärlek. Siegmund och Sieglinde är också Wotans barn med en okänd kvinna. Wotans hopp tänds, Siegmund är den hjälte som ska hjälpa honom att vinna tillbaka makten. Han uppmanar Brünnhilde, valkyrian som är hans och Erdas dotter, att hjälpa Siegmund i den väntade striden med Hunding. Men Fricka tvingar Wotan att lämna Siegmund utan beskydd. När Hunding angriper Siegmund krossas svärdet och Siegmund dör. Brünnhilde räddar Sieglinde till valkyrieklippan och berättar att hon bär på Siegmunds barn. Hon ger henne bitarna av det sönderslagna svärdet och Sieglinde flyr.

Wotan rasar över att Brünnhilde trotsat honom. Som straff tar han ifrån henne hennes övermänskliga krafter och sänker henne i djup sömn. Runt valkyrieklippan tänder han en eld. Endast en fri hjälte som aldrig lärt känna fruktan ska tränga igenom elden och väcka henne.

Akt I En håla i skogen

Dvärgen Mimi hamrar på ett svärd. Han är dyster eftersom han vet att Siegfried kommer att slå det mitt itu. Det finns bara ett svärd som han inte kan förstöra. Men det ligger i bitar och Mime kan trpts sin skicklighet inte laga det. Om svärdet blir helt kan han döda draken Fafner som vaktar guldet och ringen.

Siegfried avbryter hands funderingar. Han har en björn med sig för att skrämma Mime. Svärdet som Mime smitt åt honom slår han sönder. Han frågar tjurigt varför han inte har någon mor som alla andra djurungar i skogen. Mime försöker komma undan men tvingas till slut berätta om kvinnan som han funnit utmattad i skogen och som strax efteråt fött en son. Hon hette Sieglinde. Innan hon dog bestämde hon att sonen skulle heta Siegfried. Med sig hade hon ett sönderslaget svärd som barnets far använt i sin sista strid.

Siegfried blir vild av glädje och uppmanar Mime att smida ihop svärdet ögonblickligen. Med det kan han bege sig ut i världen och lämna Mime som inte är hans far. Han springer ut och lämnar Mime bekymrad kvar. Hur skall det nu gå med hans planer att döda Fafner och hur ska han kunna laga svärdet?

Ur skogen dyker Vandraren upp. Med sitt huvud som pant tvingar främlingen Mime in i en märklig frågelek. Vandraren besvarar frågor om gudarna och om Wotan som tagit en greb från den stora världsasken och av den gjort ett spjut med vilket han kan styraa världen. Främlingen har ett spjut i sin hand och Mime förstår att Vandraren och Wotan är samma person. Nu måste Mime svara på tre frågor. Vilket släkte har Wotan behandlat grymmast? Mime svarar att det är völsungarna Siegmund och Sieglinde och deras son Siegfried. Andra frågan gäller vilket svärd som behövs för att döda Fafner och vinna tillbka ringen. Mime svarar Nothung. Tredje frågan, vem ska laga svärdet, är just den fråga som Mime grunnar på. När han inte kan svara skonar Wotan honom och överlåter Mimes huvud åt den som aldrig känt fruktan. Det är bara han som kommer att laga svärdet Nothung. Mime inser att Vandraren syftar på Siegfried.

Siegfried återvänder och ser att Mime inte lagat svärdet. Mime berättar att han måste följa med till Fafner för att lära sig vad fruktan är. Orädd börjar Siegfried smida. Under tiden tillreder Mime en sömndryck som han planerar att ge Siegfried efter att draken är dräpt. Medan Mime triumferande förutser världsherravälde lyfter Siegfried det nysmidda svärdet i luften.

Akt II Djup skog

Utanför Fafners grotta vakar Alberich. Han väntar på ett tillfälle att röva tillbaka ringen från draken. Vandraren kommer och förklarar att han inte längre tänker strida om ringen och världsherravälder. Han väcker Fafner, till Alberichs förskräckelse, och varnar honom för Siegfried som bär Nothung och är på väg till grottan.

Siegfried närmar sig med Mime. Mime förklarar för Siegfried att det är här han för första gången ska lära sig känna fruktan men Siegfried är snarare nyfiken än rädd. Han kör bort Mime och lägger sig ned för att vila. En skogsfågel sjunger. Han börjar tänka på sin mor och hur sorgligt det är att han aldrig fick träffa hernne. Han försöker prata med fågeln men hans hornsignal väcker isstället draken i grottan. Orädd sticker Siegfried Nothung i Fafner. Innan han dör varnar Fafner för Mime och hans lömska planer. Siegfried får några droppar drakblod på handen som han slickar isg. Blodet får honom att förstå fåglarnas språk.

Skogsfågeln börjar sjunga igen. Hon berättar om en skatt som finns i Fafners grotta, om ”förvaandlingshjälmen” och om en ring som gör honom till världens härskare. Siegfried skyndar sig in för att se om han har hört rätt.

Utanför stöter Mime ihop med sin bror Alberich. De grälar om vem som ska ha ringen och den magiska hjälmen. Ringens förbannelse verkar för fullt. Ut ut r grottan kommer Siegfried. Han fäster hjälmen vid bältet och sätter ringen på fingret samtidigt som han åter varnar av Skogsfågeln. Mime försöker listigt lura av honom skatterna men Siegfried, som tack vare drakbloder kan läsa Mimes innersta tankar, genomskådar honom och hugger ner honom med svärdet. Alberich ser nöjd på avstånd vad som händer.

Siegfried känner sig ensam och sorgsen och vänder sig på nytt till Skogsfågeln. Fågeln berättar för honom om Brünnhilde som ligger på en klippa omgiven av eld.

Siegfried beger sig genast iväg.

Akt III Vild trakt -sedan Valkyrieklippan

Vandraren kallar på Erda, den allvetande urmodern. Han beskriver sin oro för hur det ska gå förgudarna och Valhall. Erda misstror honom och svarar att han inte är den han utger sig för att vara. Han härskar med lögner och påskyndar undergången. När Wotan berättar hur han straffat Brünnhilde för hennes trots, häpnar Erda. Hur kan han som eggade till trots och handling straffa en trotsig handling? Hon stöter bort honom. Wotan avsäger sig alla tankar på makten och ringen, han tänker överlåta ansvaret att rädda världen på den ovetande Siegfried.

Siegfried följer skogsfågeln som visar honom vägen till Brünnhilde. Han stoppas av vandraren som undrar vem som sagt åt honom att bege sig till valkyrieklippan och den sovande kvinnan. Vandraren försssöker hindra Siegfried med sitt spjut. Med ett kraftfullt slag med svärdet splittrar Siegfried spjutet och skyndar iväg. Vandraren plockar lugnt upp det ituslagna spjutet och försvinner.

Till sist har Siegfried nått sitt mål, den sovande Brünnhilde. Förundrad och fylld av starka känslor står han inför den okända. Han har aldrig sett en kvinna förut och tror först att hon är en man. Hon vaknar och frågar vem han är. Hon hänförs över att åter se ljuset men bedövas av ångest när hon inser att hon inte längre är en vaalkyria, de gudomliga krafterna är borta. Nu förstår Siegfried Siegfried vad fruktan är. Strålande av glädje förklarar han att han älskar henne och Brünnhilde kan inte stå emot de starka känslorna. De förenas. Mitt i kärleken ser Brünnhilde förintelsen närma sig.

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts

Kommentera