Tolvskillingsoperan på Malmö stadsteater 2015

Tolvskillingsoperan Tolvskillingsoperan på Malmö stadsteater
82 / 100

Tolvskillingsoperan är i grunden en direktöversättning från  Gay och Pepusch´s Tiggarens opera från 1728 och hade premiär 1928 i Berlin. Det har under årens gjorts några uppdateringar av verket och då har man oftast överfört handlingen till modern tid.

Tolvskillingsoperan på Malmö stadsteater 2015

I samband med att jag sprang Berlin Marathon 1989, några veckor före murens fall upplevde jag en uppsättning på en teater vars namn jag har förlagt belägen i dåvarande Väst-Berlin. Om jag minns rätt så var det en uppsättning som var förlagd i samma tid som vid verkets tillkomst dvs det glada tjugotalet.

På Malmö stadsteater har regissören valt att förlägga handlingen till Malmö 2044 och efter att staden precis har genomgått en katastrof. Själva handlingen är förlagd till Turning Torso och vad som skall föreställa entrén till huskomplexet, men också mot bakgrunden av drottning Estelle´s kröningsceremoni.

Staden styrs av gangsterledaren Macke Kniven i samarbete med polischefen och Mr Peachum med fru gör sig en hacka på att sälja tiggarzoner till varierande priser beroende på läge och därmed intjäningsmöjligheter.

Det sjöngs och talas skånska och värmländska och skådespelarna refererar då och då till det fjärran belägna Österlen och tanken bakom detta är förmodligen att göra detta stycke lätt igentjänligt.

Det är svårt att veta vad Tolvskillingsoperan i grunden handlar om  i uppsättningen och det är hela tiden lätt att blanda i hop handlingen med Tiggarens opera och det är viktigt att komma i håg, tror jag åtminstone för egen del.

Det är förmodligen ingen helt lätt uppgift att iscensätta Tolvskillingsoperan,men jag saknar den röda tråden i uppsättningen och framförallt förstår jag  inte vad regissören vill säga med sin tolkning.

Första akten varar i nästan två timmar och det upplever jag som ett marathonprov särskilt som det inte framgår någonstans hur långa akterna är i programbladet. Det gör att jag lite tappar intresset för föreställningen särskilt som  första delen av föreställningen känns trög.

Det är inte ofta som jag går på teatern, men jag gillar den musikdramatikska formen och därför ville jag inte missa Tolvskillningsoperan och den har ju inte getts på teatern sedan början av 1960 – talet.

Att jag inte går så ofta på teatern innebär ju också att jag känner dåligt till skådespelarna, men Hans-Peter Edh minns jag från Amadeus som gick förra säsongen.

När skådespelarna blev lite varmare i kläderna eller om det handlar om premiärnervositet blir det småningom en utmärkt musikdramatisk upplevelse och bland damerna uppskattar jag särskilt Polly, som gestaltas av Sandra Redlaff och Lucy som sjöngs av  Sasha Becker. Fru Peacham spelas av Katarina Lundgren-Hugg och hon går från klarhet till klarhet under föreställningens gång.

Bland herrarna imponerar framförallt Andreas Grötzinger som Mackie Kniven och hans slutnummer är att betrakta som en makalös prestation. Det är också en mycket bra prestation som Hans-Peter Edh presterar som herr Peachum och han visar stor bredd i sin gestaltning både vad gäller dans och sång. Årets song and danceman?

Föreställningen kännetecknas också av ett väl sammanhållet ensemblespel och flera av medlemmarna har olika roller, vilket gör att det kan vara svårt att hålla de olika rollerna isär.

Scenografiskt och kostymmässigt följer det väl handlingens förläggning. En särskild eloge vill jag ge till aftonens kapellmästare Annika Bjelk Wahlberg för ett väl genomfört värv och det musikaliska framförandet betraktar jag som en av kvällens absoluta höjdpunkter.

Om föreställningen

Premiär: 25.9.2015

Upphovspersoner

Musik: Kurt Weill och text av Bertoldt Brecht|Översättning: Hans Alfredsson och Jan Mark|

Kreativt team

Regi och bearbetning:  Alexander Öberg
Scenografi: Zofi Nilsson
Kostym: Jenny Ljungberg
Ljus: Carina Persson
Mask: Siv Nyholm
Musikaliskt ansvarig/pianist:  Annika Bjelk Wahlberg

Medverkande

Filch/Dolly: Sven Boräng
Herr Peachum: Hans-Peter Edh
Fru Peachum: Katarina Lundgren-Hugg
Mattias/en gammal hora: Li Brådhe
Mackie Kniven: Andreas Grötzinger
Polly: Sandra Radlaff
Jakob: Henrik Svalander
Robert/Betty/polis: Karin Lithman
Ed/Smith: Lars -Göran Ragnarsson
Jimmie/en polis: Göran Dyrssen
Walter/Jenny: Mari Götesdotter
Tiger Brown/Molly/Sändebud: Linus Lindman
Lucy/Vixen: Sasha Becker
Tiggare/horor/poliser: Otto Matz, Annie Pettersson, Amanda Quartey,
Alexandra Strömbäck, Ida Tjörnhagen,
(statister från Nya Malmö Latin, teaterprogrammet)
samt Yazan Alqaq (skådespelarpraktikant) och
ensemblen.

Läs mer