​Fedora med internationell stjärnglans

Operan Fedora på Kungliga Operan 2018. På bilden; Malin Byström (Fedora); Daniel Johansson (Loris Ipanov)

​Fedora med internationell stjärnglans

Sopranen Malin Byström är inte bara nominerad i operans motsvarighet till filmens Oscar. På lördag står hon på Kungliga Operans scen där hon gör titelrollen vid nypremiären av Giordanos opera-krimi Fedora. Det innebär 95 actionspäckade minuter i en uppsättning av tyske mästerregissören Christof Loy.

I International Opera Awards är Malin Byström nominerad i kategorin Female Singer 2018, som avgörs i London den 9 april.På Kungliga Operan framträder hon 9 gånger i rollen som Fedora mot tenoren Daniel Johansson. I Sveriges Television gjorde han nyligen uppmärksammat framträdande som Don José i Carmen från operafestspelen i Bregenz. I Fedora gör båda två sina roller för första gången.

Malin Byström kommer just från en stor succé på Royal Opera House Covent Garden i London som Salome i Strauss opera. Hennes Salome beskrivs som ”underbart… så nära perfektion som vi någonsin kan komma” (The Independent) och ”mästerlig” (The Guardian). Senare i vår kommer hon tillbaka till Operan i rollen som Fältmarskalkinnan i Rosenkavaljeren.

Parallellt med en framgångsrik internationell karriär återvänder även Daniel Johansson regelbundet till Operan – förutom rollen som Loris i Fedora sjunger han under vårsäsongen också Cavaradossi i Tosca. Rollerna som De Siriex och Olga Sukarev görs av barytonen Ola Eliasson och sopranen Marianne Hellgren Staykov.

Under ledning av föreställningens dirigent, amerikanen Eugene Tzigane, medverkar Operans solister, kör och hovkapell. Tzigane är en av de mest efterfrågade unga dirigenterna i dag, med uppdrag i många av de stora orkestrarna i Europa, USA, Japan och Australien. På Kungliga Operan har han tidigare dirigerat Carmen.

Fedora är signerad mästerregissören Christof Loy. På Operan har Loy tidigare och med stor framgång satt upp operor som Puccinis Flickan från vilda västern, Wagners Parsifal och Strauss Rosenkavaljeren. I fjol erhöll Christof Loy en Opera Award för bästa regi.

Fedora är en opera med 95 actionspäckade minuter där det hela tiden händer saker sceniskt och musikaliskt, och där titelrollen förälskar sig i sin fästmans mördare (!). Fedora uruppfördes 1898 på Teatro Lirico i Milano med tonsättaren Umberto Gioradano själv som dirigent, och med Enrico Caruso i rollen som Loris kreerande tenorarian ”Amor ti Vieta”, det nummer som Fedorablivit mest känd för.

Fedora bygger på en pjäs av Victorien Sardou. Till sin karaktär är operan veristisk (efter latinets veritas = sanning), den operastil som var på modet under slutet av 1800-talet med bland andra Puccini och Giordano som de två främsta företrädarna. Sardou har för eftervärlden gjort sig mest känd för Tosca, som blev opera av Puccini – en annan dramatiskt förtätad opera om passion och ond bråd död.

Denna uppsättning av Fedora hade nordisk premiär i december 2016. Den här gången ges Fedora 9 gånger under perioden 10 mars – 23 april.

PS. 1883 mötte publiken på operan i Stockholm första gången Fédora som pjäs med dåtidens megastjärna Sarah Bernhardt. Som opera blev Umberto Giordanos Fedora snabbt och ofta spelad efter urpremiären 1898, även om den alltså fick nordisk premiär först i och med denna uppsättning.

Related posts