70-års opera med operettpotpurri och Wagner

70-års opera med operettpotpurri och Wagner
70-års opera med operettpotpurri och Wagner
70-års opera med operettpotpurri och Wagner

70-års opera med operettpotpurri och Wagner

70-års opera med operettpotpurri och Wagner på Gamle Scene i Köpenhamn kändes nästan som om vi var tillbaka till 1947.

Konserten öppnades med ouverturen till von Webers Friskytten och det kan jag förstå kan ha sina historiska förklaringar, men någon större upplevelse blev det ju inte till

Skönt dock att slippa hyllningstal och att det satsades på att ge musikaliska upplevelser. Tre inslag gjorde gallakonserten till något att minnas och det var först operakörens version av Verdis Fångarnas kör från Nebukadnessar. Det blev en av föreställningens absoluta höjdpiunkter!

Dirigenten, Tobias Ringborgs vackra tolkning av Massenets Meditation från operan Thais var konsertens enda egentliga berörande musikupplevelse!

Ett annat säkert kort blev “Wintersturme” Siegmunds vårvisa från Valkyrian, första dagen i Richard Wagners ringcykel, och med en fullgod insats av tenoren Magnus Vigilius som väl egentligen inte hade en av sina bästa kvällar.

Lars Möller både överraskade mig och gjorde mig liten besviken. Först i utdraget från Verdis La Traviata tillsammans med Inger Dam-Jensen och det kanske mest beror på att jag i lördags lyssnade på Thomas Hampson i samma parti?

Han gjorde en utmärkt insats i Richard Wagners Den flygande holländaren med sin utmärkta tolkning av Die Frist ist um!

Programmet tittade också lite framåt genom att vi fick lyssna på ett kortare utdrag från två nya operor nämligen Daniel Bjarnason´s Brödre som bygger på Susanne Biers film med samma namn.

Musikaliskt lät i mina öron mer som ett requiem eller möjligen ett oratorium, men det är ju för tidigt att döma ut Brödre, och det skall bli spännande att få uppleva verket i sin helhet senare i år närmare bestämt i augusti och då Aarhus är Europas Kulturhuvudstad.

Vi fick också höra ett utdrag från Bo Holtens nya opera, Luther med  Schlagt sie tot. Här lät det mycket intressant och det är definitivt en operaupplevelse som jag inte vill missa.

Sopranen Inger Dam-Jensen fortsatte med den s k hämndarian från W A Mozart´s Don Giovanni och det var en fullt acceptabel insats som hade förstärkts om Magnus Vigilius hade fått sjunga sin stora aria som Don Ottavio.

Det blev sammanvägt en ganska medioker musikalisk upplevelse vilket ju förstärktes av att orkestern Copenhagen Phil inte hade en av sina bättre kvällar, men om det beror på oro i orkestern inför framtiden,på akustiken  eller dirigenten kan jag inte avgöra.

Det ges ytterligare en konsert i kväll innan föreställningen fortsätter  sin turnéplan så har du tid och intresse gå själv dit  och kolla.

Anmeldelser/recensioner

Gregers DH

Related posts

Kommentera