Aalborg – operafestival

aalborgoperafestival
Aalborg – operafestival

Aalborg – operafestival

Ålborg dansk stad belägen vid den smalaste delen av Limfjorden på norra Jylland. Festivalen anordnas 2015 mellan 6-15 mars.

Ålborg – Tourist Information

Om Aalborg Operafestival

Aalborg Operafestival finder sted hvert år, ti dage i marts.  Ligesom Karneval i Aalborg, der er Nordeuropas største, er operafestivalen én af de store begivenheder, som kendetegner kulturbyen Aalborg.

Idégrundlag
Formålet med Aalborg Operafestival er at præsentere opera mange steder og i mange former, så en stor del af befolkningen får mulighed for at være med. Arrangørerne bestræber sig konstant på at tænke nyt og kreativt og samtidig sikre et højt kvalitetsniveau.

Aalborg Operafestival søger at udvikle nye former for formidling og synliggørelse af opera for på den måde at nå et bredere publikum. Det sker ved at spille på utraditionelle steder som byens fabrikker, i kantiner og i gågaderne, men også ved at samarbejde med byens teatre, museer og kulturhuse samt foreninger, gymnasier osv. Der er dog også mulighed for at opleve store traditionelle forestillinger og koncerter. Er man gæst i byen er det således muligt at sammensætte et varieret program bestående af både små og store, utraditionelle og traditionelle forestillinger og koncerter.

Vision
Visionen for Aalborg Opera Festival er, at den skal være en national folkelig begivenhed, der i lige høj grad appellerer til det brede publikum og til den kræsne kulturforbruger. På lidt længere sigt er det håbet, at den kan blive en international begivenhed i kulturturisternes kalender.

Organisation
Aalborg Operafestival hører nu under Musikkens Hus og sekretariatet ligger her. Eftersom festivalen er et stort samarbejdsprojekt er der dog indgået et partnerskab imellem de største arrangører, Aalborg Kongres & Kultur Center, Aalborg Symfoniorkester, Teater Nordkraft og Musikkens Hus om et fortsat engagement i festivalens forestillinger og koncerter. Derudover er der nedsat et programudvalg samt et repræsentantskab.

Aalborg Operafestival fungerer i praksis som et netværk af aftaler med et centralt sekretariat, der koordinerer de mange bidrag og efter behov tager initiativ til nye samarbejder eller supplerer med egne og indforskrevne produktioner.

Den første operafestival
Ideen om en operafestival opstod i Aalborg Kongres & Kultur Center, hvor man på et tidspunkt talte om at lave en festival med ballet, opera eller noget helt andet. Det viste sig, at AKKC det pågældende år havde to store operaforestillinger inden for tre dage, og så var sagen afgjort. Den første operafestival i 2001 foregik kun i Aalborg Kongres & Kultur Center, men året efter blev der etableret et samarbejde med Aalborg Kommune, og byens øvrige kulturinstitutioner begyndte at deltage. Den mangfoldige operafestival, med koncerter og forestillinger mange forskellige steder i byen, tog form og festivalens slogan – hele byen synger – blev født.

Aalborg Operafestival modtog i 2014 Lauritzenfondens Visionspris på 100.000 kr. for at have realiseret en stærk kunstnerisk vision.

Festivalen blev under det brede koncept afviklet for første gang fra 25. februar til 9. marts 2002, og blev en stor publikums- og mediesucces. Over 40 arrangementer blev set af cirka 15.000 mennesker. Nye samarbejder mellem virksomheder, kirker, idræt, uddannelsesinstitutioner, biblioteker og turisterhverv blev afprøvet. 2002 viste, at opera, kvalitet og bredde kan gå hånd i hånd.

Interessant var det, at alle de udøvende aktører, det være sig sangere, studerende, foreningsfolk, bibliotekarer, menigheder osv. udtrykte ønske om at medvirke igen.

Fra den professionelle operaverden fik Aalborg et klap på skulderen for initiativet, idet alle de danske operachefer samt de mest betydende danske opera-journalister blev medlemmer af juryen for Aalborg Opera Pris. Prisen består af et legat fra Det Obelske Familiefond på 25.000 kr. samt et engagement med Aalborg Symfoniorkester. Den overrækkes for fjortende gang i 2015.

Operafestival i kommunalt regi
I 2004 overtog Aalborg Kommunes skole- og kulturforvaltning den overordnede ledelse samt sekretariatet for Aalborg Operafestival. Det skete ud fra et ønske om at koordinere en større og bredere mængde aktører. Der har igennem årene været en løbende udskiftning og en konstant udvikling i operafestivalens samarbejds-relationer, men generelt har kvaliteten og engagementet været stigende. I Nordjylland er Aalborg Operafestival nu kendt af de fleste kulturaktører og på landsplan nyder festivalen fortsat stor opbakning fra branchen. Den 1. januar 2014 flyttede Aalborg Operafestival ind i Musikkens Hus, der åbnede få måneder senere. Her bor også Aalborg Symfoniorkester samt dele af Det Jyske Musikkonservatorium og Aalborg Universitets Musikstudium.

Økonomi
Aalborg Opera Festival har en driftsbevilling på 650.000 kr. om året fra Aalborg Kommune. Den samlede økonomi er dog langt større, idet en stor del af Aalborgs kulturliv deltager i operafestivalen som værter og arrangører af koncerter, forestillinger, foredrag mm. og som hovedregel varetager de selv økonomien i deres arrangementer. En række øvrige arrangører og samarbejdspartnere bidrager med arrangementer og markedsføring. Det er bl.a. Nordjyske Medier, Mekoprint, Klaverstemmeren, Aalborg City, Friis Shoppingcenter og Aalborg Storcenter samt Helnan Phønix Hotel.
Festivalen egenproduktioner bliver finansieret af fonde. For eksempel blev sidste års store egenproduktion, Tosca, finansieret af Det Obelske Familiefond, A. P. Møller og Hustru Chastine Mc. kinley Møllers Fond, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden og L. Zeuthens Mindelegat.

Länk till Operafestivalen

Related posts