Adriana Lecouvreur grand opéra från Metropolitan Opera

Anna Netrebko och Piotr Beczala

Adriana Lecouvreur grand opéra från Metropolitan Opera

Sett föreställningen på Spegeln i Malmö 12.1.2019

Musik: Francesco Cilea|Libretto: Arturo Colautti efter ett skådespel av Eugene Scribe|Dirigent: Gianandrea Noseda|Regi: sir David McVicar|Scenografi: Charles Edwards|Kostym: Brigitte Reiffenstuel|Ljussättning: Adam Silverman|Koreograf: Andrew George|Medverkande: Anna Netrebko,Anita Rachvelishvili,Piotr Beczala,Ambrogio Maestri, Carlo Bosi, Maurizio Muraro|

Det är inte ofta som jag får möjlighet till en operaupplevelse med ett verk som jag inte tidigare har upplevt,men i går skedde detta!

Det gör att det inte är helt enkelt att bedöma upplevelsen på grund av att jag saknar möjligheten att jämföra med tidigare upplevelser.

Det är inte heller en opera som ges särskilt ofta även om YstadOperan gav sin version  för ett stort antal år sedan och vad jag vet har verket inte tidigare getts i Sverige eller Skandinavien , med undantag för Richard Barks uppsättning i Ystad.

Adriana Lecouvreur, det ena av kompositörens verk som ges då och då, (L´arlesiana) kan på ett plan jämföras med Puccinis Manon Lescaut, fast en klass bättre, men med Puccinis senare verk faller Adriana Lecouvreur platt till marken.

Det är nästan en grand opéra av bästa märke, och med ett mycket fint utfört balettstycke, och en fantastiskt fin scenografisk lösning,som skall upplevas och inte beskrivas.

Det är framförallt ett verk med formidabla vokala insatser och inte minst med utmärkta sånginsatser i ensemblen som helhet.

Carlo Bosi gör en fin liten insats som furstinnans tjänstvillige förtrogne och Maurizio Muraro balanserar fint som fursten.

Bland herrarna imponeras jag annars mest av den sympatiske och kraftfulle italienaren Ambrogi  Maestri, en gestalt som får mig att tänka på Henning von Schulman även om det handlar om olika rösttyper!

Den polskfödde tenoren Piotr Beczala gör en utmärkt vokal insats,men hans sceniska utstrålning lämnar något i övrigt att önska, men vokalt går han från bra till utmärkt!

Bäst på plan är de båda damerna, utan att jag egentligen särskilt vill framhålla en av dem, Anna Netrebko och Anita Rachvelishvili.

Det är två vokala kraftverk som kompletterar varandra på ett alldeles utmärkt sätt, men det skall upplevas  för jag saknar ord att beskriva min upplevelse!

Till den vokala kraften kan också läggas ett mycket fint sceniskt agerande som  till en början upplevs med små,  men ändå med  tydliga gester och uttryck, vilket säkerligen beror på regissörens handlag dvs god personinstruktion.

Adriana Lecouvreur blev en utmärkt operaupplevelse, om än inte min största musikaliska upplevelse, som säkerligen kommer att följas av flera utmärkta operaföreställningar!

 

Related posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.