Affären Makropulos på DKT Operaen

IMG_0047
Affären Makropulos på DKT Operaen i Köpenhamn

Affären Makropulos på DKT Operaen

I går kväll var jag och såg och hörde Leos Janacek´s opera Sagen Makropulos på Den kongelige opera i Köpenhamn. Huvudrollerna sjöngs av Gitta-Maria Sjöberg och Gert Henning Jensen och dirigerades av den ryskfödde dirigenten Alexander Polianitjko och för regin svarade engelsmannen Graham Vick.

Jag såg uppsättningen i London i våras på ENO och i jämförelse så vinner föreställningen med hästlängder i Köpenhamnsoperans version.

Framförallt lät det mycket vackrare och bättre rent musikaliskt och det låg mycket närmare cd-inspelningen med Elizabeth Söderström som jag har lyssnat in ett antal gånger eftersom Janacek är en helt ny bekantskap för mig.

Jag tycker mycket om hans musik kanske för att den utgör en stark kontrast mot Mozart, Puccini, Verdi och Wagner.

Har du möjlighet så missa inte tillfället att se föreställningen. Det lär nog dröja innan du kan lyssna och njuta av Janaceks musik i norra Europa; åtminstone.

Nu återstår det ett planerat operabesök i år nämligen Tosca på Deutsche Oper i Berlin i julveckan. På repertoaren står annars närmast Dead Man Walking, som ges av Malmöoperan med början den 11 november och så Arabella på Göteborgsoperan i slutet av november. Vi hörs!

Related posts

Kommentera