Aida från Metropolitan Opera till FHP – synopsis

Synopsis

Aida från Metropolitan Opera till FHP – synopsis

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Antonio Ghizlanzoni efter Camille du Locles franska prosalibretto, vilket i sin tur bygger på ett scenario av Francois Mariette.

Libretto

Här kan du hämta hem librettot till Aida på italienska DEUTSCH IN ENGLISH FRANÇAIS ESPANOL

Premiär

Premiär på Operahuset i Cairo den 24 december 1871.Skall se föreställningen på Biograf Spegeln i Malmö 16 december 2012

Recensioner

Här kan du läsa min och Björn Ekbloms uppfattningar

Produktionsteam

|Dirigent: Fabio Luisi| Regissör: Sonja Frisell| Scenografi: Gianni Quaranta| Kostymdesign: Dada Saligieri|Ljusdesign: Gil Wechsler| Koreografi: Alexei Ratmansky |

RollRösttypSångare
AidasopranLiudmyla Monastyrska
RadamèstenorRoberto Alagna
AmnerismezzosopranOlga Borodina
AmonasrobasGeorge Gagnidze
RamfisbasStefan Kocán
FaraobasbarytonMiklós Sebestyèn
MessengerHugo Vera
PriestessJennifer Check
DanceLaura Otto *
DanceScott Weber

Akt I

Skådeplatsen är Egypten under faraonernas tid, närmare bestämt det kungliga palatset i Memfis. Översteprästen Ramfis berättar för krigaren Radamès om Etiopiens förstående anfall mot Egypten. Radamès hoppas få bli landets befälhavare. I hemlighet är han förälskad i prinsessan Amneris’ etiopiska slavinna Aida, och han hoppas att en seger ska ge honom pengar nog att friköpa Aida och gifta sig med henne. Vad han inte vet är att Amneris är förälskad i honom, och när de möts alla tre konstaterar Amneris svartsjukt att krigaren kastar ömma blickar efter Aida. Farao, prästerskapet och soldaterna är alla församlade när en budbärare rapporterar att den etiopiska armén rycker fram. Farao utser Radamès till överbefälhavare och alla förenas i en sång om fosterlandet. När Aida lämnas ensam kvar slits hon mellan kärleken till Radamès och lojaliteten till fäderneslandet och fadern, kung Amonasro. Hon ber gudarna om hjälp.

I Vulcans tempel får Radamès gudens välsignelse. Ramfis beordrar honom att gå ut och skydda fäderneslandet.

Akt II

Etiopien är besegrat och Amneris inväntar Radamès triumftåg. Men först vill hon ta reda på mer om Aidas sanna känslor och skickar bort sina andra slavar. Hon låtsas först att Radamès har dött i striden, bara för att i nästa andetag ta tillbaka påståendet. När hon ser Aidas reaktioner finns det inte längre några tvivel om vilka känslor hon hyser för Radamès. Amneris är dock säker på att hon kan överglänsa sin rival och beger sig till triumftåget.

Farao och prinsessan möter Radamès vid stadsporten och kröner honom med en segerkrans. De etiopiska krigsfångarna leds in. Bland dem finns kung Amonasro, Aidas far, men han signalerar till dottern att inte röja hans identitet. Egyptierna vill döda fångarna, men när Amonasros ber om nåd blir Radamès så imponerad av hans vältalighet att han ber farao skona dem. Farao går med på detta, men behåller Amonasro som gisslan. Därefter tillkännager farao att Radamès som belöning ska få Amneris till hustru.

Akt III

Det är kvällen före bröllopet. Ramfis och Amneris går tillsammans till ett tempel vid Nilens strand för att be. Aida väntar på Radamès, men kan inte släppa tanken på hemlandet. Plötsligt avbryts hennes tankar av Amonasro. Han spelar på hennes pliktkänsla och får henne att lova att fråga Radamès vilken väg den egyptiska armén kommer ta när de invaderar Etiopien. Amonasro gömmer sig och ser Radamès betyga Aida sin kärlek. De drömmer om ett liv tillsammans och Radamès bestämmer sig för att fly med henne. Aida frågar honom om var armén befinner sig, och när han berättat det träder Amonasro fram. Med fasa inser Radamès att Amonasro är kungen av Etiopien. Han har förrått sitt land! Aida och Amonasro försöker lugna honom, men just då kliver Ramfis och Amneris ut ur templet. Far och dotter lyckas fly, men Radamès överlämnar sig själv till prästerna.

Akt IV

Radamès väntar på att ställas inför rätta för förräderi. Ett tag tror han att Aida är död, men så får han veta att hon är vid liv och i trygghet. Inte ens då kan han glömma henne och gifta sig med Amneris, inte ens för att rädda sitt eget liv. När han ställs inför prästerna försvarar han sig inte ens och döms till att bli levande begravd. Amneris ber om nåd, men domarna är orubbliga. Hon förbannar prästerna.

Radamès blir inmurad i en kammare och upptäcker att Aida har smugit sig in för att dela hans öde. De ger varandra några sista ömhetsbetygelser medan Amneris ber för Radamès själ i templet ovan gravkammaren.

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts