Aida på Den Kongelige Opera

Aida at Royal Danish Opera Copenhagen - synopsis Aida at Royal Danish Opera Copenhagen - synopsis

Efter alla besvärligheter med Don Carlos gick det flera år innan Verdi åter lät sig övertalas att skriva en opera. År 1869 hade Kairo fått ett italienskt operahus, och khediven stödde entusiastiskt idén med en festopera med anledning av Suezkanalens invigning 1869. Verdi gav dock inte med sig. Först då han fick en skiss av den franske egyptologen Auguste Mariette, som hade grävt ut Luxortemplet, började han intressera sig för idén. Ghislanzoni fick i uppdrag att utforma librettot, och 1870 låg partituret klart. Dekorationer och kostymer framställdes i Paris. Det Fransk-tyska kriget pågick och därför dröjde det till efter fredsslutet i september 1871 innan all rekvisitan kunde föras ut ur Paris. Det blev istället Rigoletto som fick inviga operahuset.  Efter hastiga förberedelser kunde premiären av Aida äga rum på Khedivska Operan 24 december 1871 innan kontraktstiden gick ute med utgången av 1871, och Verdi konstaterade med tillfredsställelse att det blev en triumf utan like. Handlingen i operan utspelas i Memfis och Tebe i Egypten på faraonernas tid. Den innehåller ett klassiskt triangeldrama och förbjuden kärlek.

Första delen: Scen 1

Tid och plats: Memfis och Tebe på faraonernas tid

Egyptierna fruktar ett nytt angrepp från etioperna och saknar en härförare. Översteprästen i Memfis talar med Radamès och berättar att gudarna valt den rätte. Radamès hoppas att det är han själv, för om han vänder hem som segrare kan han gifta sig med den etiopiska slavinnan Aida. Faraos dotter Amneris älskar emellertid Radamès.

Scen 2

Ett bud meddelar att etioperna har anfallit Egypten. Farao meddelar att Isis har utsett Radamès till härförare. Aida smittas av folkets upphetsning och ropar till Radamès att han ska vända hem som segrare. När Aida förstår att hon önskat se sitt folk besegrat, ber hon i sin förtvivlan gudarna att få dö.

Scen 3

I templet invigs Radamès i sin stora gärning och får det heliga svärdet.

Scen 4

Egypterna har besegrat etioperna och vid hovet förbereder man mottagningen av de hemvändande segrarna.Slavinnorna har smyckat Amneris till festen. Amneris lyckas få Aida att avslöja sina känslor för Radamès och bestämmer sig för att krossa sin rival.

Scen 5

Farao och folket hälsar med jubel sin härförare Radamès. Farao tackar honom och lovar att uppfylla alla hans önskningar. Radamès för fram en av de tillfångatagna krigarna,Amonasro, kung av Etiopien, som försöker dölja sin sanna identitet. Man Aida känner i honom igen sin far och störtar fram. Han ber henne att inte avslöja honom. Sedan meddelar han Farao att Etiopiens kung har fallit i striden. Han ber dessutom om nåd för fångarna. Radamès instämmer och påminner Farao om att han lovat att han skall uppfylla Radamès alla önskningar. Översteprästen Ramfis reserverar sig och råder Farao att behålla Aida och hennes far som gisslan. Farao skänker nu sin dotter till Radamès och utropar honom till tronföljare. Folket jublar, medan Aida står ensam i sin förtvivlan.

ANDRA DELEN:

Scen 6

Sista natten före bröllopet ber Amneris och översteprästen Ramfis i Isistemplet vid stranden o Nilen. Aida och Radamès har också stämt möte där. Hennes far har följt efter henne.Han befaller Aida att genom Radamès lista ut den egyptiska härens anfallsvägar. Aida vägrar och vill inte bedra sin älskade. Amonasro blir rasande och Aida inser att plikten mot fosterlandet måste gå före kärleken. Amonasro går undan och lyssnar på avstånd när Radamès kommer.Radamès är optimistisk. Om han på nytt besegrar etiopierna ska han för Farao avslöja sin kärlek till Aida och be att få äkta henne. Aida varnar honom och säger att Amneris aldrig kommer att tillåta det. Det finns bara ett sätt att få leva tillsammans – de måste fly. Radamès vill inte svika sitt land men Aida lyckas till slut att övertala honom. Hon frågar honom vilken väg de ska ta för att undgå den egyptiska hären.När Radamès svarar träder Amonasro fram. Radamès inser att han har förrått sitt land och blir bedrövad över sin gärning. Samtidigt kommer Amneris ut från templet i sällskap med Ramfis. Amonasro drar sin kniv mot Amneris, men hindras av Radamès. Amonasro och Aida flyr, medan Radamès överlämnar sig åt vakterna.

Scen 7

Amneris väntar i sin hall. Hon älskar fortfarande Radamès och när han förs in ber hon honom försvara sig inför domarna.Men när Radamès mist Aida vill han inte leva längre. Amneris berättar att Amonasro dödats under flykten men att Aida undkommit. Radamès blir lättad och Amneris blir rasande av svartsjuka och ber honom att försvara sig, så de kan leva tillsammans. Men Radamès avböjer, utan Aida kan han inte leva.

Scen 8

Radamès tiger under förhöret, och Amneris tvingas höra hur hennes älskade döms att begravas levande. Radamès stängs in i gravkammaren. Plötsligt hör han en röst – Aida har i förväg gått ner i graven för att tillsammans med sin älskade möta ödet.

Upphovspersoner

Musik: Giuseppe Verdi Text: Antonio Ghizlanzoni efter Camille du Locles franska prosalibretto, vilket i sin tur bygger på ett scenario av Francois Mariette.

Libretto