Åke Zetterström baryton GöteborgsOperan

Åke Zetterström baryton på GöteborgsOperan

Han är utbildad vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Han medverkade i invigningsföreställningen av GöteborgsOperan 1994 och tillhör sedan dess vår fasta solistensemble.

Åke Zetterström baryton GöteborgsOperan

Bland hans många roller på GöteborgsOperan kan nämnas Papageno, Talaren och Andre harneskbeklädde i Trollflöjten. Prosten Brusander i Kristina från Duvemåla, Angelotti i Tosca, Schaunard i La Bohème, Gunther i Ragnarök, Dancaire och Zuniga i Carmen, Prins Yamadori i Madama Butterfly, Brandsoldaten i Dockdoktorn och Figaro i Barberaren i Sevilla. Vidare Dandini i Askungen, Baraks enögde bror i Die Fraue ohne Schatten, Marullo i Rigoletto, Ford i Falstaff, Ribbing i Gustaf III, titelrollen och Masetto i Don Giovanni, Greven och Antonio i Figaros bröllop, Tjelkakov i Boris Godunov, Achillas i Julius Caesar och Advokat Sjögren (Dr Falke) i Läderlappen och  Nick Shadow i Rucklarens väg.

Åke Zetterström har gästat Drottningholms Slottsteater i titelrollen i Reine Jönssons opera Cecilia och apkungen, som också sändes i TV och 2008 medverkade han i Musikteaterverkets uppsättning av Death Knocks i Kronhuset. Han är även en flitigt anlitad konsertsångare i både profana och sakrala sammanhang och finns dokumenterad på flera radio- och cd-inspelningar.

1994 erhöll han  Birgit Nilsson-stipendiet.

Tidskriften OPERAS pris 2010

GöteborgsOperans solist Åke Zetterström får Tidskriften OPERAs pris 2010 för sin hyllade rolltolkning av Sixtus Beckmesser i Mästersångarna i Nürnberg på GöteborgsOperan våren 2010. ”Den största sensationen är Åke Zetterströms Beckmesser, som inte för ett ögonblick tillåts bli vare sig löjlig eller beklaglig. Pedantisk och odräglig, visst är han det – men för en gångs skull mänsklig och seriös, och därmed vanvettig rolig”, skrev till exempel Lars Sjöberg i Expressen.

Pristagaren växte upp i Göteborg med operasångare till föräldrar, något som har format honom som människa, menar han i segerintervjun i det aktuella julnumret av OPERA. Han har varit anställd på GöteborgsOperan sedan 1994 och gjort en rad stora roller. Som den största upplevelsen hittills i karriären ser han just Beckmesser. Under hösten har Åke Zetterström gjort en bejublad insats som Nick Shadow i GöteborgsOperans uppsättning av Rucklarens väg. Till våren väntar barockoperan Alcina, där han gör rollen som Melisso. Det är Tidskriften OPERAs läsare som röstat fram vinnaren bland fyra nominerade kandidater.

Priset, som delas ut för 24:e gången i rad, består av statyetten Eldslinga signerad ädelsmeden Sigurd Persson samt 25 000 kronor. Mångårig sponsor för Tidskriften OPERAs pris är AB Volvo. Utdelningen sker på GöteborgsOperan när Åke Zetterström sjunger Melisso i Alcina, söndagen den 13 februari 2011.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
Don GiovanniDon GiovanniGöteborgsOperan7.5.2004
Die Frau ohne Schatten Broder den enögdeGöteborgsOperan7.11.2004
Boris GodunovSjelkakovGöteborgsOperan21.5.2005
FalstaffFordGöteborgsOperan15.1.2006
LäderlappenAdvokat SjögrenGöteborgsOperan24.4.2009
Mästersångarna i NürnbergSixtus BessmeierGöteborgsOperan15.5.2010
Rucklarens vägNick ShadowGöteborgsOperan9.9.2010
AlcinaMelissonGöteborgsOperan7.2.2011
SalomeSoldatGöteborgsOperan11.9.2011
KärleksdryckenDulcamaraGöteborgsOperan16.11.2013
Vec MakropulosPrusGöteborgsOperan30.11.2015
KronbrudenGöteborgsOperan26.2.2017
Weill och PucciniGianni SchicchiGöteborgsOperan22.10.2017
Cavalleria RusticanaAlfioGöteborgsOperan9.2.2019

Läs mer