Äkta finsk festival med svensk uppsättning 2024

äkta finsk festival
84 / 100

Äkta finsk festival 2024 lockar  Savonlinna operafestival med Verdis ”Nabucco”, Mozarts ”Don Giovanni”, Wagners ”Lohengrin” och ett gästspel från Norrlandsoperan med Polarprisvinnaren Kaija Saariahos föreställning ”Adriana Mater”. Totalt väntas 70 000 musikälskare samlas i finska Nyslott för att gå på Savonlinna operafestival, som är en av världens främsta i sitt slag. Den omtyckta festivalen äger rum i den medeltida fästningen Olofsborg i Nyslott i östra Finland och pågår från den 5 juli till den 4 augusti.

Äkta finsk festival med svensk uppsättning 2024

I år är det premiär för Giuseppe Verdis hyllade opera ”Nabucco” hos oss. I den står angrepp på ett grannland, tillsammans med den förlorade friheten som det innebär, i centrum. Ett aktuellt tema på flera håll runt om i världen, som vi också hoppas ska locka fler att komma till Savonlinna för att få uppleva de ljusa sommarkvällarna tillsammans med de fina föreställningarna, säger Ville Matvejeff, konstnärlig ledare Savonlinna Operafestival.

TJECKERNA CHECKAR IN
Förutom Verdis magnifika ”Nabucco” inkluderar programmet 2024 också Wagners ”Lohengrin”, Mozarts ”Don Giovanni” och den bortgångna Kaija Saariahos ”Adriana Mater”. Dessutom gör Prags Nationalteater ett gästspel med ”Den sålda bruden” och en stor operakonsert.

Den pittoreska staden Savonlinna blommar upp under sommaren och är som vackrast under juli då festivalen äger rum. Besökarna får uppleva den nordiska naturen, den medeltida borggården och samtidigt se och lyssna till världskända operastjärnor, säger Mika Nevalainen, kommersiell chef för Savonlinna Operafestival.

PRISBELÖNT GREKISKA
Bland de som sjunger huvudrollerna i årets uppsättningar Gabriele Viviani (Italien), Oksana Dyka (Ukraina), Mika Kares (Finland) Anthony Ciaramitaro (USA), Lucio Gallo (Italy), Frédéric Antoun (Canada), Sinéad Campbell Wallace (Ireland), Tuomas Katajala (Finland), Marjukka Tepponen (Finland) och Timo Riihonen (Finland). De uppträder tillsammans med en rad andra sångare och festivalens stora operafestivalkör och orkester.

Regissör för Verdis ”Nabucco” är den prisbelönta Rodula Gaitanou. Hon är en av världens de mest beundrade operaregissörer och var nominerad till årets regissör 2019 på International Opera Awards och mottog Argo Award 2022 från Greklands president.

GÄSTSPEL FRÅN SVERIGE OCH TJECKIEN

Vi får i år också besök av Karita Mattila som är den främsta finska operasångerskan i vår tid. Hon spelar rollen som häxan Ortrud i Wagners Lohengrin och det är hennes första operaroll under Savonlinna Operafestival, säger Ville Matvejeff, konstnärlig ledare för festivalen.

I år gästas festivalen också av Norrlandsoperan och den tjeckiska Nationalteatern i Prag. Från Norrlandsoperan kommer den kritikerrosade produktionen av Kaija Saariahos ”Adriana Mater”, som hade premiär i Umeå under våren 2023. Kaija Saariaho avled i början av juni, 2023

HYLLNING TILL KAIJA

Vi sörjer Kaijas bortgång djupt. Men jag har länge drömt om att få sätta upp hennes opera i Savonlinna. Det gör det ännu mer speciellt få framföra ”Adriana Mater” som en hyllning till hennes livsverk, säger Ville Matvejeff, konstnärlig ledare för festivalen.

Den tjeckiska Nationalteatern bjuder publiken på den ”Den sålda bruden”, som är en komedi för hela familjen, tolkad av filmregissören Alice Nellis.

EN AV VÄRLDENS VACKRASTE OPERAFESTIVALER

Nyslott ligger i östra Finland och det tar fyra timmar med bil eller tåg och en timme med flyg att åka från Helsingfors. Staden ligger vackert vid landets största sjö Saimen med fästningen Olofsborg på en liten ö intill. Regionens sjölandskap anses vara ett av finaste områdena i Finland och den årliga festivalen räknas som en av världens vackraste operafestivaler.

BILJETTER OCH RESOR
Till Nyslott/Savonlinna tar man sig enkelt med både tåg och flyg från Helsingfors. Biljetter till festivalen finns redan och går att boka via operafestival.fi/en.

Dessutom har flera researrangörer som Ekmanresor, Världens resor och Albatros paketresor från Sverige till Nyslott/Savonlinna.

– Ekmanresor: ekmanresor.se/opera-i-savonlinna
– Världens resor: varldensresor.se/resor/norden/nya-helsingfors-och-opera-i-savonlinna
– Mejt resor: mejtresor.se/opera-i-nyslott-17-22-juli-2024
– Albatros: www.albatros.se/resor/savonlinna-opera-med-nabucco-och-don-giovanni
– Reseskaparna: reseskaparna.se/resor/savonlinna-operafestival/
– RK travel group: rktravelgroup.se
– Rolfs Buss: www.rolfsbuss.se/bussresa/finland

Kort film om operafestivalen 2024

Kort film om upplevelsen av operafestivalen 2023

Fakta om Savonlinna operafestival

Savonlinna operafestival är Finlands främsta kulturevenemang. Festivalen är världsberömd sina operaföreställningar och konserter som varje sommar lockar musikälskare från hela världen. Den månadslånga festivalen hålls i Olofsborg som är medeltida borg vid Finlands största sjö. Det ger en dramatisk stämning för festivalens 70 000 besökare. På plats upplever besökarna både klassiker och verk som inte spelas så ofta samt världspremiärer och gästande uppsättningar från operahus som La Scala.

LÄS MER