Albert Herring på Läckö slottsopera

Albert Herring

I helgen gjorde jag sommarens enda operaresa. Denna gång gick kosan till Lidköping, vid Vänern och ett besök på Läckö-slottsopera. Årets föreställning var Benjamin Brittens komiska opera “Albert Herring”.

Jag påbörjade resan med tåg från Malmö via Göteborg och sist med Kinnekulletåget till Lidköping. Tyvärr var tåget nästan en hel timme försenat så jag var tvungen att göra vissa omdisponeringar i programmet. På grund av förseningen missade jag 13.15 bussen till Läckö och fick alltså ställa in det planerade besöket i Spiken. Vädret var ju ändå inte det allra bästa, med plötsliga skyfallsliknande regn, men ändå.
Väl framme vid Läckö slott hann jag med både en guidad visning av slottsvåningen och dessutom en egen runda innan museet stängde klockan 18,00.

Den här gången hade jag köpt ett operapaket genom turistbyrån och kvällen började med att jag och några till intog en tvårättersmeny (som blev en trerätters eftersom jag tyckte att jag behövde något sött efter huvudrätten) på Stallet.

Klockan närmade sig 20,00 och det var dags för föreställningen. Det var uppehållsväder, men ganska kyligt och jag borde ha förstått att ta med mig lite extra varma kläder som många andra hade varit förutseende nog att göra. Det var dock en mycket trevlig upplevelse och med för mig en helt ny sida av Britten.

Orkestern som leddes av Simon Phipps gjorde en fantastisk insats. Frågan är om inte orkestern gjorde kvällen till en stor succé.Sångarna gjorde överlag mycket bra ifrån sig och särskilt vill jag nämna Johan Hallsten som sjöng kyrkoherdens roll. Den mannen kan jag tänka mig att höra mer av Mattias Nilsson som sjöng Sids parti började inte så bra,men ryckte upp sig fantastiskt i andra akten.Jacob Wistrand sjöng huvudrollen blev bättre och bättre under föreställningens gång.

Damerna var som alltid mycket bra och här tyckte jag nog att Birgitta Rydholm, som sjöng lady Billows var bäst, men kvaliteten på de andra var det inget att klaga på. Det bådar gott in för framtiden att det finns så många duktiga solister.
Strax före midnatt var jag tillbaka på hotellet vid Nya Stadens torg efter en som jag tycker lyckad dag. Nästa år blir det urpremiär på Börtz opera “Magnus Gabriel” vi får se om det blir en resa nästa sommar.

Söndagen ägnades åt den tråkiga hemresan bl.a fick jag vänta på anslutande förbindelse i Herrljunga mer än en och en halvtimme. Hemresan räddades av att jag hade tagit med mig två cd-skivor, Ponchiellis “La Gioconda” med Maria Callas i huvudrollen, och Rufus Wainright senaste cd.

Om föreställningen

Upphovspersoner

Kreativt team

MEDVERKANDE