Alceste Teatro La Fenice på Operavision 2020

Alceste Teatro La Fenice på Operavision 2020

Alceste. Nu andra operaupplevelsen, på datorn på några dagar, Glucks Alceste från Teatro  La Fenice i Venedig. Denna gången blev det den ursprungliga versionen som hade premiär i Wien och som sjöngs på italienska

Alceste Teatro La Fenice på Operavision 2020

Alceste handlar om att kungen av Tessalien, Admeto, ligger för döden och han kan bara överleva om någon annan dör i hans ställe. Hans drottning, Alceste är beredd att bevisa att sann kärlek kan utföra det största offret genom att själv gå i döden för att Admeto skall få leva. Alceste är en av de få operorna som får ett lyckligt slut tack vare ett gudomligt ingripande

Även i denna uppsättningen är de medverkade för mig helt okända, i huvudsak italienska operasångare, åtminstone enligt namnen. Sceniskt var det en intressant uppsättning och där kören agerade folket helt klädda i vitt. Som kontrast var golvet schackmönstrat och här svarade ljusdesignen i övrigt för den effektfulla kontrasten mellan liv och död.

En av föreställningens höjdpunkter var det musikaliska framförandet under ledning av den franske dirigenten Guillaume Tourniarie. Tidvis var det gudomligt vackert och mycket berörande. Det var mycket i musiken som starkt påminner mig om Mozart men de var ju delvis samtida.

I Alceste spelar kören en helt avgörande roll och det gjorde Teatro La Fenices kör och här förstärkt med en barnkör från Venedig

De vokala insatserna var  kanske något ojämna, men jag skall villigt erkänna att jag har svårt ibland att bedöma nya röster och speciellt i verk,som jag inte har  upplevt tidigare.

Bäst var här den italienska sopranen Carmela Remidio som sjöng Alcestes parti och den amerikanske tenoren Marlin Miller, som sjöng Admetos parti. Han har tidigare   sjungit Aschenbach i Brittens Döden i Venedig på samma teater och med samma regissör.

Det är ännu en operaupplevelse som jag med varmt hjärta kan rekommendera dig och du har möjlighet att se föreställningen fram till mitten av oktober 2020.

Om föreställningen

Upphovspersoner

Musik: Christoph Willibald Gluck
Text: Ranieri de’ Calzabigi

Konstnärligt team

Conductor: Guillaume Tourniaire
Direction, Sets & Costumes: Pier Luigi Pizzi
Lighting Designer: Vincenzo Raponi
Choreographer: Roberto Pizzuto
Chorus Master Claudio Marino Moretti
Children’s Chorus Piccoli Cantori Veneziani
Children’s Chorus Master: Diana d’Alessio

Medverkande

Admeto: Marlin Miller
Alceste: Carmela Remigio
Eumelo: Ludovico Furlani
Ismene Zuzana Markova
Aspasia: Anita Teodoro
Evandro Giorgio Misseri
Un banditore / Oracolo: Armando Gabba
Gran sacerdote / Apollo: Vincenzo Nizzardo

Mer att läsa