Alcina med Kammaropera Syd – synopsis

Alcina var Händels andra opera för det nyuppförda Covent Garden Theatre i London. För att kunna konkurrera med Opera of the Nobility måste han skapa ett verk med stora dans- och körscener och med möjlighet till många scentekniska finesser och praktkostymer. Liksom i Ariodante komponerades dansscenerna för Marie Sallé. Alcina innehåller även några av Händels svåraste arior som kräver virtuos sångteknik.

Akt I

Morgana och Alcina förbereder sig för dagens lustfyllda erövringar.

MORGANA

Omhuldad av leenden, talandes eller tyst – ditt vackra ansikte har något alldeles särskilt som mitt hjärta finner helt oemotståndligt. Vid första blicken visa för mig, du nyckfulla fe, den pil som orsakade så stor kärlek.

Alcina finner Ruggiero och trollbinder honom.

ALCINA

Säg dem kära hjärta, hur mycket jag älskade dem. Visa dem skogen och bäckarna där jag suckade i tystnad innan jag bad om nåd.

Bradamante försöker rädda Ruggiero, och för att inte väcka misstankar låtsas Bradamante han att han vara Ruggieros tjänare, Riccardo. Morgana blir förälskad och hennes trolovade Oronte blir omedelbart svartsjuk. Han försöker få Ruggiero att döda ”Riccardo” (som ju egentligen är Ruggieros älskade Bradamante) genom att bedyra för honom att kvinnan inte går att lita på.

ORONTE

Du simpla man. Du tror på en kvinna? Om du ser en som tittar på dig och suktar efter dig, tänk och säg till dig själv: hon kan fortfarande vara falsk.

Alcina försänker Ruggiero allt djupare i sin förtrollning.

ALCINA

Ja jag är dig trogen, trots att jag inte längre är älskvärd för din blick. Och om du inte längre älskar mig, så hata mig iallfall inte!

Ruggiero går iväg med Alcina, hypnotiserad av hennes skönhet.

RUGGIERO

Dessa underbara läppar och dessa svarta ögon har tagit fram din passion.

Morgana har insett att “Riccardo” kommer stanna på ön för att rädda den han älskar. Hon är övertygad om ett det är henne han menar.

MORGANA

Jag har givit dig mitt hjärta, min kärlek kommer att vara sann. Jag kommer aldrig att vara grym mot dig, min älskade.

Ruggiero börjar tvivla på sin kärlek till Alcina, då allt känns så onaturligt.

RUGGIERO

Vilka mirakel återupprättar mitt sinne till sin forna klarhet? Var är du, Atlante?

Bradamante rasar i ilska över Alcinas magi o försöker få sin Ruggiero tillbaka. Ruggiero känner fortfarande inte igen Bradamante.

BRADAMANTE

Mitt namn är ingraverat på det hjärtat; Kärlek ge mig vapen, utrusta mig med ilska. Du är grym mot den som sörjer för dig; Ta sen om du vill, mitt liv likaså.

Ruggiero inser äntligen att det är Bradamante som står framför honom och tillsammans inser de att de måste spela ett slugt spel för att klara sig helskinnade ifrån Alcinas klor. Morgana genomskådar bluffen och försöker få Alcina på klarare tankar.

MORGANA

Han älskar mig och suckar, men gör ingen skada. Han brinner av kärlek, men inte för dig.

Ruggiero låtsas förföra Alcina för att blidka henne och sen kunna fly… men hans tanke är hela tiden hos hans älskade Bradamante.

RUGGIERO

Min käraste, jag är trogen den jag avgudar. Jag lovar att vara trogen… (…men inte dig.)

Alcina lämnas ensam och hon ber till gudarna och stjärnorna att hennes hjärta inte ska göra så ont. Samtidigt som Morgana försöker väcka Alcina ur hennes förtvivlan.

ALCINA

Oh, mitt hjärta. Det är slaget. Oh stjärnor! Ni Gudar! Kärlekens väsen!bedragare! Jag älskar dig så; Hur kan du lämna mig ensam i tårar? Gudar!

MORGANA

Men varför klagar Alcina? Du är drottning, o det finns fortfarande tid att döda honom. Lid för alltid, eller återvänd!

Akt II

Oronte är vansinnig på Morgana och trött på att hon envisas med att leva fritt i kärlek, då han vill ha henne helt för sig själv.

ORONTE

Det är min meningslösa passion, inte hennes skönhet, som låter henne bestämma över mitt hjärta.

Ruggiero och Bradamante bestämmer sig för att fly, och ser för sista gången ut över Alcinas magiska ö. De inser hur svårt det är att förstöra något som de samtidigt tycker är så vackert. Oronte ber om ursäkt för att han rasade så hårt mot Morgana.

RUGGIERO

Grönskande ängar, frodiga skog, ni kommer förlora er skönhet. Prunkande blommor er storslagenhet och porlande bäckare er charm. Ni kommer transformeras.

Alcina avbryter stämningen med ett sista försök att upprätthålla sin makt. Men hon inser snart att den inte går att vidmakthålla med yttre attribut.

ALCINA

Så, gryma Ruggiero, du älskade mig inte.Du fortsatte låtsas, att du bedrogmig. Trots det kommer mitt trogna hjärta fortsätta att älska dig. Grymma Ruggiero. Du förrädare. Ni Gudar från Acheron, och hämnande andar i natten. Blinda, grymma döttrar, kom till mig. Hjälp mig, att förhindra Ruggiero från att fly.

Men oh! Vad för oväntad tvekan är detta? Hör ni mig inte? jag söker er, men ni gömmer er? Beordrar er, men ni är tysta? Skulle ni svika mig? Bedra mig?

Har min fruktade magi förlorat in makt? Besegrade Alcina, vad har du kvar? Skuggor, jag vet att ni hör mig; ni är överallt runt mig. Men, döva för min bedjan? Varför? Min kära flyr, stoppa honom. Jag ber om medkännande, eftersom min magi verkar brytas och ingen kraft återstår.

Morgana och Oronte möts, och de vet båda två att det är ett avgörande ögonblick för deras framtid. De vet bara inte hur det ska sluta.

ORONTE

Ett ögonblick av lycka kompenserar en trogen älskare för alla tårar han har gråtit. Kärleken är van vid det destillatet; lidandets balsam. Det läker det sår som tårarna orsakat.

MORGANA

Tro på mig när jag lider. Se på mig med blida ögon. Jag lever för att få din kärlek. Jag ber om din förlåtelse.

Ruggiero har återfått både kraft och styrka efter förtrollningen och bedyrar att förgöra Alcinas värld en gång för alla.

RUGGIERO

I sin klippiga lya lurar den arga tigrinnan, osäker om hon ska fly eller invänta jägaren.

Bradamante försöker lugna sin älskade Ruggiero.

BRADAMANTE Trogen kärlek blidkas och himlen lovar nåd. Mitt bland martyrer finns en gnutta glädje och efter suckar kommer kommer leenden.

Innan Ruggiero och Bradamante lämnar ön stöter de på Morgana. Morgana är uppriven efter det som hände med Oronte. Alcina är redan på väg för att starta ett nytt liv, på sina egna villkor. Morgana försöker ta över det Alcina byggt upp här. Bradamante och Ruggiero har svårt att inte dölja sin besvikelse och ilska.

MORGANA

Detta är inte vare sig kärlek eller avundsjuka. Det är medlidanden. Det är att måna om er lycka. Vi vill er inget ont. Vi lurar er inte. Må oro och bekymmer bli ett enda som kommer av era löften.

BRADAMANTE / RUGGIERO

Vilka falska ord. Ni får ingen nåd från oss. Min själ. Kära make. Må lycka och välgång bli det enda som kommer av våra löften.

Upphovspersoner

|Musik:Georg Friedrich Händel| Text: A. Marchi efter Ariostos Orlando furioso|

Libretto