Alexander Vedernikov ny chefdirigent Det Kgl Kapel

Alexander Vedernikov Alexander Vedernikov

Alexander Vedernikov er uddannet fra Musikkonservatoriet i Moskva, og hans internationale karriere går i disse år fra højdepunkt til højdepunkt. Han er efterspurgt som gæstedirigent ved flere af verdens største orkestre og samarbejder jævnligt med orekstre som Orchestre de Paris, BBC Symphony, ligesom han har samarbejdet med Sydney Symphony Orchestra, Bayerischer Rundfunk, Staatskapelle Dresden, Montreal Symphony, Tokyo Philharmonic, Nation Symphony Orchestra i Washington DC, m.fl.

Alexander Vedernikov

Vedernikov har siden 2009 været chefdirigent ved Odense Symfoniorkester. Fra 2001-2009 var han musikchef og chefdirigent ved Bolsjoj Teatret i Moskva. Allerede inden sin eksamen ved konservatoriet i Moskva, arbejdede Vedernikov fra 1988-1990 ved Stanislavskij og Nemirovitj-Dantjenko Musikteater og var fra 1988-1995 assistent for chefdirigenten ved Tjajkovskij Symfoniorkestret i Moskva.

I 1995 var han med til at stifte det Russiske Symfoniorkester hvor han var kunstnerisk leder og chefdirigent frem til 2004. Ruslands traditioner indenfor musik og teater og spiller en stor rolle i Alexander Verdernikovs kunstneriske virke, og de russiske komponister, herunder ikke
mindst Prokofjev og Rachmaninov, har en helt særlig personlig betydning for ham. Han voksede op i Moskva i en musikalsk familie, hvor faderen, bassen Alexander Vedernikov, var kendt i det meste af Sovjetunionen for sine sceniske fortolkninger.

Operachef Sven Müller glæder sig til, at indlede samarbejdet med Alexander Vedernikov: ‘Vi har allerede haft fornøjelsen af at arbejde med Alexander Vedernikov i forbindelse med to succesfulde operaproduktioner Lady Macbeth of Mtsensk og Lohengrin. Jeg var forbløffet over Alexanders store musikalitet og sikre håndværkskunnen som dirigent. Han er en utrættelig inspirationskilde og har en evne til altid at finde løsninger og det er vigtige forudsætninger, når man skal få store operaproduktioner til at lande på begge ben. De gange, hvor han allerede har stået i spidsen for Det Kongelige Kapel har været helt særlige oplevelser og jeg er helt overbevist om, at Alexander vil være eksponent for den højeste musikalske kvalitet på Den Kongelige Opera’.

Alexander Vedernikov udtaler, at han er lykkelig og spændt på udfordringen: ‘Jeg har haft nogle rigtige gode oplevelser med Det Kongelige Kapel i løbet af de sidste to sæsoner og jeg ser frem til vores fremtidige samarbejde. Der er, som jeg ser det, et stort potentiale for at nå nye kunstneriske højdepunkter med tanke på Den Kongelige Operas fantastiske kreative kræfter’.

Alexander Vedernikov dirigerer allerede i næste sæson én opera og én koncert. I sæson 18/19 og 19/20 vil han være dirigent på to operaer og to koncerter per sæson.