Rufus Wainright – Songs for Lulu

Songs for Lulu

Rufus Wainright – Songs for Lulu

All days are Nights – Songs for Lulu Rufus Wainrights sjätte skiva

Jag gillar Rufus Wainright och det har jag gjort sedan jag lyssnade första gången på honom.
Första gången det var när jag hade sett filmen ”Brokeback Mountains” och min vana trogen sitter jag alltid kvar och tittar på eftertexterna.

Det var då jag lyssnade till honom för första gången och sedan har jag varit fast. Samma år, jag tror det var under 2007 hade han en konsert på Den Kongelige Operas stora scen, men när jag kom på detta var alla biljetter slutsålda sedan lång tid tillbaka.

På hösten samma år åkte jag till Århus och såg en konsert med honom och därefter var jag definitivt fast. Denna upplevelse ledde till att jag köpte hans olika cdinspelningar och numera kan jag nog påstå att min favoritskiva är ”Poses” för här upplever jag en ung genuin singer-songwriter som det ju heter idag.

För något år sedan var jag på Dramaten och lyssnade på hans konsert där han var sig själv, med en flygel och en gitarr.

I våras genomförde han en konsert i Filadelfia-församlingens lokaler i Stockholm i slutet av maj, men den konserten var jag egentligen inte speciellt intresserad av och då egentligen mest på grund av att resa till och från kungliga huvudstaden kan kosta ett par tusen kronor, om man inte är ute i mycket god tid och då handlar det om tre månader i förväg.

Av en händelse så såg jag att han skulle hålla samma konsert i Köpenhamn, men trots att det fanns biljetter kvar så var det försent att köpa biljetter och jag vågade inte ta chansen att åka till ”Kongens By” på vinst och förlust.

Hela våren och sommaren har jag försökt att köpa skivan, men inte förrän häromdagen blev det möjligt och först när jag förstod att ”Songs for Lulu” var undertiteln och att skivan egentligen heter ”All days are Nights – Songs for Lulu” blev inköpet av.

Men den som väntar på något gott väntar aldrig förgäves. Det är en fantastisk skiva med en fantastisk sångare och singer-songwriter. En man och hans flygel där varje låt är en ren njutning och med en Rufus i absolut toppform. Han är en fantastisk sångare och dito pianist och jag tycker genom gående bra om skivans alla låtar även om det finns några som är särskilt bra till exempel ”The Dream” och ”Les feux D´Artifice T´Appelent” som är från hans första opera ”Primadonna” som jag för övrigt såg på Sadlers Wells i London tidigare i våras, men jag är också ganska förtjust i ”Zebulon” som utgör sista spåret på skivan.

Det enda negativa som jag kan komma på att skriva om skivan är, att hur fin skrivstil han än anses ha, så är det för mig omöjligt att läsa hans texter och det är ju en väsentlig del av upplevelsen, nämligen att man kan följa med i hans texter.

Detta är ju inget stort problem för det är bara att gå till hans hemsida så hittar man texterna där.

Avslutningsvis vill jag ge skivan fyra av fem möjliga stjärnor.

DN:s recension av skivan

SvD:s recension av konserten

En bloggares uppfattning om konserten i Stockholm

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Related posts

Kommentera