Allhelgonafrid med MSO 2013

Allhelgonafrid med MSO 2013 Lilli Paasikivi mezzosopran

Allhelgonafrid med MSO 2013: Det börjar bli en vana att uppleva Allhelgonafrid på Konserthuset i Malmö. I år stördes friden av att man samtidigt firade 100-års minnet av födelsen av den polske kompositören Lutoslawiski. Självklart måste man ju även fira Lutoslawski, och konserten var ju uppdelad i två delar med en mellanliggande paus så  det störde egentligen inte så mycket. Däremot kan jag inte med bästa vilja i världen påstå att jag uppskattade musiken. Kanske var musiken alltför modernistisk för min smak eller så handlar det om att det var premiär för avlyssning av hans musik.

Allhelgonafrid med MSO 2013

Publiken i  Allhelgonafrid övrigt var dock mycket entusiastiskt och tackade dirigent och MSO med långa stående ovationer och genomförandet var det absolut inget fel på, men musiken  berörde mig inte på något annat sätt.

Samuel Barber

Allhelgonafrid inleddes med Adagio för stråkar av den amerikanske kompositören Samuel Barber, som i min snäva operavärld mest är känd för att fick komponera öppningsverket för Metropolitan Operans invigning på Lincoln Plaza i New York, men också som kompositören bakom operan Vanessa. Ett verk som för övrigt gick på Malmö Opera för några år sedan.

Adagio för stråkar

Adagio för stråkar komponerades 1936, men för min egen del så hörde jag detta i övrigt tydligen mycket kända verk för första gången. Det var en mycket fin inledning på konserten och musikaliskt gick mina tankar till Lars-Erik Larssons Pastoralsvit. Det är kanske inte en korrekt jämförelse, men  en vacker  och gripande musikupplevelse blev det. Framförandet skapade Allhelgonafrid.

Gustav Mahler

En av mina symfoniska favoriter är sedan många år tillbaka Gustav Mahler och då särskilt hans femte och andra symfoni, men hans kända Kindertotenlieder har jag såvitt jag minns inte tidigare upplevt åtminstone inte i ett Konserthus.

Lilli Paasikivi

För den gripande och kanske lite vemodiga sången svarade den kända finska mezzon Lilli Paasikivi som jag annars bara vet att hon utöver att vara en känd wagnersångerska är aktuell som konstnärlig ledare på Kansallis Oopera i Helsingfors.

Kindertotenlieder

Detta sångknippe på fem sånger håller nästan samma klass som Wagners Wesendonck-lieder, åtminstone i min musikvärld och passar ju särskilt bra att lyssna på i samband med Alla Helgons Dag som ju firas ett par dagar senare. Det känns dock som ett visst handikapp att jag inte direkt förstår den tyska sångtexten och det är dessutom nästan omöjligt att följa med i det annars utmärkta programhäftet.

Marc Soustrot

Som helhet var det en stor njutning att lyssna på   samklangen mellan orkestern och Lilli Paasikivi,  i verket  under ledning av den alltid dynamiske chefdirigenten Marc Soustrot

Efterlyssning

Du som inte hade möjlighet att uppleva denna konsert skall veta att Sveriges Radio spelade in konserten men jag är osäker på om konserten gick direkt, men om inte annat borde det finnas möjlighet till efterlyssning.

Läs mer

Operalogg