Amasonernas drottning absolut barock fullträff i Årsta

Foto: Maximilian Mellfors

Kamraterna Opera som varje sommar spelar på Årsta Teater brukar vanligtvis spela mindre kända verk av kända kompositörer. I år satsar man på ett okänt verk av en okänd barockkompositör Maria Antonia Walpurgis som dessutom var kurfurstinna av Sachsen. Det finns anledning att reflektera över den sceniska lösningen och annat, men det är snabbt glömt när man upplever det musikaliska och vokala framförandet.
Handlingen i verket är inspirerat av de antika myterna om amasonerna och skyterna, men också av tonsättarens liv som kurfurstinna av Sachsen.

Musiken är fantastisk och hanteras skickligt av den danska gruppen Damkapellet under ledning av den aktive och dynamiske cembalisten Marcus Mohlin. Det är betagande och engagerande musik som det är lätt att bli svårt förtjust i.

Vokalt är det en enastående vokal njutning och en stark upplevelse som jag ser framemot varje kväll från en operascen, men som tyvärr inte alltid infrias. Här blir det närmaste man kan komma en formidabel upplevelse!

På scen medverkar fem solister, tre damer och två herrar tillsammans med en kör, Operadonnorna. Det låter alldeles utmärkt om såväl solister som Operadonnor och det känns egentligen inte nödvändigt att särskilt framhålla någon av dem. Det handlar ändå om helt fantastiska soliströster rakt över.

Om jag ändå skulle göra det så får det bli tenoren Wiktor Sundqvist som gör en osedvanlig fin insats med tenoral höjd och prakt. Med en stark inlevelse och full förståelse för att den sceniska gestaltningens vikt och värde och med en förmåga att klara de lägre partierna med glans och ljuvlig värme i rösten.

Om du har möjlighet skall du absolut inte missa sommarens operaupplevelse Amasonernas drottning på Årsta Teater.

Om föreställningen

Musik och libretto: Maria Antonia Walpurgis

Kreativt team

Svensk sångtext: Martin Virin
Talad dialog: Ditte Hammar
Regi: Ditte Hammar
Musikalisk ledning: Marcus Mohlin
Koreografi: Sara Ribbenstedt
Scenografi och kostym: Marie Abildgaard Moberg
Mask: Mika Hedström
Ljus: Niclas Anderstedt Lindgren
Komposition/ljuddesign: Damkapellet

Medverkande

Hanna Fritzson
Linnea Andreassen
Lisa Thor
Wiktor Sundqvist
Linus Flogell

Operadonnorna

Ninnie Oke, Rie Hviid, Nina Nygren, Ingun Carlsdotter, Inger Dahlström-Lundin, Irene Hammar, Ingegerd Swedrup, Marianne Prager och Maud Hammerud

Damkapellet

Julija Morgan, Arsema Asghodom, Tove Bagge, Juliana Shapiro, Mika Persdotter, Adam Grauman, Hanna Cronhjort, Marcus Mohlin, Lars Henrik Johansen