Anders Larsson baryton med Europa som arbetsfält

Nina Sandström
87 / 100

Anders Larsson gjorde sin internationella debut i titelrollen Eugene Onegin vid festivalen i Spoleto 1995 med den legendariske Gian Carlo Menotti som regissör. Sedan dess har han pendlat mellan att sjunga i Sverige och utomlands, och då bla i titelrollen Pelléas, Silvio i Pajazzo och den då nyskrivna operan Ballata av Luca Francesconi på operahuset La Monniae i Bryssel.

Anders Larsson baryton med Europa som arbetsfält

Greven i Figaros bröllop, som Anders Larsson debuterade med vid Göteborgsoperan 1994, har han även sjungit vid operan i Glyndebourne och Kgl. Operan i Stockholm. Andra roller som kan nämnas är Germont i La Traviata, Posa i Don Carlos, titelrollen i Ullmanns Kejsaren av Atlantis och Macduff i Ernest Blochs Macbeth vid Operan i Frankfurt.

På Kungliga Operan i Stockholm har Anders Larsson även bla sjungit Lindorf/Coppelius/Mirakel/Dapertutto i Hoffmanns äventyr, Belcore i Kärleksdrycken, Lescaut i Manon Lescaut, greven i Capriccio samt Ford i Falstaff.

2006/2007

Under 2006/2007 gjorde han en sensationell Mandryka i GöteborgsOperans kritikerrosade Arabella.
Han har sjungit Germont i La Traviata på Staatsoper i Berlin och Fernando i Fidelio vid Gran Teatre del Liceu i Barcelona.
Vid det Kongelige Teater i Köpenhamn har han sjungit roller som Marcello i La Bohéme, greven i Capriccio, Germont i La Traviata samt greven i Figaros bröllop.

Under säsongen 2009/2010 stod Anders Larsson åter på GöteborgsOperans scen, denna gång i titelrollen Goya av Daniel Börtz.
Sedan återvände han till Kgl. Operan som Falke i Läderlappen och Folkoperan i rollerna Valentin i Faust och Sharpless i Madama Butterfly.

I Karlstad sjöng han sedan rollerna Donner och Gunther i Värmlandsoperans omskrivna produktion av Nibelungens Ring.
De senaste åren har det blivit många nya Wagnerroller för Anders då han sjungit Amfortas i Parsifal vid Malmö Operan, Wotan i den kritikerrosade föreställningen av Rhenguldet i Dalhalla, samt våren 2014 Här-roparen i Lohengrin vid Teatro Real i Madrid.
Andra roller som Anders Larsson sjungit är Creon av Haydn vid Reisoper i Enschede (Holland), Papageno i Trollflöjten på Värmlandsoperan, Escamillo i Carmen, Guglielmo i Così fan tutte, Don Alvaro i Resan till Reims, Falke i Läderlappen och Greven i Figaros bröllop på GöteborgsOperan mfl.

Konserter

På konsertscenen har Anders Larsson framträtt i Mahlers Des Knaben Wunderhorn med Kungliga Filharmonikerna och Aalborgs Symfoniorkester. Mahlers Frühe Lieder med Göteborgs Symfoniker under ledning av Carlo Rizzi.
Han har sjungit Harlekin vid det konsertanta framföranden av Ariadne auf Naxos med Jeffrey Tate i Minneapolis, Stravinskijs Canticum Sacrum i Bryssel och Berlioz Lelio i Luxemburg.

Hans framträdanden med Sveriges Radios Symfoniorkester har innefattat Skapelsen under ledning av Manfred Honeck och Josef i Berlioz L`Enfance du Christ med Charles Dutoit.

Våren 2004 sjöng han titelrollen vid uruppförandet av Börtz “Hans namn var Orestes” med Kungliga Filharmonikerna under Alan Gilbert. Våren 2006 sjöng han Donner i Rhenguldet konsertant med Göteborgs Symfoniker och Kent Nagano. Han har även sjungit Bachs Juloratorium med San Francisco Symphony Orchestra, samt såväl Mahlers Symfoni nr 8 som Allan Petterssons Barfotasånger med Kungliga Filharmonikerna och Sakari Oramo.

Anders Larsson är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han tagit diplom. Bland de stipendier han erhållit kan nämnas Musikaliska Akademiens Christine Nilsson-stipendium -91 och -93, samt Birgit Nilssons stipendium -92. På CD kan Anders Larsson bland annat höras i Förklädd Gud (Naxos) samt Allan Pettersson Barfotasånger (BIS/Naxos).

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Arabella Mandryka GöteborgsOperan 25.11.2006
Falstaff Ford Kungliga Operan Sockholm 6.4.2008
La traviata Giorgio Germont Kungliga Operan Sockholm 21.11.2008
Goya Goya GöteborgsOperan 26.9.2009
Madame Butterfly Sharpless Folkoperan 14.9.2011
Madame Butterfly Sharpless Folkoperan 15.9.2011
Rhenguldet Donner Wermland Opera 18.4.2011
Rhenguldet Donner Wermland Opera 13.6.2011
Ragnarök Gunther Wermland Opera 24.4.2011
Ragnarök Gunther Wermland Opera 19.6.2011
Parsifal Amfortas Malmö Opera 21.4.2012
Parsifal Amfortas Malmö Opera 20.5.2012
Figaros bröllop Greven Wermland opera 6.11.2014
Fidelio Andra fången Wermland Opera 8.11.2014
Die Tote Stadt Fritz Wermland Opera 27.2.2016
Lucrezia Borgia Don Alfonso Malmö Opera turné 17.9.2016
Norrmalmtorgsdramat Rånaren Vattnäs Konsertlada 7.7.2018

 Läs mer

Intervju med Anders Larsson i OV-Revyn medlemstidning för Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm December 2007

Anders Larsson, aktuell på Stockholmsoperan som Giorgio Germont i Verdis La Traviata, har gjort flera stora barytonroller på scenen. Men speciellt en återstår att sjunga: Scarpia i Puccinis Tosca. – En roll som jag gärna skulle vilja sjunga. Men det kanske blir av i framtiden, säger Anders, som är kontraktsanställd och som pendlar mellan bostaden i Uppsala och Kungliga Operan i Stockholm. Förutom i La Traviata har han sjungit i Manon Lescaut, Hoffmanns äventyr, Figaros bröllop, Kärleksdrycken, Capriccio samt titelrollen i Eugen Onegin och kommande engagemang blir Ford i Verdis Falstaff med premiär i februari 2008.

– Verdirollerna känns väldigt rätt för mig. Nu repeterar jag också Posa i Don Carlos för Frankfurtoperan i vår, berättar Anders, som ända sedan han gick ut Kungliga Musikhögskolan i Stockholm sjungit mycket på scener runt om i Europa. Han började sin karriär på GöteborgsOperan, där han arbetade under tre olika operachefer och sjöng bl.a. Escamillo i Bizets Carmen, Guglielmo i Mozarts Così fan tutte, Marcello i Puccinis Bohème och nu senast Mandryka i Richard Strauss Arabella. Han har gästspelat i Köpenhamn, Berlin, Bryssel, Glyndebourne, Spoletofestivalen i Italien, Holland och Frankfurt m.m.

I Sverige har han dessutom sjungit Papageno på Värmlandsoperan samt titelrollen i Eugen Onegin vid Malmö musikteater. Han har sjungit många konserter både i Sverige och utomlands och sjöng Orestes vid uruppförandet av Daniel Börtz oratorium Hans namn var Orestes med Kungliga Filharmoniska Orkestern och Alan Gilbert 2004.

Att Anders, som kommer från Östersund, skulle bli operasångare var inte helt självklart. Han började som violiniststuderande vid Landstingets högre musikskola i Falun, där även bl.a. kollegan Maria Fontosh gjorde sina första läroår. Men här blev han uppmuntrad av sin sånglärare Birgitta Sundqvist att satsa på sången och så blev det. Barytonfacket var ganska givet från början och Anders, som är 38 år, har inga ambitioner att förvandla sig till tenor som andra av hans kollegor gjort.

– Min röst är ganska hög, på gränsen till tenor och jag har sjungit tenorrollen Pelléas på La Monnaie i Bryssel, men har man en fantastisk barytonkarriär, finns ingen anledning att byta röstfack, för att se om tenor fungerar bättre, förklarar han. – Utbildningen i Falun var en bra plantskola, där man fick utvecklas i en kreativ miljö. Efter två år i Falun gjorde jag lumpen som fältjägare och fortsatte sedan till Musikhögskolan i fem år. Parallellt blev jag erbjuden anställning på GöteborgsOperan.

Anders träffade sin hustru Karin Ingebäck, som är operasångerska, under utbildningen. De har sedan haft parallella karriärer men också sjungit tillsammans. Två barn har tillkommit på vägen, Elin och Anna, 7 och 5 år gamla. Anders debutroll på GöteborgsOperan skulle ha varit Greve Almaviva i Figaros bröllop men föreställningen blev flyttad några månader framåt och det blev Falke i Strauss Läderlappen i stället. Anders stannade tre år i Göteborg, men fick efterhand tacka nej till så många fina engagemang utomlands, att han valde att gå vidare och lämna GöteborgsOperan. Nu bor familjen i Uppsala sedan några år tillbaka.

– Att vi bor där har flera orsaker. Vi fick tag i ett nytt hus, mycket bra skolor och nära till Arlanda och Stockholm. Anders svänger lätt mellan olika roller och sjunger tyska, franska, ryska och engelska utan problem. – Jag har nog ganska lätt för språk i kombination med musik, så det går bra att lära sig ett libretto även om man inte kan tala språket privat, som i Eugen Onegin, som han repeterade in på kort tid när han fick ersätta sin sjuke kollega här på Kgl. Operan tidigare i höst.

En operasångare är som de flesta säkert vet känslig för infektioner och Anders drabbades förra vintern. En del minns kanske hans dramatiska sorti från scenen i La Traviata i januari. – Jag hade en massiv halsinfektion som långsamt smög sig på mig och resulterade i två månaders hosta. Det kändes relativt bra på eftermiddagen, men när föreställningen startade började också hostan, så det var bara att gå av scenen. Ingen vill höra en hostande sångare. Min ersättare fick kallas in med kort varsel. Det är bra att vi i de flesta produktioner har två lag på Operan, så vi kan hjälpa varandra vid sjukdom.

Anders motto är att det ska vara roligt att sjunga och det har han också hittills alltid tyckt. – Jag tycker det är spännande med nya scener och nya uppsättningar och jag har heller inget emot att prova nya utmaningar i form av regi och scenografi. Wagner är än så länge ett ganska okänt fält för Anders, som hittills sjungit Donner i ett konsertframförande av Rhenguldet på Göteborgs Konserthus, men det var Wagner som fick honom att välja Operabanan. – Jag var i yngre tonåren då jag började lyssna på Wagner i radio och tv hemma i Östersund.

Man sände hela Ringen i tv 1983 och jag blev bara helt fast. Dessutom var min syster Lisbeth Wärnhjelm violinist i hovkapellet och bjöd in mig för att se Parsifal, som gav mig djupa bestående intryck. Men när jag senare vid ett tillfälle berättade för min mentor Birgit Nilsson om min besatthet av Wagner svarade hon bara; “Har Wagner fått dig att börja sjunga, så ska han inte få dig att sluta sjunga.”

Vad gäller andra genrer har Anders sjungit både barockmusik och modern musik. Framledes ska han sjunga Goya i den nyskrivna operan Goya av Daniel Börtz som ska uruppföras i Göteborg 2009.

Stockholmspubliken får alltså snart uppleva Anders Larsson igen, då som herr Ford i den nya produktionen av Falstaff, som har premiär i februari. Men det blir säkert fler engagemang i Stockholm framöver.

Ur OV-Revyn (2007) – Operavännerna vid Kungliga Operan © Artikelförfattaren Ann Löfberg, Leif Nilsson och OperaVännerna vid Kungliga Operan

Om du efter att läst denna intressanta artikel önskar bli medlem hos Operavännerna vid Kungliga operan i Stockholm har du här en direktlänk till föreningens hemsida