Anders Walls stiftelse ger ut miljonstöd klassisk musik

Anders Walls stiftelse delar ut miljonstöd till klassisk musik och opera Anders Walls stiftelse delar ut miljonstöd till klassisk musik och opera

Anders Walls stiftelse delar ut miljonstöd till klassisk musik och opera

Vid Anders Walls Stiftelses årliga stipendieceremoni i Stockholm delades drygt en miljon kronor ut till kulturen, bland dem fyra individuella stipendier på 100.000 kronor vardera till unga sångare och musiker. Giresta-stipendierna gick till sopranen Marlena Keine och violinisten Elna Carr, Confidencen-stipendierna till sopranen Agnes Auer och barytonen Ludvig Wallmark Ryberg. Dessutom delades verksamhetsbidrag ut till Giresta Kyrkas Musikstiftelse (350.000 kronor), Västerlöfsta Kyrkas Musikstiftelse (150.000 kronor) och Ulriksdals Slottsteater Confidencen (100.000 kronor).

Marlena Keine, sopran, Riga
Den lettiska sopranen Marlena Keine har nyligen avslutat masterprogrammet i sång vid Estonian Academy of Music and Theatre i Tallinn och har även studerat i Berlin vid Hanns Eisler Music Academy. Hon har bl.a. vunnit 1:a pris i Masterworks Vocalist’s Competition i USA och 2:a pris i Oksana Petrenko Competition i Ukraina. Under våren sjunger Marlena flera roller på Lettlands nationalopera, bl.a. Adele i Läderlappen.

Elna Carr, violinist, Malmö
Elna växte upp i en folkmusikerfamilj och började med fiolspel innan hon fyllt två. På musikgymnasiet upptäckte hon den klassiska musiken och träffade även sin sambo pianisten Håkan Quennerstedt, vilket blev starten för hyllade Duo Carr Quennerstedt. Elna har diplomexamen från Musikkonservatoriet i Köpenhamn och är idag tredje konsertmästare i Danmarks Radios symfoniorkester. 2016 var hon finalist i Solistpriset i Berwaldhallen.

Agnes Auer, sopran, Stockholm
Agnes har både en masterexamen från Operahögskolan i Oslo och en examen som organist och kyrkomusiker från Högskolan Ersta Sköndal. Mozart har en särskild plats i Agnes hjärta med drömroller som Pamina i Trollflöjten och Susanna i Figaros bröllop. Utöver opera sjunger Agnes gärna mässor och oratorier och i höst är hon solist med Malmö Symfoniorkester i Brahms Requiem.

Ludvig Ryberg Wallmark, baryton, Stockholm
Det började med gitarr och hårdrock i högstadiet i Umeå. På gymnasiet blev det tenorbanjo, klarinett och sång i en jazzkvintett. Fascinationen för låga bassångare i kombination med en sånglärare med operaförflutet ledde Ludvig in i operavärlden och så småningom till Operahögskolan i Stockholm, där han studerar på kandidatprogrammet.

OM

Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena natur­vetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut cirka 60 miljoner kronor i stipendier och bidrag. Minst lika viktig som stipendiesumman är medlemskapet i nätverket Wallumni bestående av tidigare Anders Wall-­stipendiater, idag runt 400 personer. Medlemmarna träffas regelbundet och ­genomför bl.a. internationella studieresor tillsammans.

swish