Andrea Bocelli på Malmö Arena i kväll

Andrea Bocelli på Malmö Arena i kväll

Andrea Bocelli, den italienske tenoren från Toscana, är i stan i dag, i Malmö alltså. I kväll 16.6.2012 ger han ett framträdande på Malmö Arena.

Jag har faktiskt aldrig varit på Malmö Arena, men jag var på väg dit förra våren men det arrangemanget blev inställt.Det var ett italienskt gästspel med både sång och dans om jag minns rätt och med den italienske tenoren Valter Borin, som jag några veckor tidigare hade upplevt som Cavaradossi i Giacomo Puccini´s “Tosca” på Kungliga operan i Stockholm.

Att Bocelli är i stan fick jag reda på genom att jag läste en artikel i dagens SDS, men däremot vet jag ju att Plácido Domingo besöker Malmö och Malmö Arena, närmare bestämt den 8 december.

Jag har inte heller upplevt Andrea Bocelli “live”, men har sett honom i TV ett stort antal gånger och visst skulle det vara spännande att uppleva honom “live”,särskilt som omdömena om honom är milt sagt är varierande, men det blir i alla fall inte i dag.

Bakgrund

Den Italienska tenoren Andrea Bocelli föddes den 22 september 1958 och växte upp på familjens gård i Lajatico, Toscana. Andrea föddes med ögonsjukdomen grön starr och blev vid 12 års ålder helt blind.

Föräldrarna märkte tidigt att Andrea hade en stor musikalisk talang och redan vid 6 års ålder började han, uppmuntrad av föräldrarna, att spela piano och senare även flöjt och saxofon. Det var dock i rösten som Andrea hittade det perfekta instrumentet och 1970 kom den första succén då han ställde upp i en sångtävling där han framförde “O sole mio”.

Inspirerad av bland annat tenoren Franco Corelli, började Andrea Bocelli att studera sång hos Maestro Luciano Bettarini. För att kunna betala för sånglektionerna spelade han piano på de lokala pubarna och tog samtidigt examen i juridik vid universitetet i Pisa.

I mars 2010 tillägnades vår toscanska tenor en stjärna på “Hollywood Walk of Fame”. Han är en av få italienare som fått äran att förevigas i detta prestigefyllda himlavalv.

Läs mer om Andrea Bocelli på hans hemsida

Recension

Sydsvenskan recenserar konserten

Related posts