Andrea Chenier med Cura – synopsis

Andrea Chenier med Cura - synopsis Andrea Chenier med Cura - synopsis

Andrea Chenier med Cura – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Umberto Giordano. Text: Liugi Illica

Libretto

Här kan du hämta librettor till Andrea Chenier på italienska DEUTSCH IN ENGLISH

Premiär

Uruppförandet: La Scala 28 mars 1896. Svensk premiär, Operan i Stockholm 17 april 1909. Sett föreställningen 10/1-2014 på Kungliga Operan i Stockholm

Akt I

En vårkväll 1789 på de Coignys slott. En stor fest förbereds. De adliga gästerna försöker bagatellisera oroligheterna som brutit ut i huvudstaden. Betjänten Charles Gérard är dock övertygad om att revolutionen kommer att segra. På festen finns diktaren André Chénier och grevinnans dotter, Madeleine de Coigny, uppmanar honom att läsa upp en dikt. Då improviserar han kring adelns privilegier, vilket bara väcker löje hos övriga gäster. Festen fortsätter. Plötsligt kommer en grupp fattiga in i salen. Gérard kastar sitt livré framför grevinnan och ger sig av med de fattiga. Efter att de försvunnit försöker grevinnan att fortsätta festen som om ingenting hänt.

Akt II

En eftermiddag i juni1794 i Paris, nästan ett år efter mordet på ledaren Marat. Skräckväldet råder. Vännen Roucher försöker förmå André Chénier att fly, men han tänker bara på de anonyma brev han fått senaste fem åren. Bersi, som varit kammarjungfru hos de Coigny, berättar att en kvinna i nöd kommer att söka upp honom. När Madeleine de Coigny dyker upp, förstår Chénier att hon är den okända brevskrivaren. Samtidigt blir hon igenkänd av en incroyable, spion åt Gérard. Snart anländer Gérard, som nu är en av revolutionens män. Då utmanar Chénier Gérard på duell. Gérard skadas och varnar Chénier för att han står på listan som revolutionens fiender. Spionen återvänder med polis, men Gérard förnekar att han vet vem det är som sårade honom.

Akt III

Den 24 juli 1794 i Paris revolutionsdomstol. Gérard uppmanar folket att göra uppoffringar för sitt land och kvinnorna ger bort sina smycken till krigskassan. Spionen berättar för Gérard att Chénier blivit gripen, vilket väcker dåligt samvete. Gérard skriver under anklagelseskriften men när han ser Madeleine igen inser han att det är svartsjuka som drivit honom. Hon berättar att slottet brändes av revolutionärerna och att mamman dog i lågorna. Under rättegången försöker Gérard ta tillbaka sin anklagelse, men trots detta döms Chénier till döden.

Akt IV

Den 25 juli 1794 i fängelset Saint-Lazare. I cellen skriver André Chénier sina sista dikter, i sällskap av Roucher. Vakten tvingar vännen att gå. Gérard anländer med Madeleine de Coigny, som i smyg mutar fångvaktaren med pengar och smycken. Han ska låta henne byta plats med en annan kvinna, som ska avrättas nästa dag. På så sätt kan hon dö med sin älskade. Upprörd skyndar sig Gérard till ledaren Robespierre, som dock vägrar att benåda någon. Tillsammans går André Chénier och Madeleine de Coigny mot döden.

swish