Andreas Lönnqvist ny orkesterchef Musica Vitae

Andreas Lönnqvist ny orkesterchef för Musica Vitae fr o m 1.10.2018

Andreas Lönnqvist ny orkesterchef Musica Vitae

Andreas Lönnqvist (f. 1973) har utsetts till ny orkesterchef för kammarorkestern Musica Vitae i Växjö. Nuvarande orkesterchef Susanne Rydén blir från den 1 oktober 2018 ny VD för Musik i Syd, och Andreas Lönnqvist tar över ledningen för den 15 stråkar starka ensemblen.

Andreas Lönnqvist ser fram emot uppdraget:  Efter 20 år som dirigent och på senare år även producent och agent har jag lärt känna i stort sett alla aspekter av det professionella musiklivet. Nu ser jag fram mot attta med dessa kunskaper i mitt nya uppdrag som orkesterchef. Musica Vitae är en unik ensemble genom sin starka förankring i regionen i kombination med ett växandenationellt och internationellt renommé. Mitt mål är att bygga vidare på detta, en utmaning jag känner stor entusiasm inför!

Andreas Lönnqvist är en välkänd och uppskattad profil i svenskt musikliv, och har hittills varit verksam i flera roller – som dirigent, kapellmästare, radiopresentatör, producent och agent. Han har bland annat arbetat med Malmö Opera, Folkoperan, Svenska Kammarorkestern, Norrköpings Symfoniorkester, Norrlandsoperan och Dalhalla Opera.

Han har även varit ordförande i juryn som delar ut Musikförläggarnas pris inom konstmusik och har i det arbete fått ta del av en mängd uruppföranden på de svenska scenerna.

Kammarorkestern Musica Vitae har inom några områden redan ett framgångsrikt utvecklingsarbete – frågor som också Andreas Lönnqvist brinner för och ser som viktiga att fortsätta driva: att både män och kvinnor är representerade både som upphovspersoner och utövare, att bygga broar till människor som inte är uppväxta i den västerländska musikkulturen, samt att hitta inspirerande konsertformer – att göra besöket till en helhetsupplevelse för publiken.

”Vi är mycket glada över att vi lyckats knyta en så kompetent och kvalificerad person som Andreas Lönnqvist till tjänsten som orkesterchef för Musica Vitae. Vi är övertygade om att han genom sitt kontaktnät och sin förankring i musiklivet kommer att få stor betydelse för Musica Vitae och Musik i Syd” säger Martin Martinsson, VD för Musik i Syd.

Kammarorkestern Musica Vitae är en del av musikinstitutionen Musik i Syd. Orkestern har varit verksam i ca 35 år och består av idag av 15 stråkmusiker. Basen för repertoaren är den klassiska västerländska konstmusiken men orkestern är också den svenska ensemble som gjort flest uruppföranden. Musica Vitae satsar medvetet på samarbeten med andra konstformer, något som lockar nya publikgrupper. I uppdraget ingår också flera projekt för och med barn. Orkestern turnerar flitigt såväl i Sverige som till internationella konsertscener, och festivaler. Musica Vitae har gjort drygt 20 cd-inspelningar.