Andrejs längtan – barnopera

Andrejs längtan - barnopera
hwatzandrejslangtan2013
Andrejs längtan – barnopera – Johan Hwatz

Andrejs längtan – barnopera

Andrejs längtan – musikdramatik för små barn på Operaverkstan

Operaverkstan 12/3 2013

Musik: Georg Riedel

Libretto: Barbro Lindgren

Nu har jag varit på barnopera Andrejs längtan på Operaverkstan, på baksidan av Malmö Opera. Föreställningen hade ju premiär i lördags, men då hade jag ingen möjlighet att komma, eftersom jag var med och firade Wagner på GöteborgsOperan just den dagen.

Nu anser jag egentligen att det är ganska tveksamt att kalla detta verk av Georg Riedel för en barnopera, men det har ju kanske inte så stor betydelse under vilken rubrik man inordnar verket i. För min del är det nog mer korrekt att kalla det för ett musikdramatiskt verk för de lite mindre barnen eller varför inte helt enkelt en föreställning för barn.

Underlaget till verket bygger på en bok av Barbro Lindgren och handlar om Andrej, som har blivit av med sin mamma och därför blivit placerad på ett barnhem i S:t Petersburgh.

De som har placerat Andrej på barnhemmet har sagt till Andrej att hans mamma har gått bort och därför börjar Andrej att leta efter henne.

Detta gör han tillsammans med en annan pojke nämligen Vova. Tillsammans rymmer de en tidig morgon från barnhemmet och ger sig tillsammans ut på stan för att leta efter Andrejs mamma.

Föreställningen är c:a 45 minuter lång vilket är en ganska bra längd på föreställning som är för barn, som kanske är på sitt första besök på teater överhuvudtaget. När jag såg föreställningen så var de fyra första raderna fullsatta av pojkar och flickor som satt i strumplästen tillsammans sina ”dagisfröknar”.

Själv satte jag mig högst upp i salongen och hade alltså utsikt över allt. Nästan alla barnen satt engagerade under föreställningen, men det märktes tydligt en viss oro i raderna, men jag såg bara en pojke som lämnade föreställningen i förtid. Det märktes dock tydligt att några barn tappade koncentrationen och fann annat att intressera sig för och då närmast på lokalen där ljusdesign och annat sköttes. Det var nog mer än ett barn som ville göra ett besök däruppe och det fick de kanske också.

Det var en del av föreställningen att uppleva barnens reaktioner och det verkade som de flesta barnen inte var så intresserade av varken musiken eller sångarna, men Vova gillade dom och kanske var det för att han agerade som en rolig clown. Det gillade barnen.

När föreställningen var slut fick en grupp barn prata med de båda skådespelarna och det verkade vara ett uppskattat inslag.

Själv anser jag att det var en fin upplevelse och jag uppskattade dels musiken men framförallt de goda sånginsatserna av Johan Hwatz, som spelade Andrej. Han hade en mycket fin och vacker stämma lagd åt musikalhållet.

 

Andra recensioner

Gunilla Brodrej i Expressen

Lars-Erik Larsson i Skånska Dagbladet

 

Produktionsteam

Regi: Sara Ekman
Scenografi och kostym: Leif Persson
Ljus: Anna Björklund
Kapellmästare: Minna Weurlander

 

I rollerna: Johan Hwatz och Matthias Hahne Thorbjörnsson

Related posts