Aniara svensk operas största succé nu på Malmö Opera

Aniara - undertiteln En revy om människan i tid och rum
Aniara svensk operas största succé nu på Malmö Opera

Aniara svensk operas största succé nu på Malmö Opera

Premiär 6.5.2017 på Malmö Opera, Stora scenen

Operan Aniara, med libretto av poeten Erik Lindegren baserat på Harry Martinsons versepos och med musik av Karl-Birger Blomdahl, är den största succén i svensk operahistoria. Malmö Operas chefdramaturg Stefan Johansson, som såg genrepet inför uruppförandet 1959, regisserar nu en helt ny uppsättning med premiär lördag 6 maj kl 18 på Malmö Operas stora scen.

Med de sista människorna ombord lämnar rymdskeppet Aniara en av krig och miljöförstöring ödelagd jord. Man sätter kurs mot Mars, men en midsommarafton kastas Aniara ur kurs och resenärerna inser att mänskligheten är dömd att dö ut på en evig resa genom den oändliga rymden.

Efter att ha visat emigranterna hur jorden sprängs sönder, dör Aniaras allvetande dator Mima av sorg. Passagerarna är skräckslagna och tillvaron på rymdskeppet börjar sakta men säkert att urarta.

Karl-Birger Blomdahls opera var hypermodern vid urpremiären 1959, men är lika aktuell idag med sina reflektioner över mänsklighetens tillkortakommanden. Musiken är en blandning av jazz, psalm- och cabaretsång och tolvton med inslag av elektronisk musik.

I Malmö Operas uppsättning medverkar bland andra Alexandra Büchel, Daniel Hällström, Lars Arvidson och Rickard Söderberg. Men dramats egentliga huvudperson är kören, som representerar Aniaras 8 000 emigranter.

I teamet syns Malmö Operas chefdramaturg Stefan Johansson som regissör, Jan Lundberg som scenograf och Bea Szenfeld som kostymansvarig.

Fakta

Ur uppsättningen av Aniara på Kungliga Operan i Stockholm 1959, i regi av Göran Gentele och med Sixten Ehrling på pulten, blev en framgång långt utanför landets gränser. Förutom i fem nordiska städer gästspelade den i Edinburgh, London, Montreal och München.

Nya uppsättningar gjordes i SVT redan 1960 och den spelades in på skiva i Wien samma år, med orkester och kör från Volksoper Wien.

1977 gjordes en uppsättning på Malmö Stadsteater, i regi av Leif Söderström och med Stephen Portman som dirigent. 1994 invigde en ny uppsättning Göteborgsoperan.

Aniara, av Karl-Birger Blomdahl (musik) och Erik Lindegren (libretto, efter Harry Martinsons´versepos Aniara). Urpremiär på Kungliga Operan i Stockholm 1959. Premiär på Malmö Operas stora scen 6 maj 2017.

Produktionsteam

Scenografi: Jan Lundberg
Kostym: Bea Szenfeld
Ljus: Torben Lendorph
Koreografi: Patrik Sörling
Regi: Stefan Johansson
Dirigent: Tobias Ringborg

 

Roller

Den blinda poetissan: Alexandra Büchel
Daisi Doody/La Garçonne: Frida Engström
Mimaroben: Daniel Hällström
Chefone: Lars Arvidson
Chefstekniker 1/Den blinde: Ole Aleksander Bang
Chefstekniker 2: Rickard Söderberg
Chefstekniker 3: Bengt Krantz
Högkomikern Sandon: Conny Thimander
Isagel: Tina Højlund
Den stenstumt döve: Torbjörn Lillieqvist

Malmö Operakör & Malmö Operaorkester

 

Aniara sjungs på svenska med svensk textmaskin. Föreställningen är cirka 2 timmar och 15 minuter lång.

Related posts

Kommentera