Anna Bolena – The Met – FHP – synopsis

logotyp

Anna Bolena – The Met – FHP – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Gaetano Donizetti|Text: Felice Romani

Libretto

Du kan hämta librettot till Anna Bolena på italienska DEUTSCH IN ENGLISH ESPANOL

Premiär

Uruppförande: Milano, Teatro Carcano 26 december 1830. Svensk premiär: Stockholm, Operan 17 juni 1844. Sett föreställningen på Biograf Spegeln i Malmö 16.10.2011

Recensioner

Här kan du läsa mina och andras tankar om föreställningen

Produktionsteam

|Dirigent:Marco Armiliato |Regissör:David McVicar|Scenografi:Robert Jones|Kostym:Jenny Tiramani|Koreografi: Andrew George| Ljusdesign:Paule Constable|TV Director:Gary Halvorson|

Operaroll, rösttyp och sångare

Roll Rösttyp
Anna Bolena sopran Anna Netrebko
Henrik VIII bas Ildar Abdrazakov
Giovanna di Seymour mezzosoprano Ekaterina Gubanova
Lord Percy tenor Stephen Costello
Lord Rochefort(George Boleyn) bas Keith Miller
Sir Hervey tenor Eduardo Valdes
Smeton mezzosopran Tamara Mumford

Akt I

England 1536. På Richmond Castle diskuterar hovfolket situationen i kungahuset. Kung Henrik VIII (Enrico) har blivit förälskad i en annan kvinna, så drottning Annas popularitet har sjunkit. Jane Seymour (Giovanna), Annas förtrogna hovdam, kommer in med drottningen, som avslöjar för Jane att hon är bekymrad. Anna ber sin page Smeton att sjunga en sång för att lätta upp stämningen för dem alla. Hans ord får henne att minnas hur lycklig hon var med sin första kärlek, mannen som hon gav upp för att gifta sig med kungen.

När Jane sedan är ensam i sitt sovgemak drabbas bon av dåligt samvete över sitt svek – det är hon som är kungens nya älskarinna. Henrik kommer in, deklarerar sin passionerade kärlek och utlovar giftermål och ära. Hon oroas av hans hot mot Anna men inser att det är för sent att ångra sig.

Annas bror, lord Rochefort, blir överraskad över att träffa på lord Richard Percy, drottningens tidigare älskare, på Richmond Park. Percy har återkallats från exilen av kungen. Han har hört talas om Annus bekymmer och frågar efter henne; Rochefort svarar undvikande. Percy erkänner att hans eget liv har varit bedrövligt sedan han och Anna skildes åt. Kungen anländer med sitt jaktsällskap tillsammans med Anna och hennes hovdamer. Han berättar att Percy har drottningen att tacka för sin benådning. I själva verket har han ordnat med Percys återkomst som en fälla för Anna och är bistert road över deras känslor och förlägenhet när de hälsar på varandra. Han ger en av sina officerare order om att spionera på paret.

Smeton, som är förälskad i drottningen, beger sig till hennes gemak för att återlämna ett miniatyrporträtt av henne som han har stulit. Han gömmer sig när Anna kommer tillsammans med Rochefort, som övertalar sin syster att ta emot Percy. Percy kommer in och förklarar sin eviga kärlek. Anna medger att kungen hatar henne men står fast och bönfaller Percy att finna en annan kvinna som är värd hans känslor. Precis när Percy drar sitt svärd och hotar att döda sig själv störtar kung Henrik in. Smeton bedyrar att drottningen är oskyldig men samtidigt får kungen i sin vrede tag i miniatyrporträttet, som ger honom ett välkommet bevis på drottningens synbara otrohet. Anna, Percy och Smeton arresteras.

Akt II

Anna hålls fängslad i sina gemak i London. Jane kommer och berättar att Anna kan undvika avrättning genom att förklara sig skyldig och erkänna sin kärlek till Percy så kan kungen gifta om sig. Anna vägrar och förbannar den kvinna som kommer att bli hennes efterföljare. Jane erkänner att det är hon. Anna chockas och skickar ut henne men lyssnar på Janes bön – fast hon insisterar på att det är kungen och inte hon som är skyldig.

Smeton har vittnat falskt om att han är drottningens älskare och tror att hans vittnesmål kommer att rädda Annas liv, men i själva verket har han beseglat hennes öde. Anna och Percy ställs inför rådet. Anna säger till kungen att hon är beredd på att dö men ber honom bespara henne skammen med en rättegång. I den följande konfrontationen hävdar Percy att han och Anna var gifta innan hon blev kungens maka. Även om kung Henrik tror att det är en lögn, svarar han att en annan, mer värdig kvinna ska bestiga tronen. Percy och Anna förs bort. Jane ber för Annas liv hos Henrik men han avfärdar henne. Nu kommer nyheter med rådets dom – det kungliga äktenskapet ska upplösas och Anna och hennes medbrottslingar ska avrättas.

Anna är i ett tillstånd med feberfantasier. Hon drömmer att det är hennes bröllopsdag och kommer då ihåg sin ungdomskärlek till Percy. Hennes medfångar hämtas in och Smeton ger sig själv skulden till Annas kommande död. När klockor och kanoner hörs ljuda för att kungöra kungens nya giftermål blir Anna plötsligt klar och medveten. Hon förbannar det kungliga paret och går ut för att möta bödeln.