Annalena Persson sopran på GöteborgsOperan

Annalena Persson sopran på GöteborgsOperan

Annalena Persson, sopran är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm, där hon utexaminerades 2002. Året efter vann hon den fjärde internationella tävlingen för Wagnersångare i Bayreuth och tilldelades också publikens specialpris för bästa sångerska/sångare.

Debuterade på GöteborgsOperan 2004 som Sieglinde i Wagners Valkyrian. För denna roll fick hon samma år Tidskriften Operas Operapris.

På GöteborgsOperan,där Annalena Persson är anknuten sedan 2005, har hon även sjungit titelrollen i Madama Butterfly, Kundry i Parsifal, Tatjana i Eugen Onegin och varit solist vid Orkesterkonserten våren 2009.

På Kungliga Operan har hon bl a sjungit Senta i Den flygande holländaren, Isolde i Tristan och Isolde, som hon även gjort i Basel, och Santuzza i Cavalleria Rusticana.

Den Ny Opera

Säsongen 2005/06 inleddes med Sieglinde på Den Ny Opera i Esbjerg, Danmark och Ortlinde i Valkyrian på Theatre Chatelet i Paris. Därefter följde Senta i Den flygande holländaren med bl a Bryn Terfel och Isolde, båda på Welsh National Opera, titelrollen i Turandot på Teater Hedeland i Danmark, Isolde på Oper Köln och Senta i Den flygande holländaren i Bergen. Hon har även sjungit Beethovens 9:e Symfoni med Chicago Symphony Orchestra under ledning av Herbert Blomstedt och med London Symphonie Orchestra i Florida liksom sopranpartiet i Beethovens 8:e med Göteborgs Symfoniker och Gustavo Dudamel.

Nyliga och kommande uppgifter är bl Isolde i Seattle, Salome på Netherlands Opera i Amsterdam och i Madrid, Chrysothemis i Elektra i Bryssel och Berlin, Brünnhilde i Valkyrian och Siegfried på Opera North samt Brittens War Requiem under ledning av Shao-Chia Lü i  Taipeh Taiwan.

Aktuella och kommande föreställningar

 

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
ValkyrianSieglindeGöteborgsOperan20.2.2005
ParsifalKundryGöteborgsOperan6.4.2006
Eugen OneginTatjanaGöteborgsOperan4.4.2008
Ragnarök3:dje NornaKungliga Operan Stockholm2.2.2008/21.3.2009
Don CarlosElisabethGöteborgsOperan4.2.2010
SalomeSalomeGöteborgsOperan10.9.2011
Tristan och IsoldeIsoldeGöteborgsOperan9.2.2012
RusalkaPrinsessanGöteborgsOperan22.9.2012

Läs mer

Wikipedia

GöteborgsOperan

Svenska Konsertbyrån

Artist Management

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts