Anneli Lindfors tävlar i Wagner-sång

Anneli Lindfors - sopran
Anneli Lindfors – sopran

Anneli Lindfors tävlar i Wagner-sång

Anneli Lindfors vår nästa stora sångstjärna till semifinal i internationell Wagner-tävling

Sopranen Anneli Lindfors från Stockholm har kvalificerat sig för semifinal i den internationella Wagner-tävlingen ”Internationaler Gesangswettbewerb für Wagnerstimmen” i Karlsruhe den 11 oktober. Anneli tilldelades Anders Walls Confidencen-stipendium 2010.

För mig är hon mest känd som Sieglinde i en av Wermland Opera Valkyrian- uppsättningar, men också som en av Rhendöttrarna, Wellgunde, i Karlstad-ringen för något år sedan. Första gången jag upplevde Anneli Lindfors var som korist i “Friskytten” på Folkoperan och hennes repertoarval gör att mina tankar går till vår nya Birgit Nilsson.

Tävlingen

110 sångare från 31 länder ställde upp i tävlingen och Anneli gick först vidare till kvartsfinalen, som avgjordes i Bayreuth 8-9 augusti med bl.a. Eva Wagner-Pasquier, Dame Gwyneth Jones och Edith Haller i juryn. Nu är hon en av de 16 sångare som tävlar i semifinalen på Badisches Staatstheater i Karlsruhe. Varje tävlande sjunger två arior till pianoackompanjemang.

– Det är inte riktigt klart än vad jag ska sjunga men eftersom Elsas dröm ur Lohengrin och Dich teure Halle från Tannhäuser tog mig så här långt så blir det nog dessa arior igen, säger Anneli.

Finalen

Sex sångare går vidare till finalen den 13 oktober och får sjunga med Badisches Staatskapelle under ledning av Johannes Willig.

Internationell debut

Anneli gjorde hösten 2011 sin internationella debut i titelrollen i Janacek’s opera Jenufa på Magdeburg Theater, där hon även sjungit Agathe i Friskytten. Denna säsong återvänder hon till Tyskland och Magdeburg för att sjunga Helena i Brittens En midsommarnattsdröm och Antonia i Hoffmans äventyr.

Stipendier

Anneli har erhållit ett flertal stipendier, bl.a. Svenska Wagnersällskapets Bayreuth-stipendium 2010 och Birgit Nilsson-stipendiet 2011. Sommaren 2010 utnämndes hon till en av pristagarna i Barbara Bonneys masterclass vid Mozarteums Internationella Sommarakademi, arrangerad av Salzburg Festspiel.

Om Anders Walls Stiftelser

Anders Walls Stiftelser grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena naturvetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut 40 miljoner kronor till 300 stipendiater. Minst lika viktig som stipendiesumman är medlemskapet i nätverket Wallumni, som består av tidigare Wall-stipendiater. Medlemmarna träffas regelbundet och genomför bl.a. internationella studieresor tillsammans.

Related posts