Antonin Dvorak tjeckisk kompositör 1841-1904

 Dvorak utbildades på konservatoriet i Prag och fick sitt första arbete som orkestermusiker i Provisoriska teaterns orkester, där han stannade i nio år. Under bl. a Smetanas lening inhämtade han en omfattande operarepertoar och prövade också sina egna krafter som operaskapare med Alfred och Král a uhlir (“Kungen och kolaren”) som dock inte uppfördes som utlovat 1871 utan först tre år senare. 1874 vann Dvorak ett österrikiskt statsstipendium och kände sig manad att skriva en stor femaktsopera, Vanda, som sattes upp på Provisoriska teatern 1876.

Antonin Dvorak

Endast två år senare kunde han presentera den komiska operan “Selma sedlák (“Den listiga bonden”) och 18882 Dmitrij, som tar upp handlingen där Musorgskijs Boris Godunov slutar. Med dessa operor började också utlandet intressera sig för Dvorak som operakompositör och ledningen för hovoperan i Wien uppmanade honom att skriva en opera till tysk text, men han avböjde av nationalistiska skäl. Hans nästa opera blev istället den komiska Jakobin (“Jakobinen”) (1889), som trots sin titel är en folklig tjeckisk opera som blev mycket omtyckt i sitt hemland. 1892-95 var Dvorak i Usa där han utöver att revidera Dmitrij inte sysslade med opera. Hans tre sista operor skrevs efter hemkomsten och är alla influerade av Wagner, som Dvorak då fattat nytt intresse för. Cert a Káca (Djävulen och Katja”) (1899) är en sagoopera med folkliga inslag, men ledmotivstekniken och den formella uppbyggnaden utan avslutade nummer hade Dvorak lärt sig av Wagner. Även Rusalka (1900) är en sagoopera vars handling är hämtad bl.a. från H.C.Andersen´s Den lilla sjöjungfrun och Fouques Undine, men också den är symfonisk till sin uppbyggnad.

Till sin sista opera, Armida, som uruppfördes 1904 några månader före Dvoraks död, valde han ett klassiskt tema som han gav en wagnersk dräkt, men till hans stora besvikelse blev den ett fiasko.

Dvorak intresserade sig intensivt för opera hela sitt liv, men trots framgångarna i hemlandet har hans verk i genren aldrig fått fotfäste utanför Tjeckoslovakien, möjligen bortsett från Rusalka som emellanåt uppförs i Tyskland och Skandinavien.

Läs mer / read more