Arabella på GöteborgsOperan – synopsis

Arabella på GöteborgsOperan - synopsis

Arabella på GöteborgsOperan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Richard Strauss|Text:Hugo von Hofmannsthal

Libretto

Här kan du hämta librettot till Arabella

Premiär

Premiär på Statsoperan i Dresden 1 juli 1933.Sett föreställningen: 25.11.2006 GöteborgsOperan Göteborg

Akt 1

En salong i ett stadshotell i Wien: Här bor familjen Waldner med de båda döttrarna Arabelle och Zdenka, där den sistnämnde är klädd i manskläder, eftersom den utfattiga familjen Waldner inte kan låta henne debutera i sällskapslivet. Zdenka är förälskad i officeren Matteo, som uppvaktar Arabella, och skriver ett brev till honom i systerns namn. Arabella väntar på den stora kärleken, kärleken vid första ögonkastet. Fadern har underrättat en gammal rik regementskamrat om sin prekära situation och som lockbete bifogat ett foto av den vackra Arabella. En rik fisk hänger redan på kroken: den gamle vännens brorson Mandryka har förälskat sig i flickan på fotot och har rest från det fjärran Kroatien till Wien för att på fiakerbalen presenteras för Arabella.

Akt 11

En offentlig bal. På fiakerbalen presenteras Mandryka som avtalat för Arabella och det blir kärlek vid första ögonkastet. Arabella lämnar balen tidigt för att ta farväl av sitt liv som flicka. Den otröstlige Matteo får av Zdenka en nyckel, som hon säger går till Arabellas dörr , men som i själva verket går till hennes egen. Av en slump blir Mandryka vittne till överlämnandet av nyckeln. Han tror sig nu vara bedragen och vill resa därifrån. Fadern lyckas nätt och jämt hålla honom kvar.

Akt 111

Ett öppet utrymme i hotellets trapphus, Arabella, som har kommit tillbaka från balen, träffar på Matteo, som tror att hon just har legat i hans armar: Hennes distanserade hållning kränker honom och det blir till ett meningsutbyte, som den av fadern ditsläpade Mandryka tolkar som ett kärleksgräl. Innan det blir till en duell och avresa, lyckas Zdenka förklara situationen. Matteo skall gifta sig med Zdenka och Arabella, som har förlåtit Mandryka, räcker honom som förlovningssymbol ett glas rent vatten, en sedvänja från Mandrykas hemtrakt i Kroatien.

Sammanställd av Mogens H Andersson

 

 

Related posts

Kommentera