Arabella på GöteborgsOperan – synopsis

Arabella på GöteborgsOperan - synopsis Arabella på GöteborgsOperan - synopsis

Den 14 juli 1929 skrev Strauss till von Hofmannsthal och berömde honom för den slutgiltiga texten han hade fått per post fyra dagar tidigare.  von Hofmannsthal öppnade aldrig brevet. Den 15 juli då han var på väg till sin sons begravning (han hade skjutit sig 13 juli), fick han ett slaganfall, kollapsade och dog. Strauss tog nyheten hårt och orkade inte närvara vid hans begravning, utan sände sin fru och son i sitt ställe. För att hedra sin kollega satte han omedelbart igång med att komponera utan att ändra ett ord av vördnad för von Hofmannsthals text. Hela verket var inte klart förrän 12 oktober 1932. Det hade tagit avsevärt längre än någon av hans tidigare operor men han sa:

Det är ingen brådska. Innan folk ens har förstått hälften av Die Frau ohne Schatten, Intermezzo och Die ägyptische Helena behöver de inte höra något annat.

Akt 1

En salong i ett stadshotell i Wien: Här bor familjen Waldner med de båda döttrarna Arabelle och Zdenka, där den sistnämnde är klädd i manskläder, eftersom den utfattiga familjen Waldner inte kan låta henne debutera i sällskapslivet. Zdenka är förälskad i officeren Matteo, som uppvaktar Arabella, och skriver ett brev till honom i systerns namn. Arabella väntar på den stora kärleken, kärleken vid första ögonkastet. Fadern har underrättat en gammal rik regementskamrat om sin prekära situation och som lockbete bifogat ett foto av den vackra Arabella. En rik fisk hänger redan på kroken: den gamle vännens brorson Mandryka har förälskat sig i flickan på fotot och har rest från det fjärran Kroatien till Wien för att på fiakerbalen presenteras för Arabella.

Akt 11

En offentlig bal. På fiakerbalen presenteras Mandryka som avtalat för Arabella och det blir kärlek vid första ögonkastet. Arabella lämnar balen tidigt för att ta farväl av sitt liv som flicka. Den otröstlige Matteo får av Zdenka en nyckel, som hon säger går till Arabellas dörr , men som i själva verket går till hennes egen. Av en slump blir Mandryka vittne till överlämnandet av nyckeln. Han tror sig nu vara bedragen och vill resa därifrån. Fadern lyckas nätt och jämt hålla honom kvar.

Akt 111

Ett öppet utrymme i hotellets trapphus, Arabella, som har kommit tillbaka från balen, träffar på Matteo, som tror att hon just har legat i hans armar: Hennes distanserade hållning kränker honom och det blir till ett meningsutbyte, som den av fadern ditsläpade Mandryka tolkar som ett kärleksgräl. Innan det blir till en duell och avresa, lyckas Zdenka förklara situationen. Matteo skall gifta sig med Zdenka och Arabella, som har förlåtit Mandryka, räcker honom som förlovningssymbol ett glas rent vatten, en sedvänja från Mandrykas hemtrakt i Kroatien.

Upphovspersoner

Musik: Richard Strauss|Text:Hugo von Hofmannsthal

Libretto